Feeling blue? Κάντε λίγη γυμναστική!

Κι όμως,ορισμένες μορφές προπόνησης μπορούν να μας φτιάξουν τη διάθεση. Μήπως να δοκιμάσουμε μέσα στο καλοκαίρι, αν έχουμε περισσότερο χρόνο;

               Συμφωνούμε πως όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες: κάποιες από αυτές θα αισθανόμαστε οργισμένοι ή και θλιμμένοι και θα θεωρούμε πως δύσκολα θα καταφέρνουμε να τα κάνουμε “shake off”. ΄Το καλό είναι πως η γυμναστική μπορεί και σε αυτήν την περίπτωση να μας βοηθήσει… Μιας που (συνοπτικά) θα μας επιτρέψει να χαλαρώσουμε . Στη συνέχεια να διαπιστώσουμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την όποια κατάσταση με περισσότερη ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Μάλιστα, υπάρχουν συγκεκριμένες μορφές γυμναστικής που εστιάζουν ακριβώς στο πνευματικό μας wellbeing.

               Συνδυασμός διαλογισμού & βάδισης

               Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Translational Psychiatry, 30 λεπτά διαλογισμού κι ένας περίπατος μισής ώρας μπορούν να ανακουφίσουν από αισθήματα κατάθλιψης. Για να καλλιεργήσουμε τη συνήθεια, ξεκινάμε με 20 λεπτά διαλογισμού ενώ είμαστε καθισμένοι. Στη συνέχεια, περπατάμε για δέκα λεπτά αφιερώνοντας την προσοχή μας στην κίνηση των πελμάτων όσο εναλλάσσονται τα βήματά μας. Αυτό ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια προτού ξεκινήσουμε τον περίπατό μας. Συνίστανται πέντε λεπτά προθέρμανσης αλλά και ασκήσεων χαλάρωσης ώστε να παραμείνει ισορροπημένος ο καρδιακός ρυθμός μας.

               Tai-Chi

               Αν και πρόκειται για μία αρχαία πολεμική τέχνη από την Κίνα, το Tai-Chi είναι ιδιαίτερα δημοφιλές χάρη στο συνδυασμό αργών κινήσεων. Εδώ συνδυάζονται ο ρυθμός της αναπνοής, η πνευματική ισορροπία και η σωματική δραστηριότητα. Καθώς εστιάζουμε σε αυτήν την αρμονική συνύπαρξη… Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος και την κακή διάθεση που μπορεί να μας ταλαιπωρεί. Ένα session μισής ώρας μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας σημαντικά. Μάλιστα μπορείτε να συμμετάσχετε σε μία ομάδα του γυμναστηρίου ή να αναζητήσετε ένα tutorial που ανταποκρίνεται στο δικό σας fitness level.

@ginnyrose/ unsplash.com
               Hatha Yoga

               Γνωρίζουμε ήδη την αποτελεσματικότητα της yogaσε ό,τι αφορά την ψυχική μας υγεία και την πνευματική μας ηρεμία. Η δε Hatha Yoga που βασίζεται στην εκτέλεση φυσικών ασκήσεων μπορεί να περιορίσει δραστικά τα αισθήματα κατάθλιψης. Το ιδανικό σετ αποτελείται από τη Στάση του Παιδιού, τη Στάση του Σκύλου, τη Γέφυρα, την χαλαρωτική στάση Savanasa (απλά μένουμε σε ύπτια θέση με τα χέρια και τα πόδια σε έκταση) και (προαιρετικά) το headstand . Αυτό μπορείτε να εφαρμόσετε ακουμπώντας στο τοίχο για στήριξη ή με κάποιον να συγκρατεί τα πόδια σας).

               Ασκήσεις ισορροπίας

               Ακόμη και δέκα λεπτά δραστηριότητας μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας και οι ασκήσεις ισορροπίας είναι το πιο γρήγορο boost. Μερικές από τις καλύτερες ασκήσεις είναι η εξάσκηση του βηματισμού από τη φτέρνα ως τα δάχτυλα, η βάδιση με τα δάχτυλα των ποδιών υψωμένα αλλά και το να καθόμαστε και να σηκωνόμαστε από μία καρέκλα χρησιμοποιώντας μόνο τα πόδια μας. Οι ασκήσεις αυτές βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος κι αυξάνουν την εισροή οξυγόνου στον εγκέφαλο βελτιώνοντας σημαντικά τη διάθεσή μας.

               Βόλτα για μία ώρα στη φύση

               Θα θυμάστε την μελέτη που έδειξε την επίδραση της φύσης στην υγείας μας, σωματική ΚΑΙ πνευματική. Ε, αυτά τα ευρήματα ενισχύονται από συγκρίσεις που έγιναν σε συμμετέχοντες έρευνας που έκαναν τη βόλτα τους στη φύση, στο (σχεδόν ενοχλητικά) ζωηρό περιβάλλον της πόλης … Ή στη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων. Μαντέψτε ποιοι ήταν πιο ήρεμοι, χαρούμενοι κι αισιόδοξοι. Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε τον καλό καιρό και να μην απολαύσουμε μία βόλτα στο κοντινό μας πάρκο ή την παραλία για μία ωρίτσα;

               Τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης για πολλούς μπορούν να έρχονται και παρέρχονται... Και η γυμναστική είναι μία καλή μέθοδος να τα αντιμετωπίσουμε και να τα ελέγξουμε. Εντούτοις, αν αυτά τα αισθήματα έχουν γίνει συνήθη, τότε μη διστάσετε να αναζητήσετε τη βοήθεια του θεράποντα ιατρού σας ή ενός εξειδικευμένου επαγγελματία για περαιτέρω υποστήριξη.

Να θυμάστε πως δεν είναι ντροπή, αλλά ένα βήαμ προς την θεραπεία.

               Πηγή: Very Well Fit

Featured image: pexels.com/@olly/

You may also like