ΑΒΟΚΑΝΤΟ & ΝΤΟΜΑΤΑ: ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ;

Στα πλαίσια μίας προσεγμένης διατροφής, το βασικό δεν είναι μόνο η επιλογή των κατάλληλων τροφών με τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία, αλλά και ο σωστός συνδυασμός ώστε να απολάβεις όσο περισσότερα οφέλη μπορείς από τις τροφές. Για παράδειγμα, ακόμη κι αν ακούγεται κάπως “αμαρτωλός”, ο συνδυασμός μαύρης σοκολάτας και μούρων (πχ. φράουλες ή σμέουρα) είναι ένα γλυκό boost αντιοξειδωτικών . Plus, η γεύση δε συγκρίνεται! Ένας συνδυασμός που αξίζει, λοιπόν να διερευνηθεί είναι εκείνος του αβοκάντο με τη ντομάτα.

               Το αβοκάντο κατέχει πια μία σταθερή σχέση στην κουζίνα των περισσότερων από εμάς και δικαίως θεωρείται superfood. Συγκεκριμένα, μισό αβοκάντο μας παρέχει το βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας (καροτενοειδή, C& Ε), 17% των καθημερινών αναγκών μας σε κάλιο… Καθώς και 14 γραμμάρια λιπαρών, με τα 8 να είναι τα Ω3 λιπαρά.

Κι είναι αυτή ακριβώς η περιεκτικότητα σε λιπαρά που αξίζει την προσοχή μας και που αναβαθμίζει την διατροφική αξία της ντομάτας. Τα λιπαρά του αβοκάντο βοηθούν στο σώμα να απορροφήσει περισσότερο λυκοπένιο από τη ντομάτα. Βάσει μελετών, το λυκοπένιο βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία εξισορροπώντας την αρτηριακή πίεση και μειώνοντας τη χοληστερόλη. Επιπλέον, η ισχυρή του αντιοξειδωτική του δράση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση διαφόρων τύπου καρκίνου.

Επίσης, η ντομάτα περιέχει προβιταμίνη Α, έναν τύπο β-καροτενίου που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της όρασης. Όταν η προβιταμίνη Α συνδυάζεται με λιπαρά όπως αυτά του αβοκάντο,  μετατρέπεται σε βιταμίνη… Και απελευθερώνεται στο σώμα καθώς είναι λιποδιαλυτή.

Όσο για το πώς να τα συνδυάσετε… Είτε σε μία σαλάτα είτε ως σνακ (π.χ. μία παραλλαγή του avocado toast) είναι οι καλύτερες επιλογές!

Πηγή: Well + Good

Featured image: unsplash.com/@asb_photographe

You may also like