7 καλοί λόγοι για να τρώμε Κολοκυθόσπορους

Η κολοκύθα να έχει γίνει διάσημη στη χώρα μας επειδή θέλουμε κι εμείς λίγη γεύση από Hallowee. Ωστόσο είναι μία τροφή που στο μυαλό μας είναι συνυφασμένη με σπιτικές πίτες και αχνιστές σούπες – ό,τι πρέπει για το χειμώνα! Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως διατροφικός θησαυρός δεν είναι μόνο η σάρκα της κολοκύθας, αλλά κι εκείνα τα σποράκια που λατρεύουμε να τα τρώμε… με τις χούφτες όταν ψήνονται! Προτού καθαρίσεις την κολοκύθα από τους σπόρους της, σκέψου τα παρακάτω πριν τους βάλεις στην άκρη ως άχρηστους – μόνο αυτό δεν είναι!

               01. Πλούσιοι σε μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, οι κολοκυθόσποροι παρέχουν ισχυρά όπλα στη φαρέτρα της συνολικής υγείας μας. Το μαγνήσιο βελτιώνει τη διάθεση και την ποιότητα του ύπνου μας. Ενώ το μαγγάνιο ενισχύει την απαραίτητη για το δέρμα και τα οστά παραγωγή κολλαγόνου. Ο σίδηρος είναι εκείνος που αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειάς μας επιτρέποντας το οξυγόνο να κυκλοφορήσει στα κύτταρα του σώματος. Ο ψευδάργυρος θωρακίζει το ανοσοποιητικό και παράλληλα βελτιώνει την όραση και προστατεύει την επιδερμίδα μας. Μία χούφτα μας παρέχει έως και το 42% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Δόσης (ΗΣΔ) σε μεταλλικά στοιχεία.

               02. Ναι, ναι, και οι κολοκυθόσποροι είναι packed με αντιοξειδωτικά. Όπως επίσης με καροτενοειδή και βιταμίνη Ε που επιβραδύνουν την πρόωρη γήρανση και βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν σε χρόνια νοσήματα.

               03. Οι κολοκυθόσποροι είναι μία εξαιρετική πηγή λιπαρών Ω-3 φυτικής προέλευσης. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, τα Ω-3 λιπαρά είναι η καλύτεροι σύμμαχοι του καρδιαγγειακού συστήματος ενάντια σε φλεγμονές που προκαλούν αθηροσκλήρωση και καρδιαγγειακά νοσήματα.

04. Χάρη στις φυτικές τους ίνες, η κατανάλωση κολοκυθόσπορων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ καθώς και τις αρνητικές του επιδράσεις στην υγεία μας εξισορροπώντας την παραγωγή ινσουλίνης.

Να ρίξουν μια ματιά και οι άνδρες;

               05. Αυτό σίγουρα μας ενδιαφέρει αυτήν την περίοδο! Σε συνδυασμό με τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχουν, οι κολοκυθόσποροι έχουν αντιμυκητιακές και αντιικές ιδιότητες ενισχύοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Μάλιστα είναι πολύ σπάνιο να εμφανίσει κανείς αλλεργία ή δυσανεξία στους κολοκυθόσπορους.

               06 . Για τους άντρες, οι κολοκυθόσποροι είναι ένα mustincludeτρόφιμο στις διατροφικές τους συνήθειες, μια που συμβάλλουν στην προστασία του προστάτη. Ο δε ψευδάργυρος έχει συνδεθεί σε έρευνες με την ενδυνάμωση του σπέρματος.

               07. Εξίσου ωφέλιμο, όμως, είναι και το έλαιο κολοκυθόσπορου, ειδικά για την υγεία των μαλλιών. Τα λιπαρά οξέα, η βιταμίνη Ε αλλά και τα φυτοοιστρογόνα που το έλαιο περιέχει ενισχύουν την ανάπτυξη των μαλλιών ενώ ταυτόχρονα τα δυναμώνει μειώνοντας το σπάσιμο της τρίχας.

               Οι κολοκυθόσποροι μπορούν να προστεθούν άνετα στο πρωινόν μας μπολ με βρώμη και φρούτα, σε σούπες ή σε σαλάτες, ενώ ακόμη μπορούν να δώσουν μία ξεχωριστή νότα στα σπιτικά γλυκίσματα. Και βέβαια, ακόμη και σκέτοι ως ένα γρήγορο σνακ είναι απολαυστικοί!

               Αν, λοιπόν, αποφασίσετε την περίοδο της καραντίνας να πειραματιστείτε με μία συνταγή κολοκύθας, κρατήστε τους σπόρους – αξίζει τον κόπο!

               Πηγή: Health

               Photo credits: Nick Collins & Cayla1 ( Unsplash)

You may also like