5 Τρόποι για να γυμνάσουμε τα πόδια μας αποτελεσματικά

Πριν λίγες μέρες η Νατάσσα (Σχοινά) μας μίλησε για τη θετική επίδραση της εκγύμνασης των ποδιών μας στο νευρικό μας σύστημα και ιδίως στην εγκεφαλική μας λειτουργία. Έτσι σκέφτηκα να το πάμε… λίγο παραπέρα και να μάθουμε πώς μπορούμε να επιτύχουμε αυτήν την επίδραση. Κι αυτό θα πραγματοποιηθεί εφόσον κάνουμε τις ασκήσεις για τα πόδια σωστά.

Είναι λογικό όταν ξεκινάμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής να πονάνε οι μύες μας καθώς στην ουσία “επαναπρογραμματίζεται” η λειτουργία τους αλλά κι η αντοχή τους. Μακροπρόθεσμα, όσο ακολουθούμε το πρόγραμμα, οι μύες προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα, οπότε και μπορούμε στη συνέχεια να μεταβούμε στις ασκήσεις που θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως η γράμμωση των μυών. Προκειμένου αυτό, όμως, να μη μας ταλαιπωρήσει και να μας κάνει να μετανιώσουμε που ξεκινήσαμε εξαρχής τη ρουτίνα της εκγύμνασης, ας δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε τις ασκήσεις για τα πόδια πιο αποτελεσματικές και (πιθανώς) σταδιακά λιγότερο επώδυνες.

01 Φροντίζουμε να γυμνάζουμε ένα πόδι τη φορά. Όταν κάνουμε ίσες επαναλήψεις των ασκήσεων σε κάθε πόδι κι όχι με ρυθμό “δεξί – αριστερό” γυμνάζεται εξίσου κάθε πόδι.

02 Δεν υποτιμούμε (και δεν ξεχνάμε) την αερόβια άσκηση. Οι ασκήσεις αερόβιας εκγύμνασης, όπως το επί τόπου Jogging είναι εκείνες που δραστηριοποιούν τους μύες όλους του σώματος. Ενσωματώνοντας και σταδιακά εντείνοντας την αερόβια άσκηση, όχι μόνο καίμε περιττό λίπος, αλλά οι μύες δραστηριοποιούνται παραπάνω.

03 Κρατάμε σωστή στάση σώματος. Όσες επαναλήψεις κι αν κάνουμε σε lunges ή squats, αν δεν είναι σωστά τοποθετημένο το σώμα μας, κάνουμε (να το πω απλοϊκά) μία τρύπα στο νερό. Όχι μόνο δε θα “δουλέψουν” σωστά οι μύες αλλά αυξάνεται και το ρίσκο τραυματισμών. Αυτό μπορεί να διορθωθεί είτε κοιτώντας στον καθρέφτη είτε τραβώντας ένα βίντεο κατά την εκγύμνασή μας.

04 Αυξάνουμε σταδιακά την ένταση της γυμναστικής μας. Ειδικά όταν το σώμα μας έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, συστήνεται λίγη πρόκληση στους μύες μας. Αν είμαστε εξοικειωμένοι με τα βάρη, μπορούμε να προσθέσουμε άλλο ένα σετ επαναλήψεων ή να αυξήσουμε το βάρος. Ακόμη μπορούμε να κάνουμε τις επαναλήψεις πιο αργά ώστε να νιώσουμε τη λειτουργία των μυών μας.

   05 Ποτέ, μα ποτέ δεν παραλείπουμε τις διατάσεις! Οι διατάσεις δε χρησιμεύουν μόνο για να ισορροπήσουν τους μύες μετά τις ασκήσεις μας, αλλά καλό είναι να γίνουν μία καθημερινή συνήθεια. Ειδικά για όσους περνούν καθιστοί μεγάλο μέρος της μέρας τους, μερικές διατάσεις σε καθημερινή βάση όχι μόνο ενεργοποιούν τους μύες αλλά βοηθούν και στην κυκλοφορία του αίματος.

                Από εδώ και πέρα, με αυτά τα tips κατά νου, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τα οφέλη των ασκήσεων για τα πόδια μας!

You may also like