ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΟ ΑΓΧΟΣ;

Το άγχος είναι ένα καθημερινό πρόβλημα και οι επιστήμονες συνεχώς ερευνούν για την καταπολέμισή του. Ένας φυσικός τρόπος είναι να τρώμε τις κατάλληλες τροφές για την διαχειρισή του. Ώρα είναι, λοιπόν, να τις γνωρίσεις και να μάθεις πού θα βρεις τα θρεπτικά συστατικά τους!

               Βιταμίνες συμπλέγματος B

               Οι βιταμίνες αυτής της κατηγορίας, κι ειδικά η βιταμίνη Β12 συμβάλλουν στο σωστό μεταβολισμό της κορτιζόλης, AKAτης ορμόνης του stress. Οι καλύτερες πηγές είναι οι τροφές ζωικής προέλευσης όπως το μοσχάρι, το κοτόπουλο, τα αυγά και κρέατα από όργανα ζώων (π.χ. συκώτι), όμως μπορούμε να τις βρούμε και σε τροφές ολικής άλεσης και τη διατροφική μαγιά.

               Λιπαρά Ω-3

               Τα “θαυματουργά” Ω-3 λιπαρά είναι γνωστά για τη δράση τους στην καταπολέμηση των φλεγμονών κι ως γνωστόν όταν η κορτιζόλη παραμένει ανεξέλεγκτη για καιρό προκαλεί φλεγμονές που μπορούν να οδηγήσουν σε σωρεία παθήσεων. Η πρώτη μας σκέψη όταν ακούμε “Ω-3” είναι σαφώς τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι αντζούγιες, οι σαρδέλες, η ρέγγα και το σκουμπρί, όμως εξίσου πλούσια είναι τα καρύδια, το αβοκάντο, ο λιναρόσπορος κι η chia.

               Μαγνήσιο

               Έχουμε αναφερθεί κι άλλες φορές στις καταπραϋντικές ιδιότητες του μαγνησίου σε ό,τι αφορά το άγχος. Πιο συγκεκριμένα, το μαγνήσιο επίσης συμβάλλει στο μεταβολισμό της κορτιζόλης, μειώνοντας τις φλεγμονές που αυτοί προκαλεί, ενώ επίσης “πατάει το φρένο” στους έξαλλους ρυθμούς νου και σώματος. Το αβοκάντο, το σπανάκι, οι μπανάνες, οι κολοκυθόσποροι αλλά και η (αγαπημένη μας) μαύρη σοκολάτα μας προσφέρουν απλόχερα γενναίες δόσεις μαγνησίου!

               Πρωτεΐνη

               Όταν προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης από τη διατροφή μας, ρεγουλάρουμε (μεταξύ άλλων) το σάκχαρο του αίματος. Έτσι αποφεύγουμε τις απότομες αυξομειώσεις του, μειώνοντας το αίσθημα άγχους που συνήθως τις συνοδεύει. Και σίγουρα τροφές όπως το κοτόπουλο, τα αυγά, ο σολομός, ο τόνος και οι γαρίδες είναι κάποιες από τις επιλογές ζωικής προέλευσης που έρχονται σαν πρώτη σκέψη. Αλλά ας μην ξεχνάμε πως κι οι φακές είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, μαζί με τα αμύγδαλα, την κινόα και τα φιστίκια.

               Κι ας μην ξεχνάμε τη χλωρίδα του εντέρου!

               Η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού εξαρτάται έως κι 80% από την ομαλή πεπτική λειτουργία κι αυτό σημαίνει ευκολότερη αντιμετώπιση των φλεγμονών που προκαλεί το στρες. Και ο ακρογωνιαίος λίθος της σωστής πεπτικής λειτουργίας είναι η χλωρίδα (akaοι πληθυσμοί των καλών βακτηρίων) του εντέρου, μια που όταν αυτή προστατεύεται, μειώνουμε την LDLχοληστερόλη αλλά κι ισορροπούμε το σάκχαρο του αίματος. Αυτό το καταφέρνουμε με τη βοήθεια τροφών όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο αλλά και το τσάι kοmbucha.

               Ναι, αλλά δεν αρκεί μόνο να τρώμε τις σωστές τροφές…

               … αλλά και να αποφεύγουμε αυτές που μπορούν να αυξήσουν το στρες στον οργανισμό. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα (και δη πρόσθετα), ο καφές και το αλκοόλ πρέπει, αν όχι να αποφεύγονται, να καταναλώνονται με μέτροκαι φειδώ.

               Τέλος, μην ξεχνάμε πως το άγχος είναι μία κατάσταση που επηρεάζεται κι από παράγοντες, ιδίως τον τρόπο με τον οποίο που διαχειριζόμαστε αγχώδεις καταστάσεις. ΑΝ δεν έχουμε υιοθετήσει μηχανισμούς που θα μας βοηθούν να αντεπεξέλθουμε, όπως η άσκηση αλλά και ρουτίνες “αποφόρτισης”, τότε το άγχος θα μεταφραστεί αρχικά σε κόπωση και καλή ποιότητα ύπνου και, εκ των πραγμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικά προβλήματα.

               Πηγή: Cleveland Clinic

Featured image: unsplash.com/@niklas_hamann

You may also like