ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΗΡΙΟ: ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗ «ΦΑΡΜΑ»

Υπάρχει καλύτερο από το να περνάς μια ολόκληρη ηλιόλουστη μέρα σε μία φάρμα, δίπλα στην Αθήνα, και να τρως καταπληκτικά ελληνικά φαγητά, από τα χέρια του Δημήτρη Σκαρμούτσου και της ομάδας του Δειπνοσοφιστηρίου με ωραίους ανθρώπους;

Στη «Φάρμα στα Μεσόγεια» του Ομίλου «Δειπνοσοφιστήριον», σε μια έκταση 32 στρεμμάτων, η Φύση και η Γαστρονομία συναντήθηκαν πριν λίγες μέρες Νοεμβρίου, για ένα βιωματικό event με νόημα και ουσία. Δημοσιογράφοι, της γαστρονομίας και μή, άνθρωποι των media ήμασταν οι επίτιμοι καλεσμένοι. Μια ημέρα γεμάτη εμπειρίες και συναισθηματικές στιγμές μας περίμενε. Ανακαλύψαμε την Φάρμα, την Γη της, μαζέψαμε ελιές και μάθαμε πολλά σχετικά με την την αξία της βιωσιμότητας . Όλα αυτά σε μια φάρμα που είναι 100% οργανική και σχεδόν βιοδυναμική και τροφοδοτεί με βρώσιμα λουλούδια, λαχανικά, καρπούς από δέντρα, αβγά, πουλερικά το Delta Restaurant, αλλά και το «Δειπνοσοφιστήριον».

O Executive Chef και συνιδιοκτήτης του «Δειπνοσοφιστήριον», Δημήτρης Σκαρμούτσος, μάς αφηγήθηκε το πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε η ιδέα της Φάρμας, με σημείο εκκίνησης τη βιωσιμότητα. Όπως ο ίδιος είπε: «Καθημερινά ακολουθούμε ένα μοντέλο που αφήνει θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και συνειδητοποιούμε ότι είναι εφικτό. Δίνουμε προτεραιότητα στα λαχανικά και στα φρούτα, κοιτώντας πρώτα τι υπάρχει γύρω μας, δημιουργώντας με βάση την αρχή της τοπικότητας και της εγγύτητας, χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον ή να ενθαρρύνουμε την εντατική παραγωγή».

Την σκυτάλη πήραν δύο άνθρωποι με πάθος για το έργο τους. Ο Δημήτρης Χατζηδημητρίου μαζί με τον συνέταιρό του, Ανδρέα Παξινό, βρίσκονται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, και μας μίλησαν για την παραγωγή των προϊόντων της φάρμας. Φυσικά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της.

Μετά την ξενάγησή μας στη Φάρμα, συμμετείχαμε σε δραστηριότητες που μας έφεραν σε επαφή με τη φύση, όπως η δραστηριότητα στον ελαιώνα όπου μαζέψαμε ελιές χρησιμοποιώντας παραδοσιακά εργαλεία και έμαθαν την τέχνη της ελαιοκομίας από τους ειδικούς.

Η εκδήλωση κορυφώθηκε με ένα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ γεύμα στον ίσκιο των κυπαρισσιών και με θέα τον πύργο της Βραυρώνας. Εκεί απολαύσαμε τις γεύσεις που με μεράκι και φροντίδα ετοίμασαν οι μάγειρες του «Δειπνοσοφιστήριον», υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Σκαρμούτσου. Από σαλάτες και παστρουμαδάκια μέχρι γαμοπίλαφο και συκώτι, κι από μελιτζανοσαλάτα μέχτι ωραιότερο γαλακτομπούρεκο δοκιμάσαμε!

Κατά τη γνώμη μου ήταν το ωραιότερο γεύμα που είχα εδώ και καιρό σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, όπου εύκολα θα μπορούσα να φανταστώ να ξαναέρθω με φίλους και να το απολαύσουμε...

Ο Άρης Σκλαβενίτης, Sommelier & Wine Director του Ομίλου, επέλεξε συγκεκριμένα κρασιά που συμπλήρωσαν τις γεύσεις και μίλησε για τον ελληνικό αμπελώνα και τη θέση που διεκδικεί στον παγκόσμιο στίβο.

Όλη η φιλοσοφία και η τεχνογνωσία του Ομίλου «Δειπνοσοφιστήριον», είναι βασισμένη στο τρίπτυχο Dining-Catering-Experience και αποτυπώνεται στο επετειακό λεύκωμα για τη συμπλήρωση των 25 χρόνων του «Δειπνοσοφιστήριον». Μια έκδοση που ξεκίνησε από τα αδέλφια Δημήτρη & Παναγιώτη Χριστοφιλέα, με τον ξάδελφο τους Διομήδη Καψάλη. Το επετειακό λεύκωμα καταγράφει το ταξίδι από τη Μάνη της παράδοσης, στην Αθήνα του σήμερα, μέσα από τον πλούτο της ελληνικής γης, το οικογενειακό τραπέζι, τη βιωσιμότητα και τις πρωτοποριακές γαστρονομικές τεχνικές. Τεχνικές που οδήγησαν στα «Αστέρια», αυτά του οδηγού Michelin, που απέσπασε το εστιατόριο DELTA το 2022 και το 2023 (2 Αστέρια Michelin&1 Πράσινο Αστέρι Michelin).

Photo credits: Zak Viemon

You may also like