6 ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα συναρπαστική, αλλά την ίδια στιγμή πρόκειται για ένα διάστημα όπου η μέλλουσα μητέρα πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτική. Λογικό είναι, επομένως, συνήθειες που είχαμε έως τώρα να προσαρμόζονται στα τρέχοντα δεδομένα. Σε αυτές συγκαταλέγονται και οι δουλειές του σπιτιού. Σαφώς και το σπίτι πρέπει να παραμένει καθαρό, εντούτοις από ένα σημείο κι έπειτα κάποιες είναι “no-no” τόσο στην αρχή της εγκυμοσύνης όσο και στην πρόοδό της.

01 Καθάρισμα με χρήση χημικών.

Χλωρίνη, εντομοκτόνα και οποιοδήποτε προϊόν καθαρισμού πρέπει να αποφεύγεται όσο διαρκεί η εγκυμοσύνη σου. Η εισπνοή των αναθυμιάσεων που αναπόφευκτά αυτά τα προϊόντα εκλύουν μπορούν να περάσουν στο έμβρυο μέσω του πλακούντα, ξεκινώντας από τη ροή του αίματος.

  02 Βαριά αντικείμενα.

 Κουβαλάς ήδη έναν μικρό άνθρωπο κι αυτό ήδη μπορεί να έχει ξεκινήσει να μεταφράζεται σε πόνους στην πλάτη. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όλοι οι μυϊκοί σύνδεσμοι είναι πιο χαλαροί ακριβώς επειδή το σώμα ετοιμάζεται για τη μεγάλη μέρα, ενώ η σπονδυλική στήλη ήδη δέχεται πίεση με την κοιλίτσα που όλο και μεγαλώνει. Και ας μην ξεχνάμε το κέντρο βάρους που αλλάζει. Το να προσπαθήσεις να σηκώσεις ένα βαρύ αντικείμενο μόνη σου, όχι μόνο θα επιδεινώσει ενοχλήσεις που ήδη υπάρχουν, αλλά ο κίνδυνος τραυματισμού αυξάνεται σχεδόν κατακόρυφα. Επομένως όχι, μη σκέφτεσαι καν να κουνήσεις την πολυθρόνα για να καθαρίσεις!

   03 Δουλειές που χρειάζονται ισορροπία.

Πού και πού πρέπει οι κουρτίνες να βγαίνουν για να πλυθούν. Συμφωνούμε, αλλά αυτήν την περίοδο, δε θα τις κατεβάσεις εσύ. Το να ανέβεις σε μία σκάλα ή μία καρέκλα προϋποθέτει τέντωμα του κορμιού και προσπάθεια να ισορροπήσουμε. Αυτό μπορεί να αλλάξει το κέντρο βάρους κι ο κίνδυνος πτώσης είναι πιο ορατός με επίπτωση αποκόλληση του πλακούντα ή πρόωρος τοκετός.

04 Πολύωρη ορθοστασία.

Οι περισσότερες δουλειές προϋποθέτουν πως θα είμαστε όρθιες. Ακόμη και δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα μπορούν να απορρυθμίσουν τη ροή του αίματος που μπορεί να επιφέρει αύξηση της αρτηριακής πίεσης… Και βεβαίως να επιδεινώσει τυχόν πόνους στην πλάτη. Επιπλέον, η ορθοστασία μπορεί να προκαλέσει περισσότερο πρήξιμο στα πόδια . Προσπάθησε να περιορίσεις το χρόνο που στέκεσαι όρθια αλλά και να κάνεις ήπιες ασκήσεις ώστε να αντισταθμίσεις τα παραπάνω.

05 Άμμος της γάτας.

Θα δεχτώ πως η γατούλα σου είναι το παρεάκι σου (αν όχι το… τετράποδο παιδάκι σου!) και πώς κι αυτό θέλει τη φροντίδα σου. Η απόπειρα, όμως του να αλλάξεις την άμμο της γάτας στη λεκάνη της αυξάνει τον κίνδυνο της τοξοπλάσμωσης. Η τοξοπλάσμωση προκαλείται από το τοξόπλασμα, ένα παράσιτο που μεταδίδεται από τις ακαθαρσίες της γάτας και μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του ήπατος, οφθαλμικές μολύνσεις και κρίσεις στο έμβρυο. Το ίδιο ισχύει κι όταν μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του σκύλου μας μετά τη βόλτα του.

  06 Ό,τι περιλαμβάνει σκύψιμο.

Όσο επικίνδυνο είναι το τέντωμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης… Άλλο τόσο επικίνδυνο είναι και το σκύψιμο λόγω της αλλαγής του κέντρου βάρους. Δουλειές όπως το σφουγγάρισμα κι η σκούπα περιλαμβάνουν σκύψιμο και καλό είναι να αποφεύγονται καθώς μπορεί να προκληθεί πιάσιμο στο ισχιακό νεύρο προκαλώντας δυσάρεστες κράμπες που από το ισχίο εκτείνονται στο πόδι. Καθόλου ευχάριστη αίσθηση και μιλώ εκ πείρας.

               Συμφωνούμε πως το σπίτι θέλει φροντίδα, ειδικά όταν ξέρουμε πως ένα μικρό κι ευάλωτο ανθρωπάκι θα ζει σύντομα σε αυτό. Πώς μπορούμε, όμως να προστατευτούμε ενόσω καθαρίζουμε το σπίτι;

  • Αν χρησιμοποιήσουμε χημικά προϊόντα αερίζουμε καλά το χώρο ενόσω δουλεύουμε και φοράμε μάσκα και γάντια.
  • Αποφεύγουμε κάθε προϊόν τύπου αεροζόλ.
  • Δεν τρώμε και δεν πίνουμε τίποτα στην περιοχή που καθαρίζουμε.
  • Επιλέγουμε, αν είναι δυνατόν, προϊόντα με πιο φυσικά συστατικά.
  • Στρεφόμαστε στις συνήθειες της… γιαγιάς: υλικά όπως η σόδα, το ξύδι και το νερό είναι σωτήρια!

               Και το πιο βασικό…; Ζητάμε βοήθεια! Αν ο σύντροφός μας δεν είναι μαζί μας στο σπίτι εκείνην την ώρα, οργανώνουμε ώστε να έχουμε μία φίλη ή συγγενή να μας βοηθήσει.

               Κυρίες μου, περνάμε ήδη μία απαιτητική περίοδο κι η προστασία του αναπτυσσόμενου μωρού μας είναι προτεραιότητα εκ των πραγμάτων. Αυτό σημαίνει πως κι οι δουλειές του σπιτιού πρέπει να προσαρμοστούν για το καλό της υγείας μας και το μικρού μας. Κύριοι… μη ντρέπεστε! Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, στο κάτω κάτω!

               Πηγή: Happy Preggie

Featured image: unsplash.com/@gettyimages

You may also like