Burst κίνησης vs. ωριαίας προπόνησης: ποιο είναι καλύτερο;

Μιλώντας εκ πείρας από τη στιγμή που αποφάσισα να πάρω πιο σοβαρά την εγγραφή μου στο γυμναστήριο, θα συμφωνήσω πως υπάρχουν μέρες όπου απλά.. δεν προλαβαίνει κάποιος να πάει για μία ώρα και να κάνει τη συνηθισμένη προπόνησή του. Εντούτοις, αυτό που παίζει ρόλο είναι η κίνηση – ακόμη κι όταν αισθανόμαστε πως ο χρόνος δε μας φτάνει. Οπότε, θα μπορούσαν μόλις τέσσερα λεπτά έντονης δραστηριότητας να συμβάλλουν το ίδιο στο στόχο μας;

               Η αλήθεια είναι πως το σώμα μας είναι “προγραμματισμένο” ώστε όχι μόνο να αντέχει αλλά και να ανταποκρίνεται σε μία ολιγόλεπτη έντονη κίνηση… Αρκεί να συνδυάζεται με intervals μικρότερης έντασης. Όσο για τον τύπο της άσκησης; Δεν υπάρχει περιορισμός. Μπορεί κάποιος να προτιμήσει cardioή ασκήσεις με βάρη, (π.χ. να κάνεις μία άσκηση με βαράκια για τους δικέφαλους για ένα λεπτό διατηρώντας σωστή φόρμα και μετά να ακολουθήσει ξεκούραση για ένα λεπτό).

               Πιο συγκεκριμένα, που μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτές τις “εκρήξεις” δραστηριότητας σε μία αερόβια προπόνηση;

               01 Βάδισμα τριών λεπτών με γρήγορο βηματισμό και στη συνέχεια άλλα τρία λεπτά βάδισης με το συνήθη ρυθμό μας.

               02 Jogging με sprint intervals 30 δευτερολέπτων.

               03 Στατικό ποδήλατο ή ελλειπτικό μηχάνημα ξεκινώντας με 2 ή 3 λεπτά ήπιας κίνησης κι έπειτα να προχωρήσουμε με intervals1 ή 2 λεπτών στη μέγιστη δυνατή για εμάς ένταση.

               Και τι κερδίζουμε από αυτά τα bursts;

               Η αερόβια γυμναστική είναι αποδεδειγμένα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη νέων νευρώνων που ενισχύουν την εγκεφαλική δραστηριότητα… Ιδίως τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Επίσης, βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία μειώνοντας το ρίσκο φλεγμονών κι εκδήλωσης σχετικών νοσημάτων. Ακόμη αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών που αντισταθμίζουν την επίδραση της κορτιζόλης στον οργανισμό. Και μπορεί προπονήσει όπως η HIIT να επιτρέπει μία μικρή αύξηση της κορτιζόλης, εντούτοις αυτό γίνεται μόνο ώστε το σώμα να ανταποκριθεί στην πρόκληση της προπόνησης και τα επίπεδα μειώνονται σχεδόν αμέσως όταν το σώμα ξεκινά να αναπαύεται, χωρίς στην ουσία να μας επηρεάζει αρνητικά.

               Αν, λοιπόν, μέσα στη βδομάδα νιώθετε πως ο χρόνος είναι… ενάντια στην τακτική σας προπόνηση, μην ανησυχείτε. Απλά αφιερώστε μερικά λεπτά σε μίαν έντονη δραστηριότητα και σε καμία περίπτωση δε θα παρεκκλίνετε από το στόχο σας!

               Πηγή: The Chalkboard

Featured image: pexels.com/@ron-lach

You may also like