6 τρόποι για να μην τραυματιστούμε στο Jogging

Το jogging είναι η πιο διαδεδομένη μορφή άσκησης και δικαίως. Κινητοποιεί όλο το σώμα και μας δίνει και την ευκαιρία να ξεσκάσουμε βγαίνοντας από το σπίτι. Όπως σε κάθε μορφή άσκησης, όμως, έτσι και εδώ ο κίνδυνος τραυματισμού μας περιμένει στη γωνία. Ανεξάρτητα από την εμπειρία μας. Με τη σωστή προετοιμασία ο κίνδυνος μπορεί να περιοριστεί, γι’ αυτό και σας παρουσιάζουμε μερικά tips που θα μας προφυλάξουν!

               01 Επενδύουμε στα κατάλληλα παπούτσια.

Τα αθλητικά μας παπούτσια είναι εκείνα που θα απορροφήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους κραδασμούς που προκαλούνται στο σώμα σε κάθε βήμα. Γι’ αυτό και κατά την αγορά τους πρέπει να γίνεται η σωστή έρευνα και η δοκιμή. Αυτό σημαίνει πως, πέρα από το σχεδιασμό τους για jogging…Τα παπούτσια πρέπει να παρέχουν χώρο στα δάχτυλα για να είναι άνετα κατά την κίνηση και να “αγκαλιάζει” τη φτέρνα. Εξίσου σημαντική είναι η συντήρησή τους. Το οποίο σημαίνει πως πρέπει να προγραμματίζουμε και την αντικατάστασή τους κάθε περίπου έξι μήνες αν βγαίνουμε για τρέξιμο σε σχεδόν καθημερινή βάση.

               02 Εστιάζουμε στην ευλυγισία των μυών.

Η ευλυγισία παίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική άσκηση κι αυτό δε θα μπορούσε να μην ισχύει και για το τρέξιμο. Όσο πιο ευλύγιστο είναι το σώμα τόσο πιο μεγάλο το εύρος των κινήσεών του κι άρα τόσο πιο μικρό το ρίσκο ενός τραυματισμού. Η καλύτερη μέθοδος για αυτό είναι η yoga, καθώς ακόμη κι οι πιο απλές ασκήσεις μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την ευλυγισία αλλά και την ισορροπία του σώματος.

               03 Αφιερώνουμε χρόνο και στη μυϊκή ενδυνάμωση.

Ένα σώμα με τονωμένους μύες είναι λιγότερο ευάλωτο, καθώς αυξάνεται η αντοχή τους καθώς και η πυκνότητα των οστών. Είτε κάνοντας ασκήσεις με βάρη είτε επιλέγοντας ένα σετ ασκήσεων bodyweight… Καλό είναι να εντάξουμε αυτή τη ρουτίνα στη γυμναστική μας.

               04 Αυξάνουμε τα επίπεδα αντοχής σταδιακά.

Οποιαδήποτε εξέλιξη στη σωματική άσκηση πρέπει να γίνεται σταδιακά. Κοινώς δε γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη να τρέξουμε ασταμάτητα μία διαδρομή πέντε χιλιομέτρων. Ειδικά για τους “πρωτάρηδες” συστήνονται σύντομα χρονικά διαστήματα joggingσε συνδυασμό με περπάτημα και βδομάδα τη βδομάδα ο χρόνος του joggingνα αυξάνεται. Ακόμη, καλό είναι να έχουμε εναλλαγές. Αυτό σημαίνει πως κάθε δύο βδομάδες πρέπει να αυξάνουμε την ένταση με την οποία τρέχουμε αλλά και την απόσταση που διανύουμε – ποτέ όμως αυτά δεν πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα.

               05 “Ακούμε” το σώμα μας.

Είναι ο μοναδικός μας οδηγός και σύμβουλος. Δεν πειράζει αν μία μέρα δε βγούμε για joggingαν αισθανόμαστε κουρασμένοι, αν διανύσουμε μικρότερη απόσταση ή αν τρέξουμε με πιο ήπιο ρυθμό. Η ξεκούραση είναι ουσιαστική για το σώμα προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που έχει η σωματική άσκηση. Δεν ξεχνάμε, λοιπόν, να του δίνουμε μία φορά τη βδομάδα το “ρεπό” του.

               06 Συμβουλευόμαστε το γιατρό μας.

Ειδικά στις αρχές, το σώμα μας θα καταπονηθεί έως ότου συνηθίσει στη νέα πρόκληση. Επομένως, είναι βασικό να επικοινωνούμε με το γιατρό μας ο οποίος μπορεί και να μας καθοδηγήσει ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλάνο προπόνησης με βάση το ιατρικό μας ιστορικό αλλά και να μας δώσει επιπλέον συμβουλές για το πώς πρέπει να φροντίσουμε το σώμα μας πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια της άσκησής μας.

               Τηρώντας τις παραπάνω συμβουλές, η άσκησή μας θα αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματική και ωφέλιμη, είτε πρόκειται για ψυχολογική ανάταση είτε για να το διατηρήσουμε σε φόρμα!

               Πηγή: Cleveland Clinic

Photo credits:@hadleyjin_/ @evstyle (unsplash)

You may also like