ΦΙΛΩΤΑΣ ΝΙΑΡΧΟΣ: «ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΕ ΕΚΛΕΓΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΟΥ ΣΕ ΕΡΓΑ»

Είναι από τους πιο ευγενικούς ανθρώπους που έχω συναντήσει. Γνωριστήκαμε στη δενδροφύτευση  της Breitling με το we4all, στο οποίο ήτουν συνιδρυτής και τον παρακολουθώ στενά στο instagram. Ο Φιλώτας Νιάρχος έχει ένα εξαιρετικό βιογραφικό, και φαίνεται να είναι άνθρωπος των πράξεων.Αφορμή για να τον γνωρίσουμε καλύτερα είναι η υποψηφιότητα τους ως δημοτικός σύμβουλος στην Αγία Παρασκευή, με τον συνδυασμό “ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ” με επικεφαλής τον Γιάννη Μυλωνάκη.

-Αν και πολύ νέος, έχεις ένα πολύ «γεμάτο» βιογραφικό. Ποιό είναι το background σου; 

Αρχικά, Κατερίνα μου, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα μέσα από αυτή τη συνέντευξη. Η αλήθεια είναι πως κι εγώ σε εκτιμώ από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε σε εκείνη τη δυναμική δράση δενδροφύτευσης της We4All. Ήμουν ενεργός εθελοντής και μέλος της We4All αρχικά, ενώ το όλο εγχείρημα ανήκει στους δύο συνιδρυτές του οργανισμού και φίλους μου πρωτίστως. Θεωρώ ότι η συμβολή μου στην επιτυχία των επιτόπιων περιβαλλοντικών δράσεων ήταν καθοριστική. Έχω πλέον αποχωρήσει από ενεργό μέλος– και ως ενεργό μέλος εννοώ τη συμμετοχή μου στις καθημερινές δράσεις – και εργάζομαι ως Communication Manager στον οργανισμό EIT Manufacturing South East, φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολείται με τον τομέα της μεταποίησης στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα και συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες αλλά και startups.

Αποφοίτησα από το τμήμα «Πολιτικής Επιστήμης και Δημοσίας Διοικήσεως» του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το μεταπτυχιακό μου αφορά στον τομέα των «Διεθνών Σχέσεων» του Queen Mary University στο Λονδίνο. Έχω εργαστεί σε δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και ταυτόχρονα είμαι μέτοχος σε εταιρεία νανοτεχνολογίας στην Αγία Παρασκευή. Έχω ασχοληθεί και στο παρελθόν με τα κοινά, θεωρώ πως είμαι ενεργός πολίτης και σύντομα θα εκπαιδευτώ ως εθελοντής της Πολιτικής Προστασίας. Όπως   αντιλαμβάνεσαι, η πολιτική, ο ακτιβισμός και η αγάπη για τον πλησίον και το φυσικό περιβάλλον κυλούν στο αίμα μου, παράλληλα με την επαγγελματική μου ενασχόληση, την επικοινωνία.   

-Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τα κοινά; Γιατί Αποφάσισες να συμμετάσχεις στις εκλογές με το Γιάννη Μυλωνάκη,

Όπως ανέφερα προηγουμένως η ενασχόληση μου με τα κοινά μας πάει πίσω, στα σχολικά χρόνια. Πάντοτε σχεδόν υποψήφιος (όχι πάντοτε εκλεγμένος … αυτό σημαίνει άλλωστε Δημοκρατία) σε 5μελη και 15μελη συμβούλια. Ωστόσο πάντοτε, επίμονος και ιδεολόγος. Ό,τι κι αν έκανα από μικρή ηλικία, το κοινό καλό ήταν πάνω από το προσωπικό όφελος. Να βλέπεις έναν άνθρωπο να χαμογελάει επειδή του είπες μια καλή κουβέντα, να σώζεις ένα ζώο από την πυρκαγιά ή να βλέπεις ένα δένδρο που φύτεψες να αναπτύσσεται είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Ουσιαστικά αυτό για μένα είναι το «προσωπικό όφελος».

