7 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ … ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Επειδή, όμως, δε θέλουμε να χαλάσουμε και την καθημερινή μας γυμναστική λόγω ζέστης, ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε πριν ακόμη ξεκινήσουμε!

  1. Ξεκινάμε τη γυμναστική μας πάντα καλά ενυδατωμένοι, καταναλώνοντας αρκετά υγρά από την προηγούμενη κιόλας μέρα. Την ημέρα της γυμναστικής μας πίνουμε νερό μέσα στην ώρα πριν ξεκινήσουμε, στη διάρκεια της προπόνησής μας αλλά και στο τέλος της, ακόμη κι αν κινητοποιηθούμε με χαμηλό ή μέτριο ρυθμό ή για λιγότερο από μία ώρα.
  2. Αν γυμναστούμε για περισσότερο από μία ώρα ή σε συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας, προσθέτουμε στο νερό μας ένα συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών και υδατάνθρακες σε ποσοστό 6% έως 8% για να αποφύγουμε την υπονατριαιμία, δηλαδή τη μειωμένη ποσότητα νατρίου στο αίμα, με αποτέλεσμα μυϊκές κράμπες, μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  3. Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ μία μέρα πριν την προπόνησή μας αλλά και την ίδια μέρα, ειδικά αν στο πρόγραμμα έχουμε την έντονη προπόνηση, καθώς επίσης αποφεύγουμε να γυμναζόμαστε με hangover.
  4. Για όσους παρουσιάζουν αυξημένη απώλεια νατρίου, προτείνεται η κατανάλωση αλατούχων τροφών πριν την γυμναστική ή ένας αραιωμένος με νερό χυμός πορτοκαλιού ώστε οι υδατάνθρακές του να φτάσουν το αναγκαίο 6% και το νερό κι οι ηλεκτρολύτες του να φτάσουν ταχύτερα στην καρδιά και τα υπόλοιπα όργανα του σώματος.
  5. Μετά από μία έντονη προπόνηση, χρειαζόμαστε πρωτεΐνες κι υδατάνθρακες για τους μύες, ηλεκτρολύτες και υγρά για αναπλήρωση των χαμένων από την εφίδρωση υγρών. Σε αυτήν την περίπτωση επιτρέπεται ένα σοκολατούχο γάλα χαμηλό σε λιπαρά!
  6. Για όσους κάνουν πεζοπορία, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα εξοπλίζουν το σώμα με αρκετό κάλιο, νάτριο, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και θερμίδες. Αρκεί να μην παραλείπουμε και το νερό, φυσικά!
  7. Μία καλή μέθοδος για να παρακολουθούμε την αναγκαία αναπλήρωση υγρών μετά από έντονη προπόνηση είναι να ζυγιζόμαστε πριν κι αμέσως μετά από αυτήν. Αν παρατηρήσουμε άμεση απώλεια βάρους, σημαίνει πως χάσαμε αρκετό και πολύτιμο νερό. Για κάθε 500 γραμμάρια που χάσαμε πίνουμε τρία φλιτζάνια νερό – η “εξίσωση” αυτή μπορεί να μας βοηθήσει να υπολογίσουμε το νερό που χρειαζόμαστε πριν και μετά από τη γυμναστική μας.

Προτού, φύγετε, λοιπόν, από το σπίτι, σιγουρευτείτε… νεράκι πήρατε μαζί σας; Το χυμό ή το smoothie σας; Τη φρουτοσαλάτα; Αν ναι, συνεχίσετε τη μέρα σας άφοβα και με χαμόγελο – πάντα!

Featured image: pexels.com/@olly

You may also like