ΑΝ ΠΡΟΤΙΜΑΣ ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΣΟΥ… ΘΑ ΓΕΡΑΣΕΙΣ ΓΡΗΓΟΡΑ!

Ποιος δεν έχει ξυπνήσει το πρωί με την πρώτη σκέψη να είναι “καφέέέέέ”; Αν ταυτίζεσαι με το παρακάτω motto, μη νιώθεις άσχημα. Δεν είσαι μόνος!

Unsplash /@brunocervera

Άλλωστε, ειδικά το χειμώνα η ζεστή κούπα στα χέρια προσφέρει μία αίσθηση θαλπωρής!

               Παρ’ όλα αυτά, ο καφές είναι ευεργετικός μόνο όταν τον καταναλώνουμε έξυπνα. Αν όμως υποκύπτουμε σε παρασπονδίες, η αγαπημένη μας συνήθεια μπορεί να μας γεράσει μία ώρα αρχύτερα. Πώς ακριβώς μπορεί να συμβεί αυτό;

01 Πίνεις καφέ πριν το πρωινό σου.

Έχουμε πει πολλές φορές πως η παράλειψη του πρωινού γεύματος είναι παράγοντας μίας μη θρεπτικής διατροφής. Όμως, εκτός του ότι η αντικατάστασή του με καφέ δε μας προσφέρει όσα χρειαζόμαστε… Σε βάθος χρόνου μπορεί να επηρεάσει σε βάθος χρόνου λειτουργίες όπως η μνήμη κι η συγκέντρωση. Δε σου λέμε να μην απολαμβάνεις το πρωινό σου καφεδάκι… Αλλά πρώτα φρόντισε να τρως ένα καλό πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη κι αντιοξειδωτικά.

02 Προτιμάς τον καφέ ελαφρύ και πολύ γλυκό.

Η ζάχαρη στη διατροφή μας δεν είναι απαγορευτική, υπό την προϋπόθεση πως καταναλώνεται με μέτρο. Όσο μεγαλώνουμε, ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, φλεγμονές αλλά κι άλλες παθήσεις. Επιπλέον, η υπερβολική ζάχαρη στην καθημερινότητά μας μπορεί να γεράσει πρόωρα την επιδερμίδα μας, επηρεάζοντας τα επίπεδα του κολλαγόνου με αποτέλεσμα η ελαστικότητα της επιδερμίδας να μειώνεται.

03 Πίνεις καφέ αντί για νερό.

Η αλήθεια είναι πως είναι πολύ εύκολο να ξεχάσουμε να πιούμε όσο νερό χρειαζόμαστε μέσα στη μέρα. Όμως, αν πίνουμε καφέ αντί για νερό, ρισκάρουμε με αφυδάτωση εξαιτίας της διουρητικής του δράσης, η οποία επηρεάζει την επιδερμίδα, την πέψη, τα επίπεδα της ενέργειάς μας, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών αλλά και τις αρθρώσεις μας.

   04 Ο καφές σε συντροφεύει πρωί και.. βράδυ.

Ακόμη κι αν ανήκεις στη κατηγορία των ανθρώπων που έχουν “ανοσία” στην καφεΐνη και δεν επηρεάζεται ο ύπνος σου… Και πάλι είναι προτιμότερο αν καταναλώνεις καφέ τις πρωινές ώρες. Η καφεΐνη λειτουργεί ως διεγερτικό και η παραμικρή διατάραξη του ύπνου μπορεί να απορρυθμίσει το μεταβολισμό, τη διάθεσή μας, την ενέργειά μας, αλλά και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ακόμη και μία βραδιά κακού ύπνου μπορεί να προκαλέσει ταχύτερη γήρανση των κυττάρων οδηγώντας σε περισσότερα προβλήματα υγείας σε βάθος χρόνου.

  05 Χρησιμοποιείς τεχνητά γλυκαντικά.

Μπορεί προϊόντα όπως η ζαχαρίνη να “ακούγονται” πιο υγιεινά, όμως αυτό δε θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Στην πραγματικότητα,εκτός του ότι δεν προσφέρουν τίποτα θρεπτικά, ουσίες όπως η ασπαρτάμη διαταράσσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης και τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και βεβαίως αυξάνουν τις λιγούρες για γλυκό στη διάρκεια της μέρας.

               Αν νιώθεις πως στα παραπάνω “φωτογραφίζεσαι”, μην ανησυχείς, καθώς μπορείς να αλλάξεις τις συνήθειές σου ώστε και το τακτικό σου καφεδάκι να απολαμβάνεις αλλά και να παραμείνεις νέος περισσότερο!

Πηγή: Eat This, Not That

         Featured image: unsplash.com/@fahmipaping

You may also like