Σχετικά με τις τωρινές εκλογές, συντάχθηκα με το Γιάννη Μυλωνάκη για πολλούς λόγους. Αρχικά ως ενσυνείδητος πολίτης δε θα επιλέξω έναν Δήμαρχο με βάση κομματικά κριτήρια αλλά τοπικά. Το Γιάννη τον εκτιμώ από παλιά  και τα «πιστεύω» μας πολλές φορές συμπορεύονται. Ο κος Μυλωνάκης θα κάνει καλό στην Αγία Παρασκευή. Και πιστεύω ότι πρέπει να του δοθεί η ευκαιρία να δημιουργήσει νέες δυνατότητες, να βελτιώσει καταστάσεις και να διατηρήσει ό,τι καλό έχει επιτευχθεί έως τώρα. Επιθυμεί και επιθυμώ κι εγώ να πάει η Αγία Παρασκευή μπροστά. Και όλη γενικά η ομάδα του είναι σκεπτόμενα άτομα, σπουδάζουν, εργάζονται, προσπαθούν για το καλύτερο.  Οπότε, ναι, σε αυτή την ομάδα συμμετέχω γιατί, με το Γιάννη μπροστά, η Αγία Παρασκευή θα πάει μπροστά.

– Όπως μας είπες, δραστηριοποιείσαι σε πολλούς τομείς. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πολύ απαιτητική. Πώς θα βρεθεί χρόνος;

Πολύ ωραία ερώτηση. Το χρόνο τον δημιουργούμε, αν πράγματι επιθυμούμε κάτι πολύ. Πώς βρίσκεις, για παράδειγμα, χρόνο για να δεις ταινίες ή να πας γυμναστήριο; Η έντονη επαγγελματική μου δράση ποτέ δεν υπήρξε εμπόδιο στην ενασχόλησή μου με τα κοινά γιατί είμαι εκ φύσεως υπερδραστήριος. Με χαρά θα ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση, εφόσον μου δοθεί η ευκαιρία. Όσες και όσοι με γνωρίζουν, αντιλαμβάνονται πως όσο περισσότερο ασχολούμαι, τόση μεγαλύτερη ενέργεια αποκτώ.

Οι παρακάτω ερωτήσεις είναι λίγο cliché, αλλά πρέπει να γίνουν…Τι πιστεύεις ότι θα έπρεπε να έχει γίνει αυτά το χρόνια και σε ποιόν τομέα θεωρείς ότι μπορείς να συμβάλεις με την εμπειρία σου;

Κλισέ ίσως αλλά είναι σαφώς σημαντικές. Ένα άτομο που ενδιαφέρεται για τα κοινά έχει ή οφείλει να έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για το Δήμο, στον οποίο ανήκει.  Όσον αφορά την Αγία Παρασκευή, το Σχέδιο Δράσης μου ενσωματώνει την εμπειρία μου σε Ευρωπαϊκό φορέα, τη συμμετοχή μου ως εθελοντής σε περιβαλλοντικό οργανισμό και (σύντομα) ως μέλος της Πολιτικής Προστασίας. Περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες:

Αρχικά, υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων και εκμετάλλευση της κομβικής θέσης του Δήμου. Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται σε εξαιρετική γεωγραφική θέση, εκατέρωθεν της Μεσογείων, με άμεση πρόσβαση τόσο στο κέντρο όσο και υπόλοιπα Βόρεια προάστια και στα Μεσόγεια. Επενδύοντας στις τοπικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αγίας Παρασκευής, αναβαθμίζουμε την πόλη μας. Πώς θα επιτευχθεί αυτό? Παίρνοντας ως παράδειγμα τους όμορους Δήμους μας. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι εισροής εσόδων, και μέσω συμμετοχής σε προγράμματα ΕΣΠΑ για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων.  Έχουν ήδη γίνει ορισμένα βήματα (άλλωστε μου αρέσει να εντοπίζω τα θετικά της κάθε διοίκησης), αλλά χρειάζονται και άλλα, όπως έχει διαπιστωθεί μέχρι τώρα.

Επιπλέον, χρειαζόμαστε αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών του Δήμου. Πώς θα επιτευχθεί αυτό? Με βάση την υπάρχουσα εμπειρία μου, η συμμετοχή  σχολείων, κοινωνικών υποδομών και πολιτιστικών τοπικών συλλόγων και φορέων σε ευρωπαϊκά προγράμματα – υπάρχουν κατηγορίες προγραμμάτων ανάλογα με το προφίλ των φορέων – συμβάλλουν άμεσα στην οικονομική ενίσχυσή τους και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας, στοιχεία σημαντικά για ένα Δήμο που πρέπει να αποκτήσει ξανά μια ταυτότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συμβολή του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, της ΕΡΤ, και του Deree και άλλων φορέων στην υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων αλλά και κυρίως να στοχεύουμε στη συνεργασία μαζί τους.

