8 ΑΣΚΗΣΕΙΣ PILATES ΠΟΥ ΘΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΥΕΣ ΤΟΥ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Λέμε συχνά πόσο απαραίτητη είναι η ενδυνάμωση των μυών του κορμού καθώς εκεί βασίζεται μία σειρά καθημερινών κινήσεων – από την ισορροπία μας μέχρι κινήσεις όπως το κάθισμα ή η αλλαγή κατεύθυνσης. Μία άλλη ομάδα μυών όμως που μπορεί να αμελούμε είναι εκείνη του πυελικού εδάφους.

Οι μύες αυτοί εκτείνονται από τον κόκκυγα μέχρι το ηβικό οστό και είναι απαραίτητοι ώστε να συγκρατούν τα πυελικά όργανα, δηλαδή την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τη μήτρα, τον κόλπο και το έντερο για τις γυναίκες και την ουροδόχο, το έντερο και τον προστάτη για τους άντρες.

Συνήθως, οι μύες αυτοί μπορούν να χάσουν την ισχύ τους με την πάροδο του χρόνου, όμως κάποιοι παράγοντες όπως η εγκυμοσύνη κι ο τοκετός, η εμμηνόπαυση ή το να σηκώνουμε συχνά βαριά αντικείμενα από το έδαφος μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη φθορά. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μειωθεί ο έλεγχός μας στην ούρηση και τις κενώσεις, ενώ σε πιο δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί ακόμη και πρόπτωση των πυελικών οργάνων. Αυτό εμφανώς σημαίνει πως η ενδυνάμωσή τους είναι απαραίτητη και μάλιστα, όσο συντομότερα την ξεκινήσουμε, τόσο το καλύτερο μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτό και βρήκαμε για εσάς και δοκιμάσαμε τις παρακάτω ασκήσεις pilates ώστε να έχουμε ένα προβάδισμα στην προσπάθεια!

01 Ξαπλώνουμε στο έδαφος με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα σταθερά στο έδαφος.

Εισπνέουμε ώστε η πλάτη μας να μείνει σταθερή στο έδαφος και με την εκπνοή υψώνουμε το αριστερό πόδι ώστε η γάμπα να έρθει σε παράλληλη θέση με το έδαφος και το γόνατο να σχηματίζει ορθή γωνία. Εισπνέουμε κι επαναφέρουμε το πόδι στην αρχική θέση για να επαναλάβουμε δέκα φορές για κάθε πόδι.

02 Ξαπλωμένοι και πάλι ανάσκελα, φέρνουμε τα πόδια μας σε θέση “τραπεζάκι”…

Με τα γόνατα σε ορθή γωνία και ακριβώς πάνω από τους γοφούς. Στη συνέχεια φέρνουμε τη μία φτέρνα κοντά στην άλλη και σχηματίζουμε ένα Vμε τα πέλματα ενώ την ίδια στιγμή οδηγούμε τα γόνατα προς τα έξω. Εισπνέουμε και τεντώνουμε μπροστά τα πόδια μας φροντίζοντας η πλάτη να παραμένει σταθερή και τα χέρια μας στο πλάι. Με την εκπνοή επιστρέφουμε την αρχική θέση κι επαναλαμβάνουμε 10 φορές.

 03 Καθόμαστε με τα πόδια τεντωμένα μπροστά μας …

Και σε έκταση ανάλογη με των γοφών, ενώ τα χέρια μας είναι πλεγμένα πίσω από το κεφάλι μας. Η λεκάνη πρέπει να είναι σε ουδέτερη θέση ενώ έχουμε ενεργοποιήσει τους μύες του κορμού. Εισπνέουμε και οδηγούμε αργά την πλάτη προς τα πίσω έως ότου νιώσουμε τους κοιλιακούς να “τραβάνε” – αυτό είναι το όριο (προσοχή: η πλάτη πρέπει να παραμένει σε ευθεία σε όλην την κίνηση). Κάνουμε συσπάσεις στους μύες του πυελικού εδάφους και μετράμε μέχρι το τρία για να επανέλθουμε με την εκπνοή στην αρχική θέση για 10 επαναλήψεις.

04 Συνεχίζουμε με δέκα επαναλήψεις της “γέφυρας”.

