7 Mικρές αλλαγές που μεταμορφώνουν τη διατροφή μας

Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας σίγουρα μπορούν να επηρεάσουν τις διατροφικές μας συνήθειες. Αυτό, συνήθως, σημαίνει και γρήγορες επιλογές – είναι πιο εύκολο να πάρουμε ένα σάντουιτς πηγαίνοντας στη δουλειά παρά να ετοιμάσουμε ένα υγιεινό σνακ ή ένα ταπεράκι πριν φύγουμε από το σπίτι. Ακόμη και τότε, όμως, τα συστατικά του σάντουιτς ή του τάπερ αυτού δεν είναι από εκείνα που συμβάλλουν στην καλή μας υγεία. Το καλό είναι πως μόλις επτά μικρές αλλαγές μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε κατά πολύ τη διατροφή μας.

               01 Το πρωινό είναι σημαντικό, δεν πιστεύω να μην το έχουμε εμπεδώσει ως τώρα; Αντί για ένα κρουασάν “πηγαίνοντας στο γραφείο” το πρωί, προτιμούμε ένα smoothie με ένα πλούσιο σύμπλεγμα πρωτεΐνών, φυτικών ινών και πολλών ακόμη θρεπτικών στοιχείων. Θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το μεταβολισμό μας καταναλώνοντας περισσότερες θερμίδες μέσα στη μέρα, θα διατηρήσει σε ισορροπία το σάκχαρο του αίματος και θα νιώθουμε περισσότερη ενέργεια κι άρα πιο παραγωγικοί και δημιουργικοί. Ακτινίδιο, μούρα, μπανάνες, βρώμη, ξηροί καρποί και γάλα αμυγδάλου είναι μόνο μερικές από τις τροφές που μπορούν να συνδυαστούν γευστικά… στο μπλέντερ μας.

               02 Τα τυποποιημένα αυγά και κρέατα ως επί το πλείστον περιέχουν ορμόνες, αντιβιοτικά και παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιήθηκαν για την  ανάπτυξη κι εκτροφή των ζώων. Είναι καλύτερο, λοιπόν, να στραφούμε σε κρέας, αυγά και (ει δυνατόν) ψάρια προϊόντα βιολογικής προέλευσης, ιδανικά από μικρές φάρμες.

               03 Το άμυλο που περιέχουν τροφές όπως οι πατάτες περιέχουν μεν θρεπτικά στοιχεία όπως φυτικές ίνες και κάλιο, αλλά αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος και την παραγωγή ινσουλίνης. Αντικαθιστώντας τις με πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο περιορίζουμε τις πιθανότητες αύξησης βάρους και (μακροπρόθεσμα) την εμφάνιση διαβήτη.

               04 Λάδια όπως το καλαμποκέλαιο, το λάδι σόγιας και το ηλιέλαιο μας “φορτώνουν” περιττές θερμίδες. Αντί γι’ αυτά, προτιμούμε παρθένο ελαιόλαδο και βούτυρο ή λάδι καρύδας που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

               05 Τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχονται κυρίως σε επεξεργασμένες τροφές είναι οι “ένοχοι” για τα extra κιλά που παρατηρούμε κατά διαστήματα. Στη θέση τους προτιμούμε τροφές με “καλά” λιπαρά, όπως ο σολομός, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και το σουσάμι.

               06 Στην περίπτωση που θέλουμε ένα σνακ ενδιάμεσα των γευμάτων μας, μία χούφτα ελαφρώς ψημένοι κι ανάλατοι ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα ή καρύδια θα μας κρατήσουν χορτάτους και θα μας εξοπλίσουν με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία και καλά λιπαρά. Όχι, δεν είναι το ίδιο η σοκολάτα αμυγδάλου με τα αμύγδαλα όσο δελεαστική κι αν ακούγεται!

               07 Ο πρωινός καφές μπορεί να μας προσφέρει ένα ευπρόσδεκτο energy boost, όμως είναι παροδικό κι επιπλέον η υπερκατανάλωσή του μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ορμονών που σχετίζονται με το στρες. Κι η αλήθεια είναι πως κι ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, όμως αυτά δε συγκρίνονται με εκείνα του πράσινου τσαγιού.

               Φυσικά κανείς δε λέει πως απαγορεύονται δια ροπάλου περιστασιακές αμαρτίες, αλλά αρκεί να είναι ακριβώς αυτό: περιστασιακές και να υποκύπτουμε σ’ αυτές με μέτρο!

You may also like