5 ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ… ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ

Η έρευνα αγοράς στο σούπερ μάρκετ είναι σίγουρα συνήθεια χρόνων, όμως με τις ανατιμήσεις των προϊόντων είναι κι απαραίτητη, καθώς όλοι θέλουμε να εξοπλίσουμε το σπίτι μας με τα απαραίτητα με όσο μικρότερη οικονομική επιβάρυνση είναι δυνατή. Επόμενο είναι κάποια προϊόντα είτε να μη βρίσκονται στο τραπέζι τόσο συχνά είτε να περιορίζονται οι ποσότητες τους. Τα αυγά, αν και μέχρι τώρα μία από τις φθηνότερες πηγές πρωτεΐνης, ανήκουν κι αυτά στην κατηγορία “με μέτρο”. Εντούτοις, αυτό δε σημαίνει πως για να ωφεληθεί το πορτοφόλι μας πρέπει να κάνουμε περιορισμούς στην ποιότητα και θρεπτική αξία των γευμάτων μας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία. Πώς; Βρίσκοντας εναλλακτικές που θα καλύψουν τις ανάγκες μας χωρίς να “ζοριστεί” σημαντικά η τσέπη. Ποιοι είναι, λοιπόν, οι καλύτεροι “αντικαταστάτες” του αυγού για την ώρα;

               01 Τυρί cottage.

Ειδικά για κάποιον που δεν έχει χρόνο για μαγειρική, το τυρί cottage είναι μία εξαιρετική εναλλακτική πρωτεΐνης. Μισό φλυτζάνι μας προσφέρει περίπου 14gr πρωτεΐνης, λίγο παραπάνω δηλαδή από τα 12gr δύο αυγών. Επίσης επειδή ταιριάζει με πληθώρα υλικών, είτε γλυκά είτε αλμυρά. Μπορείς να απολαύσεις μία φέτα ψωμιού με cottage και μπανάνα ή μούρα ή να κάνεις ένα αλμυρό σνακ με cottageκαι καρότο, ντομάτα, αγγουράκι… φαντασία να έχεις!

               02 Γιαούρτι.

 Ό,τι και να πει κανείς, το γιαούρτι δεν πρέπει λείπει ποτέ από καμία κουζίνα. Εκτός του ότι, όπως το τυρί cottage, ταιριάζει με τα πάντα και παντού, είναι ένα εξαιρετικό boost πρωτεΐνης αλλά και προβιοτικών.

               03 Ξηροί καρποί και σπόροι.

 Λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, chia συνοδεύουν πλέον άνετα το πρωινό μας μπολ αλλά και τις σαλάτες μας… Όμως μπορούμε να τους απολαύσουμε και solo! Οι δε ξηροί καρποί μας προσφέρουν αξιόλογες ποσότητες πρωτεΐνης (ενδεικτικά, μία χούφτα αμύγδαλα μας προσφέρει 6gr) και παράλληλα έχουν αρκετές θερμίδες για να μας κρατήσουν χορτάτους για αρκετή ώρα.

@molnj/ unsplash.com
               04 Όσπρια.

Τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβύθια είναι από τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Κι εκτός από τις κλασσικές σούπες, μπορείς να προσθέσεις τα όσπρια σε σαλάτες, ριζότο…Ή ακόμη και ως αντικατάσταση του κιμά σε ορισμένες συνταγές.

               05 Ψάρια σε κονσέρβα.

 Ψάρια και θαλασσινά σε κονσέρβα και σε νερό όπως σαρδέλες, γαύρος και τόνος όχι μόνο είναι προσιτά σαν προϊόντα (άρα καλύπτουν και τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη inbudget)… Αλλά μας προσφέρουν και γενναιόδωρες ποσότητες λιπαρών Ω3 που ήδη γνωρίζουμε τη σημασία των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων.

Σαφώς και θέλουμε να κάνουμε σωστή διαχείριση των οικονομικών μας, ειδικά αυτήν την περίοδο. Εντούτοις, είναι βασικό να θυμόμαστε πως αυτό δε σημαίνει πως θα κάνουμε εκπτώσεις (ιδίως στην ποιότητα) της διατροφής μας.

Πηγή: Insider

Featured image: unsplash.com/@coffeefyworkafe

You may also like