Η #1 ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

Αναμφίβολα έχεις διαβάσει εκατοντάδες άρθρα με χρήσιμες συμβουλές για υγιεινές συνήθειες που βελτιώνουν την ποιότητα και την ποσότητα της ζωής σου. Από τα 10.000 βήματα που πρέπει να κάνεις την ημέρα και την κατανάλωση μιας φυτικής διατροφής… Ως την ενυδάτωση και τη διατήρηση ενός ημερολογίου ευγνωμοσύνης.

Και ενώ όλα αυτά είναι πράγματι υγιεινές συνήθειες, αποδίδουν  τα πιο εντυπωσιακά τους αποτελέσματα όταν συνδυάζονται με μια κρίσιμη συνήθεια που συχνά παραβλέπεται. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς υγείας, 1 στους 3 ενήλικες δεν πληροί το ελάχιστο σε αυτήν την κατηγορία (κατηγορία τόσο βασική όσο η ανάγκη για φαγητό, νερό ή αναπνοή) και αυτή η ανεπάρκεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήθος σωματικών και ψυχικών προβλημάτων, τραυματισμών, απώλειας παραγωγικότητας και μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Ποια είναι η #1 συνήθεια για να αρχίσεις να ζεις περισσότερο;

Ο ύπνος παίζει κρίσιμο ρόλο σε κάθε πτυχή της σωματικής, γνωστικής και συναισθηματικής υγείας και ευεξίας μας. Ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει αρνητικά όλα τα οργανικά μας συστήματα. Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι ο επαρκής ύπνος είναι το κλειδί για τη μακροζωία και τα αποτελέσματα πολλών μελετών υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.

@all_who_wander/ unsplash.com
Πώς ο επαρκής ύπνος αυξάνει τη μακροζωία;

Σίγουρα, ο αρκετός ύπνος μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας και να μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής, αλλά αυτά τα προφανή αποτελέσματα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της γονιδιωματικής σταθερότητας και  τη μείωση του οξειδωτικού στρες, τα οποία είναι χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη γήρανση. Ο ύπνος δεν είναι απλώς μια παθητική κατάσταση, αλλά μια ενεργή, δυναμική διαδικασία ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και τη βελτιστοποίηση της μακροζωίας.

Επιπλέον, ο ύπνος υποστηρίζει τη νευροπλαστικότητα, την ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει και να επανασυνδέεται με βάση τη μάθηση και την εμπειρία, κάτι που είναι απαραίτητο για τη γνωστική υγεία και την εδραίωση της μνήμης. Ρυθμίζει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την όρεξη, παίζοντας έτσι ρόλο στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και στη μείωση του κινδύνου μεταβολικών διαταραχών.

Μια μελέτη του 2023 για τη σχέση ύπνου και μακροζωίας από το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας υπογραμμίζει τη σημασία τόσο της ποσότητας, όσο και της ποιότητας του ύπνου στη μείωση της θνησιμότητας από κάθε αιτία. Γνωρίζουμε ότι η κακή ποιότητα/ποσότητα ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Όσο πιο ευεργετικές συνήθειες ύπνου έχει ένα άτομο, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να πεθάνει νωρίς.

Πόσο ύπνο χρειάζεσαι πραγματικά;

Το τι συνιστά «επαρκή ύπνο» διαφέρει από άτομο σε άτομο, καθιστώντας αδύνατο να ορίσουμε έναν αριθμό για όλους. Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, σύμφωνα με το ScienceDirect, συνιστά κατά μέσο όρο επτά έως εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα για ενήλικες 18 έως 65 ετών, αλλά σημειώνει ότι τουλάχιστον έξι ώρες και έως και 10 ώρες μπορεί επίσης να είναι κατάλληλες ανάλογα με το άτομο και το προσωπικό και ιατρικό του ιστορικό.

Featured image: pexels.com/@andre-furtado

You may also like