5 τρόποι για να αποφύγουμε τους πόνους σε αυχένα και πλάτη στο γραφείο

Όταν το επάγγελμά μας απαιτεί πολλές ώρες καθιστικής ζωής στην καρέκλα ενός γραφείου, είναι φυσικό κι επόμενο προβλήματα, όπως πιάσιμο και πόνος στην πλάτη και τον αυχένα, να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να μας ταλαιπωρούν ακόμη και σε καθημερινή βάση. Κι ενώ για τη δουλειά μας δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, για τη σωματική δυσφορία της θέσης μπορούμε να κάνουμε πολλά.

  1. Προσαρμόστε την καρέκλα.

Η καρέκλα που χρησιμοποιούμε στο γραφείο παίζει ίσως και τον σημαντικότερο ρόλο στο να αποφύγουμε την πρόκληση πόνου στην πλάτη. Γι’ αυτό, προσαρμόστε το ύψος και την κλίση της, με τρόπο που το σώμα καθιστό να σχηματίζει ορθή γωνία. Λάβετε υπόψιν ότι τα γόνατα πρέπει να βρίσκονται ελαφρώς ψηλότερα από τη θέση των γοφών.

  1. Προσαρμόστε την οθόνη του υπολογιστή.

Η Νο1 αιτία αυχεναλγίας στο χώρο της δουλειάς δεν είναι άλλη από τη λανθασμένη τοποθέτηση της οθόνης του υπολογιστή σε σχέση με το κεφάλι μας. Κατά τη διάρκεια της εργασίας σε κάποια οθόνη, η τελευταία πρέπει να βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας και σε ύψος που τα μάτια μας να την κοιτάνε ευθεία, χωρίς ανοδική ή καθοδική κλίση. Ο αυχένας, έτσι, δε χρειάζεται να υιοθετήσει κλίνουσα στάση και δεν πονάει.

  1. Τακτικά διαλείμματα.

Μία με δύο φορές ανά ώρα σηκωθείτε από την καρέκλα, ξεπιαστείτε και δώστε λίγο χρόνο στους μύες σας να χαλαρώσουν. Τα μεγάλα διαλείμματα ανά πολλές ώρες δεν μπορούν να βοηθήσουν την πλάτη να ξεκουραστεί όσο χρειάζεται.

  1. Αθληθείτε.

Αν τη δεδομένη στιγμή δεν βρίσκεστε στη δουλειά σας ή αν δεν έχετε κάποια υποχρέωση που να σας βγάλει εκτός σπιτιού, αποφύγετε την ακινησία σε έναν καναπέ κι επενδύστε στην άθληση. Η μακροχρόνια απουσία της μπορεί να προκαλέσει αποδυνάμωση των μυών, όπως για παράδειγμα αυτών της πλάτης, με αποτέλεσμα να καθίσταται πιο δύσκολη η επανάκαμψή τους από κινήσεις/στάσεις που τους επιβαρύνουν.

  1. Κάντε καλούς ύπνους.

Ένας καλός ύπνος το βράδυ (περίπου 8 ώρες) βοηθά σημαντικά στην αποκατάσταση των μυών του σώματος και στην αποφυγή διαιώνισης πιασιμάτων της καθημερινότητας. Οι ειδικοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι αν συνδυαστεί με ένα στρώμα μέτριο προς σκληρό μπορεί να παρέχει ακόμα μεγαλύτερη ανακούφιση για την πλάτη.

You may also like