ΥΓΙΕΙΝO ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚO ΤΡΑΠΕΖΙ

Τα Χριστούγεννα περιλαμβάνουν πολύ φαγητό, ποτό και σίγουρα τα φαγητά είναι αρκετά πιο “βαριά”. Δεν είναι η στιγμή που θα αποφασίσετε να χάσετε κιλά… Ή να κάνετε διατροφή. Το δέλεαρ είναι μεγάλο και δεν είναι ώρα για τύψεις κι ενοχές. Μια βόλτα όμως την ημέρα των Χριστουγέννων, δεν θα έκανε κακό να κάψει μερικές θερμίδες… Ωστόσο, αν κοιτάξετε τα εορταστικά πιάτα, όπως κάστανα, κλημεντίνες, γαλοπούλα και σαλάτες – θα ανακαλύψετε πως έχουν πολλά διατροφικά οφέλη.

Αντιθέτως, πολλές φορές τα βλέπουμε να παρασκευάζονται, να μαγειρεύονται και να σερβίρονται φορτωμένα με λίπος… Όπως βούτυρο ή με αρκετό αλάτι, έτσι ώστε η θρεπτική αξία τους να μειωθεί ή και να εξαντληθεί. Ας δούμε ποια θρεπτικά τρόφιμα μπορούν να συμπεριληφθούν στο μενού αυτά τα Χριστούγεννα… Και πώς μπορείτε να τα μαγειρέψετε ώστε να έχετεμεγαλύτερο όφελος….

Κλημεντίνες

Μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C με πάνω από το 60% της συνιστάμενης πρόσληψης σε 100g, ή ένα μεγάλο φρούτο. Είναι πάντα καλό να καταναλώνονται τα Χριστούγεννα, αν θέλετε ένα διάλειμμα από πίτες ή σοκολάτες από το καθιερωμένο κουτί επιλογής. Είναι μια πηγή φυσικής και όχι προστιθέμενης ζάχαρης. Μπορείτε να τα συνδυάσετε υπέροχα σε αλμυρά πιάτα, επιλέγονταςμια πιο υγιεινή επιλογή.

Γαλοπούλα ψητή

Πραγματικά τρώγεται μόνο αυτή την εποχή. Αλλά μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική επιλογή για όλο το χρόνο, επειδή είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης Β6 και Β12, καλίου και ψευδαργύρου –ενώ, το κρέας είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Μπορείτε επίσης, να την συνδυάσετε με την σαλάτα σας, προσθέτοντας κλημεντίνεςκαι να αποθεώσετε το εορταστικό πιάτο!

Κάστανα

Προσφέρουν μια υπέροχη γλυκιά γεύση σε γέμιση ενώ, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και αποτελούν πηγή φυτικών ινών, η οποία είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που συχνά παραβλέπεται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. είναι εύκολο να επιδοθείτε σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και να περιορίσετε τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, αλλά και να σας βοηθήσει να αισθανθείτε γεμάτοι και να ελέγξετε την όρεξή σας, κάτι που είναι καλό να γνωρίζετε, όταν το φαγητό είναι πρωταγωνιστής αυτή την περίοδο!

Κόκκινο λάχανο

Το κόκκινο λάχανο είναι ένα βασικό χριστουγεννιάτικο προϊόν και έχει υψηλή θρεπτική αξία, λόγω της εξαιρετικής πηγής βιταμινών Κ,C και φολικού οξέος.

Πηγή: jamieoliver.com

Featured image: pexels.com/@nicole-michalou

You may also like