ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΡΑΣΧΟΥ : “ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ”

Η Γεωργία Παράσχου είναι ο άνθρωπος πίσω από το Humanity Greece, μια από τις πιο δυναμικές εθελοντικές οργανώσεις της χώρας, που έχει ως στόχο να βοηθά όποιον συμπολίτη μας έχει ανάγκη. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γεωργία είχε την έμπνευση καθώς όποιος την γνωρίζει αμέσως καταλαβαίνει ότι πρόκειται για έναν πρόσχαρο άνθρωπο, έτοιμο να βοηθήσει όποιον την χρειάζεται… Ανά πάσα στιγμή της ημέρας και της νύχτας!

Να τονίσουμε ότι είναι μόλις 26 χρονών,είναι διευθύντρια στον Όμιλο Unesco Πειραιώς και Νήσων. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων & HRM με εξειδίκευση στη Στρατηγική Επικοινωνία και κάνει μεταπτυχιακό στο Crisis Management.

Αλλά ας αφήσουμε την ίδια να μας πει για το έργο της και το όραμά της.

-Το μεγάλο σου στοίχημα, όπως έχουμε καταλάβει είναι το Humanity Greece, το οποίο ξεκίνησες πριν από 1,5 χρόνο. Μίλησε μας γι’ αυτό…

Το Humanity Greece ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2021 ενόψει των καταστροφικών πυρκαγιών και λίγο πολύ δημιουργήθηκε από την πολυετή έλλειψη συντονιστικής γραμμής που υπάρχει σε έκτακτες ανάγκες. Σήμερα,  δεκάδες νέοι άνθρωποι, άγνωστοι μεταξύ τους, αναλαμβάνουν άοκνα να «τρέξουν» το όλο εγχείρημα μας καταρρίπτοντας λανθασμένες πρακτικές του παρελθόντος και αποδεικνύοντας πως ο εθελοντισμός είναι ένας κρίκος ουσιαστικής στήριξης. Με πολύ κόπο, αγωνία και εθελοντική δράση ιδρύσαμε το 1ο Εθελοντικό Συντονιστικό Κέντρο της χώρας. Το ΕΣΚ δημιουργήθηκε από την αυξημένη ανάγκη για σωστή διαχείριση των αγαθών, καταγραφή και άμεση αποστολή τους στα πεδία ανάγκης και τους πολίτες. Αποτελεί ένα ανοιχτό κέντρο στήριξης σε ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές καταστροφές, οι οποίες συνεχώς πλήττουν την Ελλάδα.

Το πιο σημαντικό για εμάς είναι ότι «Έχουμε καταφέρει να εισχωρήσουμε και να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας στα πιο απόμερα σημεία της χώρας ενώ πλέον κάθε μήνα μέσα από το Μητρώο Ωφελουμένων του Οργανισμού στηρίζονται πάνω από 300 ευάλωτες οικογένειες σε όλη την χώρα.

-Την προηγούμενη Δευτέρα, στις 5 Δεκεμβρίου ήταν η Παγκόσμια Μέρα Εθελοντισμού. Τι σημαίνει για σένα προσφορά –κυρίως εθελοντική- στην κοινωνία, στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη;

Δεν σου κρύβω ότι, επειδή η δική μας γενιά μεγάλωσε αντιμέτωπη με καθημερινά προβλήματα, κυρίως οικονομικής φύσης, για μένα ήταν σημαντικό από πολύ μικρή να νιώθω ότι προσφέρω. Έτσι ξεκίνησε η επαφή μου με το εθελοντικό κίνημα από τις Κοινωνικές Δομές του Ομίλου UNESCO όπου καθημερινά έμαθα να έρχομαι σε επαφή με νέους ανθρώπους. Είναι ένα απαραίτητο κίνητρο ώστε να ενεργοποιηθούμε ως πολίτες και να συνδράμουμε στην ανάπτυξη ενός κράτους δικαίου και ευκαιριών. Μαθαίνουμε να κατανοούμε το πρόβλημα του άλλου. Άλλωστε οι εθελοντές αποτελούν μέρος μιας αποδεδειγμένα οργανωμένης και πολιτισμένης κοινωνίας. Η αξία της εθελοντικής προσφοράς είναι ανεκτίμητη και θα πρέπει να διαφυλαχτεί με κάθε τρόπο ώστε να συνεχίσει το κίνημα αλληλεγγύης να αυξάνεται.

