5 CELEBRITIES ΠΟΥ ΠΑΛΕΨΑΝ ΚΑΙ ΝΙΚΗΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Ο Οκτώβριος – που μόλις ξεκίνησε- είναι μήνας πρόληψης κι ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Αξίζει , λοιπόν,  να μάθουμε ποιες  προσωπικότητες μοιράστηκαν με θάρρος την εμπειρία τους.

01 Cynthia Nixon – διάγνωση το 2006 σε ηλικία 40 ετών.

Αν και διστακτική να αποκαλύψει την διάγνωση υπό το φόβο πως οι paparazzi θα την ακολουθούσαν ακόμη και μέχρι το νοσοκομείο, η πρωταγωνίστρια του “Sex And The City” μίλησε για την εμπειρία της μετά την ογκεκτομή και την ακτινοθεραπεία στην οποία υπεβλήθη. Καθώς κι η μητέρα της είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν τη νόσο, η Nixon αποφάσισε να μιλήσει με την ελπίδα να εμπνεύσει κι άλλες γυναίκες μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια.

02 Kylie Minogue – διάγνωση το 2005 σε ηλικία 36 ετών.

Στην πρώτη σειρά εξετάσεων τίποτα δε φαίνονταν ανησυχητικό. Η Kylie Minogue, όμως, δεν ένιωθε σίγουρη για τα αποτελέσματα, οπότε προχώρησε σε επανεξέταση κι εντόπισε τον όγκο το 2005. Ακολούθησε η μερική μαστεκτομή, οι χημειοθεραπείες κι η ακτινοθεραπεία. Βασισμένη στην εμπειρία της, η Αυστραλή τραγουδίστρια προέτρεψε τις γυναίκες να εμπιστεύονται το ένστικτό τους. “Το ότι κάποιος φοράει λευκή ποδιά και χειρίζεται πολύπλοκα ιατρικά εργαλεία δε σημαίνει πως έχει πάντα δίκιο”, δήλωσε το 2007 στην εκπομπή της Ellen DeGeneres.

03 Jaclyn Smith – διάγνωση το 2002 σε ηλικία 56 ετών.

Ο πρώην “Άγγελος του Charlie” εγκατέλειψε την καταδίωξη τηλεοπτικών εγκληματιών ώστε να αφοσιωθεί στην καταπολέμηση του καρκίνου. Το 2002 η ηθοποιός κι επιχειρηματίας ανακάλυψε ένα εξόγκωμα έπειτα από μία σειρά εξετάσεων ρουτίνας. Υποβλήθηκε σε ογκεκτομή κι ακτινοθεραπεία. Έκτοτε δραστηριοποιείται με πολλούς φορείς σε ό,τι αφορά την ασθένεια, την πρόληψη και την αντιμετώπισή της. Επίσης η Jaclyn Smith δίνει συχνά ομιλίες σχετικά με τους παράγοντες που αυξάνουν το  ρίσκο εμφάνισης του καρκίνου στα πλαίσια του προγράμματος Strength in Knowing.

04 Christina Applegate – διάγνωση το 2008 σε ηλικία 36 ετών.

Όταν το καλοκαίρι του 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο στον ένα της μαστό, η τηλεοπτική “Kelly Bundy” αποφάσισε να προχωρήσει σε διπλή μαστεκτομή. Η ηθοποιός βρέθηκε θετική στη γονιδιακή μετάλλαξη BRACA-1, ενώ και η μητέρα της είχε βρεθεί αντιμέτωπη με τη νόσο, την οποία και νίκησε. Η Applegate δήλωσε πως προτίμησε να προχωρήσει στη διπλή μαστεκτομή ώστε να περιορίσει την πιθανότητα η ασθένεια να επιστρέψει ή να εξαπλωθεί. Αργότερα ίδρυσε τη ΜΚΟ Right Action For Women, που προσφέρει οικονομική βοήθεια σε γυναίκες που έχουν υψηλό ρίσκο να εκδηλώσουν τη νόσο.

05 Kathy Bates – διάγνωση το 2012 σε ηλικία 64 ετών.

Δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση καρκίνου ωοθηκών, ήρθε η διάγνωση καρκίνου στον αριστερό μαστό για τη βραβευμένη με Oscar Kathy Bates. “Δεν έχασα χρόνο, οπότε προχώρησα σε διπλή μαστεκτομή”, δήλωσε η ηθοποιός. Η Bates είχε πει στο παρελθόν πως η ασθένεια “τρέχει στο αίμα” της οικογένειάς της. Υπό το φόβο πως μία ανακοίνωση θα έβλαπτε την καριέρα της, ο ατζέντης κι ο γυναικολόγος της την προειδοποίησαν το 2002 να μην προχωρήσει σε αποκαλύψεις. Με τη νέα διάγνωση του 2012, όμως, και με τον καρκίνο να βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο, η ηθοποιός ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει και να εφιστήσει την προσοχή του κοινού. “Είμαι ευγνώμων που γεννήθηκα σε μία εποχή όπου η επιστημονική έρευνα μου έδωσε τη δυνατότητα να επιβιώσω. Νιώθω αφάνταστα τυχερή που είμαι ζωντανή”.

Ναι, αυτές οι γυναίκες είναι διάσημες και (ομολογουμένως) έχουν πιθανώς μεγαλύτερη -οικονομική-ευκολία στο να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του καρκίνου. Η νόσος όμως, δεν κάνει διακρίσεις σε επώνυμους ή μη, σε οικονομικά ευκατάστατους ή λιγότερο τυχερούς. Το γεγονός, όμως, πως μίλησαν ανοιχτά για τις περιπέτειές τους σίγουρα δίνει παραπάνω ελπίδα σε ανθρώπους που νοσούν ή που έχουν ένα δικό τους άνθρωπο που παλεύει με τον καρκίνο.

Η πρόληψη σημαίνει ζωή. Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, τον τακτικό ιατρικό έλεγχο. Για εμάς αλλά και για όσους αγαπάμε.

Featured image: :unsplash.com/@3tnik

You may also like