ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΑΡΟΥΣ: ΓΙΑΤΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ “ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ”;

Εδώ και πολύ καιρό, αν κάποιος θέλει να μειώσει την πρόσληψη σακχάρων για να χάσει βάρος χωρίς όμως να στερηθεί… τη γλύκα, βασίζεται σε άλλες “γρήγορες” λύσεις, όπως τη ζαχαρίνη και (το πιο καινούριο trend) τη στέβια. Έτσι, ο καφές ή το κέικ είχε την ίδια νοστιμιά χωρίς τα παρατράγουδα της ζάχαρης… ή μήπως όχι;

               Την ανατροπή φαίνεται να τη φέρνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Έχοντας συγκεντρώσει δεδομένα από σωρεία μελετών, διαπίστωσε πως η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών δε συμβάλλει στην απώλεια περιττού βάρους σε ενήλικες … Αλλά ούτε και σε παιδιά. Επιπλέον, κατέληξε στο συμπέρασμα πως εκτός αναποτελεσματικά, τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν συνδεθεί με αυξημένο ρίσκο εκδήλωσης παθήσεων όπως διαβήτη τύπου ΙΙ ή καρδιαγγειακά νοσήματα.

               Αλλά τι λένε ακριβώς οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ;

               Πιο συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ έχει δημοσιεύσει μία “μαύρη λίστα” των ουσιών που ως τώρα χρησιμοποιούνταν κατά κόρον ως υποκατάστατα της ζάχαρης. Αυτά είναι:

  • Η ακεσουλφάμη καλίου
  • Η ασπαρτάμη
  • Η αντβαντάμη
  • Τα κυκλαμικά
  • Η νεοτάμη
  • Η στέβια και τα παράγωγά της
  • Η ζαχαρίνη

Παράλληλα, ο ΠΟΥ συμβουλεύει ενάντια στην κατανάλωση, τροφίμων, ποτών κι αναψυκτικών που δηλώνουν “χωρίς ζάχαρη”. Τα τοποθετεί στο ίδιο φάσμα με τα γλυκαντικά. Δηλαδή, χωρίς διατροφική αξία, χωρίς συμβολή στη διαχείριση βάρους και με πιθανές επιπτώσεις στην υγεία μας.

“Και τώρα;”

Μπορεί το καψουλάκι ζαχαρίνης να ήταν η εύκολη λύση για τον καφέ σου, αλλά γιατί να μην προτιμήσεις τις φυσικές εναλλακτικές για τα ροφήματα και τα γεύματά σου; Μπαχαρικά όπως η κανέλα και το κάρδαμο αλλά κι εκχυλίσματα όπως της βανίλιας και του αμυγδάλου μπορούν να προστεθούν στο πρωινό σου γεύμα ή το γλύκισμά σου. Επίσης, μην ξεχνάμε το μέλι: αυτό το παχύρρευστο χρυσάφι που μπορεί να μαλακώσει σημαντικά τη γεύση του καφέ σου ή του τσαγιού σου και βεβαίως δε μπορεί να συγκριθεί με τη στέβια ή τη ζαχαρίνη.

Ακόμη, μία εξαιρετική εναλλακτική είναι τα εσπεριδοειδή. Λίγες σταγόνες λεμόνι ή πορτοκάλι στο τσάι σου θα του δώσουν μία ιδιαίτερη γεύση, ενώ το ίδιο μπορείς να κάνεις και για το νερό σου αν θέλεις να το αναβαθμίσεις κάπως. Τέλος, αποξηραμένα προϊόντα όπως οι χουρμάδες μπορούν να προσθέσουν φυσική γλύκα στα πιάτα σου αλλά και τα γλυκά σου.

Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάς πως θα επιλέξεις αυτό που θα σε κάνει να νιώσεις πιο άνετα γευστικά. Και μην ξεχνάς πως πού και πού μπορείς να απολαύσεις λίγη σοκολάτα ή γενικότερα μία γλυκιά “αμαρτία”, υπό την προϋπόθεση πως το κάνεις ενσυνείδητα και με μέτρο!

Πηγή: Eat This, Not That

Featured image: pexels.com/@karolina-grabowska

You may also like