Δώσε χρώμα στα πιάτα σου με κόκκινο λάχανο

Είχαμε εξηγήσει πριν λίγο καιρό πόσο μπορεί να μας ωφελήσει η προσαρμογή της διατροφής μας στις τροφές της εκάστοτε εποχής. Οπότε γιατί να μη γνωρίζουμε σταδιακά λίγο καλύτερα τις τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν σε κάθε στάδιο του χρόνου. Και μιας και μπήκαμε στο φθινόπωρο τα φυλλώδη λαχανικά είναι στο “peak” τους… Αξίζει να γνωρίσουμε ένα “ξαδερφάκι” τους το κόκκινο λάχανο. Και μπορεί το ζωηρό του χρώμα κάποιους να τους ξενίζει κάπως, όμως μόλις διαπιστώσουν τι προσφέρει, θα το δουν σίγουρα με άλλο μάτι!

01 Έχει τόσα, μα τόσα θρεπτικά στοιχεία.

Ας το “σπάσουμε” σε νούμερα. Μία μερίδα 85 γραμμαρίων μας δίνει 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, ένα γραμμάριο φυτικών ινών, 0,2 γραμμάρια λιπαρών και ουκ ευκαταφρόνητα ποσοστά της Ημερήσιας Συνιστώμενης Δοσολογίας σε στοιχεία όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, βιταμίνεςΑ, Κκαι C, σίδηρο, κάλιο και φολικό οξύ. Δεδομένου πως ανήκει στην οικογένεια των φυλλωδών λαχανικών, οι ποσότητες είναι αν μη τι άλλο γενναιόδωρες!

02 Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Το κόκκινο λάχανο προσφέρει boostαντιοξειδωτικών, με το πιο σημαντικό που περιέχει να είναι η β-καροτίνη που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α θωρακίζει το ανοσοποιητικό κι ευνοεί την ανάπτυξη νέων κυττάρων. Ταυτόχρονα εστιάζει στη σωστή λειτουργία της όρασης, μειώνοντας το ρίσκο εκδήλωσης παθήσεων όπως εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Επίσης, η βιταμίνη Α συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία οργάνων όπως τα νεφρά, η καρδιά και οι πνεύμονες. Αλλά εκτός από αυτό, το κόκκινο λάχανο είναι πλούσιο σε ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με την εξισορρόπηση των HDLκαι LDLχοληστερόλης, δηλαδή της “καλής” και της “κακής” χοληστερόλης. Κι ας μην ξεχνάμε και τη βιταμίνη Cπου επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό μας και που μας προστατεύει από καρδιοπάθειες, ακόμη και από ορισμένους τύπους καρκίνου.

03 Προστατεύει την καρδιά.

Εκτός από βιταμίνη Α, το κόκκινο λάχανο περιέχει κάλιο και μαγνήσιο, δύο μεταλλικά στοιχεία που εξισορροπούν τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση, περιορίζοντας το ποσοστό κινδύνου για καρδιοπάθειες. Συγκεκριμένα, το κάλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση καθώς αδρανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τη δράση του νατρίου και βοηθά στη διαστολή των αγγείων.

  04 Είναι mega pack βιταμίνης Κ.

Η βιταμίνη Κ παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πήξη του αίματος, καθώς χωρίς αυτή, θα ήμασταν αντιμέτωποι με την ανεξέλεγκτη αιμορραγία. Επίσης, η βιταμίνη Κ βοηθά στην ανάπτυξη των οστών  μειώνοντας το ρίσκο της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων.

05 Βοηθά στη διαχείριση του βάρους.

Το κόκκινο λάχανο, όσο πλούσιο είναι σε θρεπτικά στοιχεία, τόσο “φτωχό” είναι σε θερμίδες. Συγκεκριμένα, η μερίδα των 85 γραμμαρίων που προαναφέραμε περιέχει μόλις 11 (!) θερμίδες. Εκτός αυτού, όμως, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Με αποτέλεσμα όχι μόνο να βοηθά στη διατήρηση της ενυδάτωσης του οργανισμού σε καλά επίπεδα… Αλλά το αίσθημα κορεσμού παραμένει για περισσότερη ώρα.

               Και το καλύτερο; Ταιριάζει με κάθε τροφή και γεύμα σε σαλάτα, ως γαρνιτούρα ή σαν extra σε σάντουιτς και wrapsτορτίγιας!

               Γιατί να μην πάρεις ένα μικρό λαχανάκι την επόμενη φορά; Μπορείς να το κόψεις και να είναι έτοιμο να το προσθέσεις όπου λαχταράς ανά πάσα στιγμή!          

      Πηγή: Health Line

Featured image: pexels.com/@mart-production/

You may also like