ΦΟΒΑΣΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΔΕ ΘΑ ΣΕ ΑΦΗΣΕΙ ΑΝ ΚΟΙΜΗΘΕΙΣ;

               Όσο κι αν προσπαθούμε να το αποβάλλουμε από τη ζωή μας, το άγχος έχει έναν ύπουλο τρόπο να εισβάλλει στη ζωή μας. Επηρρεάζει την καθημερινότητά μας, έως και τον ύπνο μας. Και βεβαίως, όταν επηρεάζεται και ο ύπνος, αυτόματα ερχόμαστε αντιμέτωποι με την έλλειψη ύπνου και με όσα αυτή έρχεται. Οι λέξεις κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης και κυκλοθυμία, μας είναι γνωστές. Το καλό είναι πως μπορούμε να επιστρατεύσουμε κάποιες μεθόδους που θα μας βοηθήσουν να το περιορίσουμε στο βαθμό που πρέπει ώστε να κοιμηθούμε… Όπως κι όσο χρειαζόμαστε το βράδυ.

01 Δοκίμασε ένα ζεστό μπάνιο.

Η ζεστή θερμοκρασία του νερού έχει συνδεθεί από τους επιστήμονες με την ανακούφιση από το άγχος σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Επιπλέον, ένα ζεστό μπάνιο θα προετοιμάσει κατάλληλα το σώμα πριν τη βραδινή κατάκλιση.

02 Πάρε λίγο μαγνήσιο.

Ιδανικά προσλαμβάνουμε το μαγνήσιο που χρειαζόμαστε μέσα στη μέρα από τη διατροφή μας μέσω τροφών όπως το σπανάκι, τα αμύγδαλα, η μαύρη σοκολάτα, το αβοκάντο και τροφές ολικής άλεσης. Εντούτοις, όταν είμαστε αγχωμένοι και θέλουμε να ετοιμαστούμε για το βραδινό μας ύπνο, ίσως θέλουμε ένα μικρό boost. Εδώ ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μέτρο έκτακτος ανάγκης. Εντούτοις καλό είναι να έχουμε προηγουμένως ζητήσει τη συμβουλή του θεράποντα ιατρού μας και του φαρμακοποιού μας.

03 Προσπάθησε να “αδειάσεις” το μυαλό σου.

Όσο cheesy κι αν ακούγεται, ένα ημερολόγιο μπορεί να μας βοηθήσει να ηρεμήσουμε το μυαλό μας από όσα το προβληματίζουν. Αρκούν μόλις λίγα λεπτά στο τέλος της μέρας ώστε να καταγράψουμε ό,τι μας άγχωσε, στεναχώρησε ή μας έβαλε σε σκέψεις. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτά τα συναισθήματα, αλλά και να τα διαχειριστούμε νηφάλια… Ώστε το βράδυ να μείνουν στη σελίδα του χαρτιού αντί για το μυαλό μας.

               04 Ακολούθησε μία σειρά ασκήσεων αναπνοών.

Ασκήσεις αναπνοών όπως το box breathing ή η διαφραγματική αναπνοή μπορούν να προσφέρουν μία ψυχική ανακούφιση. Και μας βοηθούν κατ’ επέκταση να κοιμηθούμε το βράδυ.

               05 Αφιέρωσε λίγη ώρα σε διαλογισμό.

Έχουμε αναφέρει κι άλλες φορές πως ο διαλογισμός μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το άγχος μας… Και να επιτρέψουμε στη μέρα μας να ολοκληρωθεί γαλήνια. Και καθώς διαλογισμός δεν είναι απαραίτητα μερικά “om” (διαλογισμός είναι κι οι προαναφερόμενες ασκήσεις αναπνοών, διαλογισμός είναι κι ένας περίπατος ή η προπόνησή μας) δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις τη μέθοδο που εξυπηρετεί εσένα καλύτερα. Κι αν θέλεις μία πρώτη βοήθεια, υπάρχουν αξιόλογα podcasts που θα σου δώσουν μία πρώτη καθοδήγηση.

               Είναι λογικό κάποιες μέρες να αισθανόμαστε πως το άγχος μας “χτυπάει ταβάνι”, και συμβαίνει στον καθένα. Όμως όταν γνωρίζουμε πώς να το διαχειριζόμαστε ώστε να το περιορίζουμε όσο περισσότερο γίνεται, τόσο πιο αρμονικά μπορεί να περάσει (και να ολοκληρωθεί εν προκειμένω) η μέρα μας. Φυσικά, όταν αισθανόμαστε πως όσα δοκιμάζουμε δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δε διστάζουμε να αναζητήσουμε τη βοήθεια του γιατρού μας ή ενός εγκεκριμένου ειδικού.

               Πηγή: FitOn

Featured image: pexels.com/@olly/

You may also like