5  πρωινές ρουτίνες που κάνουν τη μέρα καλύτερη

Η αλήθεια είναι πικρή, αλλά είναι αυτή: είναι πολύ ΠΟΛΥ σπάνιο το πρωινό ξύπνημα να θυμίζει εκείνα των sitcoms και των ταινιών με το τραπέζι στρωμένο για το πρωινό και την οικογένεια να γευματίζει με την άνεσή της. Συνήθως το ξεκίνημα της ημέρας θυμίζει αγώνα δρόμου – να ντυθούμε όλοι γρήγορα, να φάμε “στο πόδι” και να φύγουμε από το σπίτι. Γιατί, όμως, να ξυπνάμε αγκομαχώντας όταν όλα μπορούν να κυλήσουν πολύ πιο ομαλά κι η μέρα μας να είναι πιο ήρεμη και δημιουργική; Πώς; Είναι πιο απλό από όσο νομίζουμε!

01 Δεν ετοιμαζόμαστε… τελευταία στιγμή.

 Πόσο πιο αρμονικά θα ξεκινούσε η μέρα μας αν απλά προετοιμαζόμασταν για αυτήν αποβραδίς. Δε θα στεκόμασταν μέχρι την τελευταία στιγμή μπροστά στη ντουλάπα σκεπτόμενες “τι να φορέσω;” και δε θα σκεφτόμασταν με άγχος τι πρέπει να κάνουμε άμεσα μέσα στη μέρα μας. Μπορούμε, λοιπόν, να σχεδιάζουμε τη μέρα μας δημιουργώντας ένα πλάνο με τις υποχρεώσεις μας από το προηγούμενο κιόλας απόγευμα, να έχουμε τουλάχιστον καταλήξει σε μία ιδέα του outfitμας αλλά και να ετοιμάσουμε το γεύμα μας ώστε απλά να το πάρουμε μαζί μας. Έτσι θα αποφύγουμε και τις διατροφικές onthegoπαρασπονδίες!

 02 Ας ξυπνήσουμε και λίγο νωρίτερα.

Προσωπικά δε συνηθίζω να ξυπνάω έχοντας μόλις δέκα λεπτά να ετοιμαστώ προτού φύγω από το σπίτι. Ακόμη και τώρα που δουλεύω από το σπίτι, θέλω το χρόνο μου για να ετοιμαστώ και να επιτρέψω στο μυαλό και το σώμα μου να ετοιμαστούν κατάλληλα για μία ακόμη γεμάτη μέρα. Μπορεί βάζοντας το ξυπνητήρι να ηχήσει μισή ώρα νωρίτερα να μας “κόβει” το χουζούρεμα, όμως θα σας κάνω απλά να αναλογιστείτε πόσο πιο συγκροτημένη θα είναι η μέρα σας όταν θα έχετε χρόνο να γευματίσετε σωστά, να γυμναστείτε (ή έστω να κάνετε μερικές γρήγορες ασκήσεις) και να αφοσιωθείτε στο lookκαι το μακιγιάζ – που, ομολογουμένως, θέλουν ένα σεβαστό διάστημα για να τα καταφέρουμε, όσο “γρήγορα πιστόλια” και να είμαστε!

 03 Επιτρέπουμε στον εαυτό μας μικρά “log off”.

Όσο γεμάτο κι αν είναι το πρόγραμμά μας κι ακόμη κι αν σκεφτόμαστε πως ο χρόνος είναι εναντίον μας, αυτό δε σημαίνει πως δε δικαιούμαστε (και δε μπορούμε να εκμεταλλευτούμε) μικρά διαλείμματα. Κι αν νομίζετε πως διαλογισμός είναι μόνο το οκλαδόν κάθισμα και τα “ommmmm”, γράψτε λάθος. Ο διαλογισμός βασίζεται στη δυνατότητα να εστιάζουμε στο παρόν. Ας δώσουμε λίγη επιπλεόν προσοχή στη γεύση και την υφή του πρωινού που με τόση προσοχή ετοιμάσαμε. Ας εστιάσουμε στην αναπνοή μας όταν το μυαλό “τρέχει” στη λίστα με τις υποχρεώσεις μας. Αμέσως θα αισθανθούμε πιο ήρεμοι κι αυτό θα μεταφραστεί σε αισιοδοξία και παραγωγικότητα.

 04 Δε μένουμε στάσιμοι.

Ακόμη κι αν δεν προλαβαίνουμε να βγούμε για μία μεγάλη βόλτα για jogging ή να επισκεφθούμε το γυμναστήριό μας πριν τη δουλειά, υπάρχουν λύσεις για μία έστω σύντομη κινητοποίηση. Η σωματική άσκηση μας επιτρέπει να διαχειριστούμε τη μέρα μας με νηφαλιότητα κι ενέργεια, οπότε ακόμη και μόλις δεκαπέντε λεπτά για διατάσεις αρκούν για να πούμε “η μέρα είναι όντως καλή”!

 05 Βάζουμε στόχους.

Σαφώς και μιλάμε για όσα θέλουμε να διεκπεραιώσουμε μέσα στη μέρα μας. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν θα έχουμε κυριολεκτικά ξυπνήσει και θα έχουμε “φορτίσει” νου και σώμα. Δεν χρειάζεται μόνο το κινητό μας τηλέφωνο φόρτιση, άλλωστε! Σύμμαχος μπορεί να γίνει κι ένα ημερολόγιο daily planner . Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να οργανωθούμε καλύτερα ώστε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις υποχρεώσεις μας.

Ειδικά για όσους είναι συνηθισμένοι η μέρα να ξεκινάει λες και το fast forward έχει “κολλήσει”... Όλα τα παραπάνω μπορούν να θεωρούνται ακατόρθωτα. Στην πραγματικότητα, όμως, ισχύει ό,τι καιμε κάθε νέα συνήθεια: χρειάζεται απλά λίγη προσπάθεια ώστε όλα αυτά να γίνουν αυτοματισμοί. Μην ξεχνάτε πως η επιμονή κι η υπομονή φέρνουν την επιτυχία και την ευτυχία!

Πηγή: Career Girl Daily

Featured image: unsplash.com/@ovethmartinez

You may also like