Τέλος είναι η βελτίωση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. Αυτό επιτυγχάνεται με σχετικά απλά βήματα όπως πεζοδρόμια για την πρόσβαση των ΑμεΑ, ηλικιωμένων και γονέων με καρότσια, δενδροφυτεύσεις στα παρκάκια, τους αθλητικούς χώρους, τις πλατείες και τους πεζόδρομους και ασφάλεια/πυρασφάλεια για την προστασία του βασικού πνεύμονά μας, του Υμηττού. Επίσης, επιτυγχάνεται με τη δημιουργία μικρών πάρκων παιχνιδιού για τα ζωάκια μας και χρειαζόμαστε ένα ουσιαστικό πρόγραμμα ανακύκλωσης σε συνδυασμό με καθαριότητα στους δρόμους μας.

-Είδαμε στις βουλευτικές εκλογές, οι πολιτικοί να χρησιμοποιούν τα social media κατά κόρον. Εσύ κατά πόσο τα χρησιμοποιείς; 

Η αλήθεια είναι πως σε αυτές τις εκλογές τα Social Media, έπαιξαν πολύ. Και σίγουρα το πιο δυνατό social medium αυτή τη στιγμή είναι το Tik Tok. Γενικώς τα social media τα χρησιμοποιώ αρκετά, είναι άλλωστε στη φύση του επαγγέλματός μου. Πρέπει να ενημερώνομαι για κάθε τι που εμφανίζεται στην αγορά εργασίας. Ως εκλογικό εργαλείο όμως δε τα χρησιμοποιώ τόσο, κυρίως γιατί όσες και όσοι με γνωρίζουν έχει ιδίαν άποψη για εμένα, τι κάνω καλά, τι θα μπορούσα να κάνω καλύτερα, πόσο συνεπής είμαι. Το να βομβαρδίζω με πληροφορίες τους φίλους και ακολούθους μου για τις εκλογές, ενώ έχουμε προσωπική αλληλεπίδραση με πολλές άλλες ευκαιρίες, δεν με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Θα «ανεβάσω» κάτι, όταν και όπου χρειάζεται, ως υπενθύμιση.

Επίσης, τα likes σημαίνουν διάχυση πληροφορίας στο διαδίκτυο, δεν σημαίνουν υποχρεωτικά ψήφους. Το ότι πχ μπορεί να κάνω like σε φίλους/ες που βρίσκονται σε «αντίπαλο» συνδυασμό, σημαίνει ότι εκτιμώ την άποψή τους. Με απλά λόγια τα Social Media είναι καλά αλλά δεν συμβάλλουν στην εκλογή ενός ατόμου. Αυτό που πράγματι σε εκλέγει Δημοτικό Σύμβουλο και στη συνέχεια σε  «υποχρεώνει» να τηρήσεις το λόγο σου, με ήθος και συνείδηση, είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις. Και η μετατροπή του λόγου σου σε έργα.  Όχι μόνο η χειραψία στις εκλογές αλλά τι κάνεις μετά για τους συνδημότες που γνώρισες δια χειραψίας και για αυτούς που ακόμα δεν είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις ή να σε εμπιστευτούν.

-Ποιόν δημότη εκπροσωπείς και σε ποιόν απευθύνεσαι;

Θέλω να πιστεύω ότι με τις πράξεις, το χαρακτήρα και το ήθος μου εκπροσωπώ όλες και όλους τους συνδημότες και συνδημότισσες. Μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα Δήμο, κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και πολιτισμικά βιώσιμο και ελκυστικό.  Το Σχέδιο Δράσης (που μπορείτε να βρείτε εδώ ) που προτείνω είναι ρεαλιστικό και βασίζεται στη μέχρι τώρα εμπειρία μου, στις ανάγκες, τις προκλήσεις και τις δυνατότητες του Δήμου μας. Σταθερά βήματα λοιπόν προς το μέλλον. Ευχαριστώ πολύ και πάλι το K-Magazine και εσένα Κατερίνα για την ευκαιρία αυτή.

You may also like