ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 5 ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΑΣ

Δεν είναι όλοι κακοί, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο!

               Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην προσεκτική (αν όχι φειδωλή) πρόσληψη υδατανθράκων μέσω της διατροφής μας. Κι αν και υπάρχει μία λογική πίσω από αυτήν την απαγόρευση (απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου, παρεμπόδιση διατήρησης ενός ιδανικού βάρους κοκ), η αλήθεια είναι πως οι υδατάνθρακες δεν πρέπει να είναι τόσο δαιμονοποιημένοι. Στο κάτω κάτω, είναι ένα από τα καύσιμα που χρειάζεται ο οργανισμός για τη σωστή του λειτουργία. Και, εφόσον καταναλώνονται σωστά… Μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη συνολική μας υγεία προς το καλύτερο!

01 Καστανό ρύζι.

Σε σύγκριση με το λευκό, επεξεργασμένο ρύζι, η καστανή ποικιλία προτιμάται και συστήνεται από διατροφολόγους καθώς είναι ολικής άλεσης. Το καστανό ρύζι μπορεί να ισορροπήσει τα επίπεδα της χοληστερίνης και την αρτηριακή πίεση, περιορίζοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ επίσης έχει συνδεθεί και με την απώλεια βάρους.

02 Φρούτα.

Ναι, τα φυσικά σάκχαρα που τα φρούτα περιέχουν είναι στην ουσία υδατάνθρακες. Εκτός του ότι είναι μία εξαιρετική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, τα φρούτα ευνοούν την αρμονική πεπτική λειτουργία. Επίσης, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως διαβήτη και καρδιαγγειακές νόσους, ενισχύουν την νοητική λειτουργία και συμβάλλουν στην υγεία της επιδερμίδας. Επίσης, τα φρούτα βοηθούν στη διαχείριση του ιδανικού σωματικού βάρους, καθώς και στην ενδυνάμωση των οστών σε ενήλικες και παιδιά.

  03 Βρώμη.

Ούσα άλλο ένα δημητριακό ολικής άλεσης, η βρώμη συναντάται πλέον όχι μόνο στο μπολ του πρωινού μας, αλλά και σε smoothies ή ως συστατικό σε γλυκίσματα. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η βρώμη παίζει σημαντικό ρόλο στη θωράκιση του ανοσοποιητικού προστατεύοντας τον οργανισμό από λοιμώξεις, ενώ παράλληλα προστατεύεται και η χλωρίδα του εντέρου. ΄΄Όλα τα παραπάνω οφείλονται στη β-γλυκάνη, έναν τύπο φυτικών ινών που, συν τοις άλλοις, μειώνει την “κακή” LDL χοληστερόλη και ισορροπεί το σάκχαρο του αίματος.

04 Πατάτες.

Αν και τις έχουμε ενοχοποιήσει κάπως στο μυαλό μας, στην πραγματικότητα οι πατάτες είναι ένας ισχυρός διατροφικός σύμμαχος αν τις εκμεταλλευτούμε σωστά.Κύριος λόγος τα ανθεκτικά άμυλα που περιέχουν οι πατάτες, τα οποία αυξάνονται όταν τα λαχανικά μαγειρεύονται κι έπειτα κρυώνουν. Τα ανθεκτικά άμυλα ζυμώνονται στην πεπτική οδό και μεταβολίζονται σε λιπαρά οξέα που έχουν συνδεθεί με την αντιμετώπιση παθήσεων όπως ο διαβήτης αλλά και τύπους καρκίνου όπως εκείνων του εντέρου και τον πνευμόνων. Μάλιστα, οι υδατάνθρακες στις πατάτες, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες που περιέχουν, ικανοποιούν το αίσθημα κορεσμού για περισσότερη ώρα συγκριτικά με τα ζυμαρικά ή το ρύζι, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολη η διαχείριση του βάρους.

   05 Όσπρια

Πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, όσπρια όπως τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβύθια ευνοούν την επαρκή πρόσληψη των παραπάνω ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματικά η διαχείριση του βάρους. Παράλληλα, ο οργανισμός προστατεύεται από παθήσεις που προκαλούνται από φλεγμονές, όπως ο διαβήτης, χάρη στα αντιοξειδωτικά που τα όσπρια περιέχουν.

               Επιγραμματικά, οι υδατάνθρακες που περιέχονται ανεπεξέργαστα τρόφιμα, όχι μόνο δεν πρέπει να αποφεύγονται, αλλά πρέπει και να τους αναζητούμε. Σε κάθε περίπτωση μη διστάζετε να αναζητήσετε ανάλογες συμβουλές από το γιατρό σας ή έναν εγκεκριμένο διατροφολόγο.

               Πηγή: Health

Featured image: unsplash.com/@ellaolsson

You may also like