Έρευνα: Ο πιο κοινός τύπος πλαστικού βρέθηκε στο ανθρώπινο αίμα

Πλαστικά μικροσωματίδια εντοπίστηκαν στο αίμα του 77% των ανθρώπων που συμμετείχαν σε μια νέα πρωτοπόρα επιστημονική μελέτη από Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας. Η μελέτη ανατέθηκε από την οργάνωση «Common Seas» 

Η εν λόγω έρευνα, για την οποία διαβάσαμε στην LiFO, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment International. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) είναι ο πιο κοινός τύπος πλαστικού που βρίσκεται στην ανθρώπινη κυκλοφορία του αίματος. Το πλαστικό αυτό χρησιμοποιείται συνήθως για την παραγωγή μπουκαλιών ποτών και συσκευασιών τροφίμων.

Η μελέτη ανατέθηκε από την οργάνωση «Common Seas» σε επιστήμονες από το Vrije Universiteit Amsterdam στην Ολλανδία. Αφορά δείγμα 22 ατόμων που ελέγχθηκαν για πέντε τύπους πλαστικού. Το μεθακρυλικό πολυμεθυλεστέρα (PMMA), το πολυπροπυλένιο (PP), το πολυστυρένιο (PS), το πολυαιθυλένιο (PE) και το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET).

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Περίπου 17 από τους 22 εθελοντές έφεραν στο αίμα τους μια μετρήσιμη μάζα πλαστικών σωματιδίων. Μετά το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, το πολυστυρένιο ήταν το πλαστικό που βρέθηκε πιο συχνά στα δείγματα αίματος που εξετάστηκαν. Το εν λόγω πλαστικό χρησιμοποιείται για την κατασκευή μιας μεγάλης ποικιλίας κοινών προϊόντων οικιακής χρήσης.

Το τρίτο πιο διαδεδομένο πλαστικό στο αίμα ήταν το πολυαιθυλένιο – ένα υλικό που χρησιμοποιείται τακτικά στην παραγωγή πλαστικής σακούλας. 

Το PET βρέθηκε στην κυκλοφορία του αίματος του 50% όσων εξετάστηκαν, ενώ το πολυστυρένιο ήταν παρόν στο 36%. Το πολυαιθυλένιο βρέθηκε στο αίμα του 23% των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Τα πλαστικά σωματίδια μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μέσω του αέρα που αναπνέουμε, του φαγητού και του ποτού. Τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας μπορεί επίσης να είναι αιτία κατάποσης πλαστικού… Συμπεριλαμβανομένου του πολυαιθυλενίου στην οδοντόκρεμα και του PET στο lip gloss.

Από εκείνη τη στιγμή, μεταφέρονται στα όργανα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και δύνανται να προκαλέσουν φλεγμονές. Παράλληλα συνδέονται με χρόνια νοσήματα όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Καμπανάκι για την Ελλάδα

Η έρευνα εκτιμάται ότι αποτελεί καμπανάκι και για την Ελλάδα, καθώς η παραγωγή και η χρήση πλαστικού βρίσκεται στον πυρήνα της ελληνικής οικονομίας (μέσω και του ανεπτυγμένου τουριστικού τομέα)… Ενώ η τεράστια ακτογραμμή και τα εκατοντάδες νησιά που διαθέτουμε είναι -σε σχέση με το πλαστικό πάντα- επιβαρυντικός παράγοντας.

Υπολογίζεται ότι περίπου 18.400 τόνοι πλαστικών απορριμμάτων «εισήλθαν» στα ελληνικά ύδατα το 2018, ενώ η ετήσια κατά κεφαλήν «εκπομπή» πλαστικών στην Ελλάδα ανέρχεται στα 2 κιλά… Όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 30 γραμμάρια. 

Η Common Seas υποστηρίζει την Ελλάδα ώστε να απελευθερωθεί από τη ρύπανση που προκαλούν τα πλαστικά. Προτείνει να ενσωματωθεί η εθνική και η κοινοτική πολιτική, επενδύοντας στην κυκλική οικονομία και αλλάζοντας προς το καλύτερο τη ζωή και τις συνήθειες των ανθρώπων. Η ίδια αναλαμβάνει δράσει για την εξάλειψη των πλαστικών ειδών που βρίσκονται πιο συχνά στις παραλίες (μπουκάλια, μαχαιροπήρουνα, τρόφιμα, σακούλες κ.λπ).

Τι “ζητά” η Common Seas

Στο πλαίσιο της εκστρατείας Blood Type Plastic, η Common Seas ζητά ένα Ταμείο Έρευνας για τον αντίκτυπο των πλαστικών στην υγεία. Το Ταμείο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση έρευνας στην επείγουσα κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η αυξανόμενη έκθεση σε πλαστικά σωματίδια επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία.

Το Common Seas, με την υποστήριξη 80 ΜΚΟ, βουλευτών και επιστημόνων, καλεί τις κυβερνήσεις και τους φιλάνθρωπους να χρηματοδοτήσουν επείγουσα έρευνα. 

Η Common Seas μας δίνει την ευκαιρία να προσφέρουμε! Κάνουμε κλικ εδώ για να βοηθήσουμε. 

Πρέπει τώρα να δράσουμε γρήγορα! Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το πλαστικό να συσσωρεύεται στο σώμα μας με τον ίδιο τρόπο που επιτρέψαμε το πλαστικό να συσσωρεύεται στη θαλάσσια ζωή.

#PlasticIsInOurBlood

Πηγή: Lifo

Featured image: unsplash.com/@naja_bertolt_jensen

You may also like