ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΑΝΑ SPRING ROLLS ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ (foodurismo.com)

Spring rolls, τραγανά, χρυσαφένια, σπιτικά, εύκολα ! Spring rolls βουτηγμένα σε γλυκόξινη σάλτσα ή σε καυτερή ! Το “προτζεκτάκι” είναι πιο εύκολο από όσο φαντάζεστε και πιο εθιστικό από όσο περιμένετε! Το’χετε !

Το καλό με την κουζίνα της Ασίας γενικότερα είναι ότι πλέον εύκολα μπορούμε να βρούμε τα βασικά υλικά (Σησαμέλαιο, σάλτσα σόγιας, προϊόντα καρύδας, σάλτσες) σε πολλά μεγάλα super market. Επίσης, στο κέντρο υπάρχουν πολλά μικρά μαγαζάκια με προϊόντα που χρειάζονται στην ασιατική κουζίνα, τα περισσότερα σε προσιτές τιμές.

Υλικά (για 36 κομμάτια)
  • 4 φλιτζάνια λάχανο ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα σε λεπτά μπαστουνάκια ή τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
  • 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 χρωματιστές πιπεριές σε λεπτά μπαστουνάκια 
  • Φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (χρησιμοποίησα 2 κουταλάκια του γλυκού)
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας ή Βηρυτού (12 φύλλα) κομμένα στα τρία ή ανάλογη ποσότητα φύλλων για spring rolls (τα βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα με πρώτες ύλες για ασιατική κουζίνα) 
  • 3 κουταλιές της σούπας soya sauce (σόγια)
  • 1 κουταλιά της σούπας oyster sauce (σάλτσα στρειδιών) προαιρετικά
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο ή σπορέλαιο
  • 1 κουταλιά του γλυκού κορν φλαουρ 

Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: λίγο σκόρδο, φυτρες φασολιών, φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα.

Αν δεν έχετε oyster sauce, μπορείτε να βάλετε λίγο ρυζοξυδο ή ξύδι βαλσαμικο, δεν μοιάζουν με την oyster sauce αλλά έχουν οξύτητα.

Προετοιμασία:

Βάζουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι ή γουόκ, όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το λάδι.

Αρχικά, ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύουμε ζωηρά για ένα λεπτό.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά.

λαχανικά στο γουόκ

Ανακατεύουμε καλά για δύο με τρία λεπτά σε δυνατή φωτιά.

Σε αυτό το σημείο, πρόσθεσα λίγο λεμονόχορτο από βάζο, δίνει μια ωραία λεμονάτη σπιρτάδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκο αν βρείτε, διαφορετικά το παραλείπετε.

σάλτσα σόγιας και στρειδιών

Προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας και στρειδιών. Ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε μπόλικο πιπέρι, όχι όμως αλάτι γιατί περιέχει αρκετό η σόγια. 

Συνολικά, το σοτάρισμα των λαχανικών δεν χρειάζεται να υπερβαίνει τα 5 λεπτά, δεν θέλουμε να μαγειρέψουμε τα υλικά, απλώς να μαραθούν.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρά.

Ανοίγουμε το φύλλο από την συσκευασία του με την πλατιά μεριά μπροστά μας και το κόβουμε σε τρία κομμάτια. Έχουμε τώρα στη διάθεσή μας 36 μακρόστενα κομμάτια φύλλου.

Τα καλύπτουμε με πετσέτα κουζίνας και παίρνουμε ένα κάθε φορά.

Ρίχνουμε πολύ λίγο νερό στο κορν φλαουρ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια αραιή λευκή κρέμα, με αυτή θα κολλήσουμε την άκρη των spring rolls καθώς τα τυλίγουμε.

Έχουμε δίπλα μας επίσης λίγο λάδι για να αλείφουμε τα φύλλα.

Στην άκρη κάθε φύλλου, από τη στενή πλευρά του, απλώνουμε λίγη γέμιση λαχανικών, περίπου δύο γεμάτες κουταλιές του γλυκού.

Απλώνουμε λίγο τη γέμιση για να είναι ομοιόμορφη. Διπλώνουμε προς τα μέσα τις πλαϊνές πλευρές και αρχίζουμε να τυλίγουμε και να σχηματίζεται ένα ρολό. Λίγο πριν το κλείσουμε απλώνουμε λίγη από την κρέμα κορν φλαουρ και νερού που φτιάξαμε, ώστε να κολλήσει καλά το φύλλο και να μην ανοίξει στο ψήσιμο.

Το αφήνουμε στην άκρη και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Μπορούμε να ψήσουμε τα spring rolls στον φούρνο, αραδιασμένα σε ταψί, μπορούμε να τα τηγανίσουμε ή να τα ψήσουμε σε air fryer.

Ψήνουμε ή τηγανίζουμε τα spring rolls  μέχρι να ροδίσουν καλά.

Για να μαθαίνεις άμεσα ότι νέο αφορά το foodurismo , ακολούθησε το στο Facebook, στο instagram, στο pinterest αλλά κάνε και subscribe στο κανάλι του στο youtube

You may also like