7 σημάδια υγιούς σχέσης

Στις σχέσεις μας οπωσδήποτε ισχύει το “κανείς δεν είναι τέλειος”. Τι εννοώ; Πολύ απλά πως η σχέση δεν είναι “τέλεια” ή “υπέροχη” επειδή ο/η σύντροφός μας είναι αλάνθαστος/η αλλά επειδή μας προσφέρει αυτά που στοιχειοθετούν αυτό που λέμε “υγιή σχέση”. Τα συστατικά αυτά υπάρχουν, συχνά τα παραβλέπουμε, όμως είναι αυτά που θα μας κρατήσουν προσγειωμένους όταν χρειαστεί.

01 Συναισθηματική στήριξη. Ο/η σύντροφός σου ξέρει πότε να σου προσφέρει boost αυτοπεποίθησης ή πότε χρειάζεσαι απλά την αγκαλιά του για να κλάψεις; Ξέρει ποια “κουμπιά” σου δεν πρέπει να πατήσει και το πότε, ώστε να σου δώσει το χρόνο που εσύ χρειάζεσαι για να ανοιχτείς όταν νιώθεις έτοιμος/η;; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε έχουμε μία καλή αρχή!

02 Συμβουλεύει με ειλικρίνεια. Το να σου χρυσώσει ο οποιοσδήποτε το χάπι είναι το μόνο εύκολο. Όμως ο/η σύντροφός σου πρέπει να σου εκφράζει ρεαλιστικά την άποψή του/της αλλά πάντα με την αναγκαία ψυχολογική υποστήριξη, πιθανώς επειδή είναι εντελώς διαφορετική η οπτική του/της. Μην αγνοείς αυτή τη συμβολή. Θα είναι από τις λίγες που ίσως σε οδηγήσουν στη σωστή για σένα κατεύθυνση.

03 Η αναπάντεχη φροντίδα. Δε μιλάω απαραίτητα για τις κινήσεις οικειότητας – όχι πως δεν είναι καλές, αλλά κι αυτές έχουν τις ώρες τους! Αλλά το να έχει φροντίσει μετά από μία εξαντλητική για σένα μέρα να είναι το σπίτι φιλόξενο για να χαλαρώσεις (ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως φρόντισε να παραγγείλει μία extra pizza να σε περιμένει ζεστή ζεστή!) και στη συνέχεια να σε αφήσει να χαλαρώσεις για όση ώρα έχεις ανάγκη είναι ανεκτίμητο!

04 Περισσότερη αγάπη. Θα ακουστεί κλισέ, αλλά η αγάπη εκπέμπει ενέργεια. Ακόμη κι όταν υπάρχουν φορές που νιώθεις πως θες για λίγο να ξεφύγεις, ξέρεις πως κοντά του/της νιώθεις πιο σίγουρος/η και προετοιμασμένος/η για όλα. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως πως η αγάπη δε γίνεται… αποπνικτική – trust me, it can happen!

05 Μία φρέσκια οπτική. Ο τρόπος που ο/η σύντροφός μας αντιμετωπίζει καταστάσεις σχεδόν πάντα διαφέρει από το δικό μας. Ειδικά όταν αυτός ο τρόπος διαχέει θετικότητα, αυτή είναι μεταδοτική – κι είναι κάτι καλό αν το “κολλήσεις”!

06 Οικογένεια. Δε χρειάζεται να έχετε περάσει το κατώφλι της εκκλησίας – ή έστω του δημαρχείου! Όλα όσα προανέφερα παραπάνω είναι στοιχεία της οικογένειας. Κι είναι καλό να νιώθεις πως ανήκεις σε οικογένεια! #NuffSaidHere

07 Σε στηρίζει απεριόριστα. Υπάρχουν οι στιγμές που θα κριτικάρετε ο ένας τον άλλον. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, αυτό γίνεται πάντα σε μία σχέση και (βλ. #6) μία οικογένεια! Είναι εντελώς διαφορετικό, όμως, όταν η κριτική προέρχεται από έναν δικό μας άνθρωπο, γιατί αυτή η κριτική είναι ειλικρινής και στοχεύει μόνο στο δικό σου καλό. Σε άλλη περίπτωση, αν ο/η σύντροφός σου θυμίζει θηρίο ανήμερο απέναντι σε κάποιον που σε αδικεί ή υποβαθμίζει, τότε έχεις έναν ισχυρό σύμμαχο στο πλάι σου και… κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να τον κρατήσεις!

Σε μία σχέση είναι ουσιαστικό να δίνεις αλλά και να λαμβάνεις αγάπη. Κι όλα τα παραπάνω είναι απόδειξη πως λαμβάνουμε την αγάπη που δικαιούμαστε και μας αξίζει. Όταν, λοιπόν, ξέρουμε πως βρισκόμαστε σε μία σχέση από την οποία μόνο κερδίζουμε, αυτή είναι μία σχέση για την οποία αξίζει κανείς να παλέψει!

You may also like