-Ξεφεύγοντας λίγο από τα στεγανά, τι πιστεύεις ότι έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία; Τι θα έπρεπε να αλλάξει;

Η εποχή απαιτεί την άμεση αλλαγή και επένδυση τόσο στην Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια όσο στον τομέα της Υγείας. Πυλώνες που καθορίζουν ουσιαστικά την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και την διαμόρφωση ενός πολιτισμένου και σωστού βιοτικού περιβάλλοντος. Οφείλουμε να δώσουμε «χώρο» στη νέα γενιά ώστε να αλλάξουν πλήθος αναχρονιστικών και στερεοτυπικών αντιλήψεων. Είμαι αισιόδοξη ότι τα νέα παιδιά θα καθορίσουν έναν νέο δρόμο στην Κοινωνία μας. 

γυναίκα είναι  για σένα, όπως και στο The K-magazine, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός σου. Πώς θα χαρακτήριζες την μέση Ελληνίδα και τι βλέψεις θα είχες από αυτήν για το μέλλον;

Θα ήθελα να καταρρίψουμε κάθε στερεοτυπικό «τίτλο» που συνοδεύει τις Γυναίκες στη διάρκεια της ζωής τους. Από το «Μέση Ελληνίδα μέχρι την Νοικοκυρά και πάει λέγοντας». Μια γυναίκα καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής της καλείται να ανταπεξέλθει σε διαφορετικούς και δύσκολους ρόλους ενώ «πρέπει»ταυτόχρονα να αποδεικνύει την αξία της τόσο σε επαγγελματικό όσο σε προσωπικό επίπεδο. Η ισότητα θα πρέπει να γίνεται πράξη και από τα δυο φύλα καθημερινά … Kαι όχι να παραμένει μέχρι τα panels συνεδρίων ή εκδηλώσεων. Είμαι περήφανη για τη νέα γενιά των γυναικών αφού μέσα από την εμπειρία μου από το σύνολο των κοριτσιών του Humanity Greece μπορώ με σιγουριά να πω ότι τα βήματα που έχουν καταγράφει – και θα καταγράφουν – μέσω της συμβολής των γυναικών είναι – και θα είναι – αξιοσημείωτα.

-Μιας και γνωριζόμαστε καλά, έχω την άνεση να πω ότι εύκολα μπορείς να αποτελέσεις πρότυπο για τα νέα κορίτσια σήμερα. Αποκάλυψέ μας το μυστικό στο να συνδυάζεις μία πολύ επιτυχημένη καριέρα και παράλληλα την προσωπική σου ζωή… Kαθώς ξέρω καλά ότι έχεις πάντα χρόνο για τους φίλους και τους ανθρώπους που αγαπάς.

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο και αυτό οι Γυναίκες το ξέρουμε πολύ καλά. Η ισορροπία είναι το κλειδί για την επιτυχία. Κάθε ηλικία έχει τις δικές της χαρές και πρέπει να τις ζούμε. Άλλωστε τα προβλήματα δεν τελειώνουν ποτέ ενώ ο χρόνος τρέχει. Προσπαθώ να τα προλάβω όλα – όχι πάντα με μεγάλη επιτυχία. Δεν σου κρύβω όμως, ότι θαυμάζω απεριόριστα τις γυναίκες που μεγαλώνουν παιδιά και ταυτόχρονα καλύπτουν διαφορετικούς ρόλους. Για εμένα είναι η πιο «δύσκολη δουλειά» απ όλες και στέκομαι δίπλα τους με κάθε τρόπο. Πιστεύω πως ο συνδυασμός μιας ανοδικής επαγγελματικής πορείας αλλά και αντίστοιχα μιας εποικοδομητικής προσωπικής σχέσης με προοπτικές απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια…Kαι σίγουρα έναν άνθρωπο που να συμβάλλει στην εξέλιξη.

-Και μιας και είμαστε στα τέλη του 2022. Να ζητήσω έναν μικρό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και τις ευχές σου για το 2023;

Κάθε χρονιά που φεύγει κάτι μας φέρνει αλλά και κάτι μας παίρνει. Εύχομαι το 2023 να είναι μια φωτεινή χρονιά για όλους με ουσιαστικές κοινωνικές αλλαγές αλλά και ισότητα μεταξύ των φύλων σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Το 2023 οφείλουμε τα αυτονόητα να γίνουν όντως αυτονόητα! 

You may also like