6  ΦΡΟΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΜΑΣ  ΛΙΣΤΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ

Μπορεί κάποια φρούτα και λαχανικά να μπορούμε να τα βρούμε όλο το χρόνο στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Κι αν κι αυτό ομολογουμένως μπορεί να μας λύσει τα χέρια κάποιες φορές, τα τελευταία χρόνια υπάρχει η ενθάρρυνση του να προτιμούμε προϊόντα εποχής. Όχι μόνο γιατί τότε είναι που το κάθε ένα μας προσφέρει τα οφέλη του στο maximum… Αλλά κι επειδή η παραγωγή τους δε βασίζεται τόσο σε τεχνητά μέσα. Και μιας που το χειμώνα οι βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχέια που μας προσφέρουν είναι ακόμη πιο περιζήτητα, ας γνωρίσουμε κάποια φρούτα που μπορούν να κυριαρχήσουν στην κουζίνα μας αυτήν την περίοδο!

               Αχλάδια

               Μπορούμε να προμηθευτούμε αχλάδια από τον Οκτώβριο ως το Φεβρουάριο. Κι ο λόγος είναι τα 5,5 gr φυτικών ινών που μπορεί να μας προσφέρει ένα μέτριο αχλάδι για την υγιή λειτουργία του πεπτικού μας.

               Grapefruit

               Μπορεί να έχει ιδιαίτερα έντονη γεύση, εντούτοις το grapefruit, ως εσπεριδοειδές, μας προσφέρει έως και το 98% κι 79% των καθημερινών μας αναγκών σε βιταμίνη C και Α αντίστοιχα για να θωρακίσουμε το ανοσποιητικό μας. Μπορούμε να το βρούμε στην αγορά έως και τις αρχές της άνοιξης… Εντούτοις καλό είναι να προηγηθεί ιατρική συμβουλή αν κάποιος ακολουθεί αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή.

               Πορτοκάλια

               Αν και βρίσκουμε πορτοκάλια και μανταρίνια στη διάρκεια όλου του χρόνου. Βρίσκονται, όμως, στο peak τος το χειμώνα, καθώς η γεύση τους είναι και πιο γλυκιά. Κι εκτός από την πλήρη κάλυψη των αναγκών μας σε βιταμίνη C, τα πορτοκάλια είναι πλούσια στο φλαβονοειδές εσπεριδίνη. Σε μελέτες έχει συνδεθεί με μείωση της αρττηριακής πίεσης χάτης τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

               Cranberries

               Στη διάθεσή μας από τον Οκτώβριο ως το Δεκέμβρη, τα cranberries έχουν συνδυαστεί εδώ και καιρό με τις χριστουγεννιάτικες συνταγές. Εκτός αυτού, όμως, τα cranberries είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που, μεταξύ άλλων, αποτρέπουν την εκδήλωση ουρολοιμώξεων.

               Ακτινίδια

               Τα είχαμε δοξάσει πριν λίγο καιρό, επομένως δε θα μπορούσαν να λείπουν από τη σημερινή λίστα μας! Τα ακτινίδια είναι ένα superfoodσε ό,τι αφορά τη βιταμίνη Cξεπερνώντας ακόμη και τα πορτοκάλια. Και μπορούμε να τα χαρούμε έως και την άνοιξη!

               Ρόδια

               Στην Ελλάδα το ρόδι είχε κυρίως την ιδιότητα του γουριού και μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να είναι πιο συχνή η παρουσία του στις συνταγές μας. Τώρα που βρίσκεται στα “πάνω” του, ας το εκμεταλλευτούμε, μια που οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες είναι ισχυρότερες κι από εκείνες του πράσινου τσαγιού μειώνοντας δραστικά τη χοληστερίνη. Εντάξει, είναι λίγο ζόρι στο καθάρισμα, αλλά αξίζει τον κόπο!

               Καθώς το να επιλέγουμε τρόφιμα βάσει της εποχής τους είναι πλέον και μία συνειδητή προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος, ας βάλουμε αυτά τα φρούτα στα πιάτα μας ή και στο… ποτήρι μας!               

Πηγή: EatThis, NotThat

Featured image: pexels.com/@arina-krasnikova

You may also like