Είμαστε ξαπλωμένοι στο έδαφος με τα πέλματα να πατάνε σταθερά. Με την εισπνοή υψώνουμε τους γοφούς και συσφίγγοντας τους γλουτιαίους. Εκπνέουμε κι επιστρέφουμε στο έδαφος και προχωράμε!

05 Ξαπλώνουμε στην αριστερή μας πλευρά…

Με το κεφάλι να στηρίζεται από το χέρι μας και τα πόδια λυγισμένα σε ορθή γωνία. Το δεξί χέρι μπορεί να είναι μπροστά μας για επιπλέον στήριξη. Για να είναι σε ευθεία η σπονδυλική μας στήλη μπορούμε είτε να σηκώσουμε λίγο τη μέση ή να βάλουμε μία πετσέτα στηριγμένη σε ρολό από κάτω. Συσφίγγοντας τον γλουτιαίο του ποδιού που είναι πάνω, στρέφουμε το γόνατο ώστε να το απομακρύνουμε από το άλλο γόνατο και να φέρουμε τις φτέρνες κοντά. Έπειτα, κάνουμε άλλη μία περιστροφή (η οποία είναι αισθητής τον έσω μηριαίο) ώστε να απομακρυνθούν οι φτέρνες κι αυτή τη φορά να φέρουμε τα γόνατα κοντά. Αναπνέουμε αργά για δέκα επαναλήψεις για κάθε πλευρά.

06 Στηριζόμαστε με τις παλάμες και τα γόνατα στο έδαφος …

Φροντίζοντας οι καρποί να είναι κάτω από τους ώμους και τα γόνατα κάτω από τους γοφούς. Κρατάμε τη σπονδυλική στήλη σε ευθεία και τη λεκάνη σε αδράνεια ενώ ενεργοποιούμε τους μύες του πυελικού εδάφους. Εισπνέουμε και τεντώνουμε το αριστερό χέρι μπροστά μας και το δεξί πόδι πίσω μας. Εκπνέουμε κι επιστρέφουμε στην αρχική θέση χαλαρώνοντας τους μύες. Εναλλάσσουμε στην επόμενη εισπνοή (το δεξί χέρι μπροστά μας και το αριστερό πόδι πίσω μας). Συνεχίζουμε για δέκα επαναλήψεις για κάθε άκρο.

07 Η άσκηση αυτή είναι μία παραλλαγή της “σανίδας”.

Στηριζόμαστε και πάλι στις παλάμες και τα γόνατα. Εισπνέουμε και, στηριζόμενοι στα δάχτυλα των ποδιών μας, σηκώνουμε τα γόνατα μόλις μερικά εκατοστά από το έδαφος. Κρατάμε τη θέση για πέντε έως δέκα δευτερόλεπτα (ή για όσο αντέχουμε) ενώ κρατάμε σταθερή την αναπνοή μας. Επιστρέφουμε στην αρχική θέση κι επαναλαμβάνουμε πέντε φορές.

08 Στεκόμαστε όρθιοι με τα πόδια σε έκταση…

Μεγαλύτερη από εκείνη των ώμων και τα πόδια στραμμένα προς τα έξω κατά 45 μοίρες. Με το στήθος υψωμένο, την πλάτη ίσια και τους μύες του κορμού και του πυελικού εδάφους ενεργούς, εισπνέουμε και λυγίζουμε αργά τα γόνατα…Ώστε να κάνουμε ένα βαθύ κάθισμα – την ίδια στιγμή υψώνουμε τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Το κάθισμα πρέπει να είναι τόσο βαθύ ώστε οι μηροί μας να είναι σε παράλληλη θέση με το έδαφος. Κρατάμε τη θέση για τρεις ανάσες και με την επόμενη εκπνοή επανερχόμαστε στην αρχική θέση για συνολικά πέντε ή δέκα επαναλήψεις.

Οι παραπάνω ασκήσεις θα ενισχύσουν όχι μόνο τους πυελικούς μύες...Aλλά θα “πυροδοτήσουν” και τους μύες του κορμού, και των ποδιών. Εντούτοις, δεν ξεχνάμε πως δε ζορίζουμε το σώμα μας κι εκτελούμε τις ασκήσεις που μπορούμε για όσο αντέχουμε.

Πηγή: Health

Featured image: unsplash.com/@danewett

You may also like