James Franco, πλέον και συγγραφέας…

James Franco 1Ο 35χρονος ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος αποφάσισε να προσθέσει στο βιογραφικό του και το συγγραφικό του ντεμπούτο που φέρει τίτλο «Actors Anonymous».

«Ξεφεύγω κάνοντας κάτι τέτοιο», δηλώνει ο ίδιος. «Διόλου απίθανο να ενοχλήσει κάποιους, αλλά κάτι για το οποίο είμαι απόλυτα σίγουρος είναι πως δε θα αφήσω κάτι τέτοιο να με σταματήσει».

Ακόμη κι αν όντως θεωρηθεί ενοχλητικό, το «Actors Anonymous» διακατέχεται από 100% Franco. Στο βιβλίο πρωταγωνιστεί ένας χαρακτήρας ονόματι James Franco, ενώ υπάρχει κι ένας χαρακτήρας που αποκαλείται απλά «ο Ηθοποιός». Δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίσει κανείς αυτούς τους δύο και φαίνεται πως αυτό είναι το νόημα.

«Κάποιοι διάσημοι κάνουν απλά ένα πράγμα και μετά αναρωτιούνται αν ο κόσμος θα τους δεχτεί αν κάνουν ο,τιδήποτε άλλο», λέει ο «Ηθοποιός».

Μήπως όλη αυτή η προσπάθεια του James Franco είναι μία κριτική στους διάσημους ηθοποιούς;

«Απλά συμβαίνει το εξής: κάποιος που απολαμβάνει τη διασημότητα μπορεί να ξεχάσει πως δούλεψε πολύ σκληρά για να πετύχει σε αυτόν τον τομέα», λέει ο ίδιος ο Franco. «Ξεχνούν πως έχουν ένα ταλέντο και πιστεύουν πως το ταλέντο είναι έμφυτο. Δεν αντιλαμβάνονται πως πρέπει να κοπιάσουν για να πετύχουν».

Αλλά, λέει ο Franco, δεν είναι έτσι ο «Franco». «Ναι, είμαι ένας ηθοποιός που έγραψε ένα βιβλίο».

Ο ίδιος ο James Franco (ο ηθοποιός, όχι ο χαρακτήρας του «Actors Anonymous»!) έχει ήδη ένα πλούσιο βιογραφικό κι αντίστοιχη αναγνωρισιμότητα στο Hollywood. Πιο γνωστός για το ρόλο του ως Harry Osborn στις ταινίες του «Spider Man», ο James Franco ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για τις «127 Ώρες» και δέχθηκε διθυραμβικές κριτικές ως εραστής του Sean Penn στο «Milk». Η μεταφορά του κλασσικού έργου της δεκαετίας του ’30  «As I Lay Dying» του William Faulkner – όπου είχε αναλάβει σενάριο, σκηνοθεσία και πρωταγωνιστικό ρόλο – έκανε ήδη την εμφάνισή του την περασμένη Παρασκευή στις σκοτεινές αίθουσες, ενώ το Νοέμβριο θα γίνει η πρεμιέρα του θρίλερ «Homefront», όπου ο Franco συμπρωταγωνιστεί με τον Jason Statham.

Εκτός από τα παραπάνω όμως, ο διάσημος ηθοποιός έχει την κατοχή του ένα Master of Fine Arts από το Πανεπιστήμιο Columbia ενώ σπούδαζε κινηματογραφική παραγωγή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συγγραφή επιστημονικής φαντασίας στο Κολλέγιο Brooklyn. Είναι υποψήφιος για PhD Λογοτεχνίας στο Yale ενώ έχει εκδώσει μία συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Palo Alto» πριν από δύο χρόνια.

James Franco 4Βέβαια, ο δρόμος του δεν ήταν πάντα γεμάτος επιτυχίες. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τις κριτικές που δέχθηκε όταν παρουσίασε τα Όσκαρ του 2011 μαζί με την Anne Hathaway, γεγονός το οποίο αναφέρει και στο βιβλίο του.

Παρ’ όλα αυτά οι γυναίκες στο «Actors Anonymous» κατέχουν ιδιαίτερο ρόλο. «ΟΚ, έχω κάνει πολύ σεξ», γράφει ο Franco. «Οι περισσότεροι ηθοποιοί φαίνεται να έχουν κάνει το ίδιο, με αποτέλεσμα αυτό να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της αναγνωρισιμότητας που δέχονται. Είναι αστείο, πολλοί άντρες που έγιναν ηθοποιοί ήταν ντροπαλοί, “σπασίκλες” ή ευαίσθητοι, οπότε όταν έγιναν διάσημοι βάζουν στόχο να κερδίσουν το χαμένο χρόνο. Όσον αφορά εμένα, πολλές φορές είχε γίνει κάτι με συμπρωταγωνίστριές μου κι έγινε κάτι σα ρουτίνα να βλέπω κάποια κάθε βράδυ».

Άραγε αυτός είναι ο πραγματικός James Franco ή ο συνονόματός του;

«Κάποιοι μπορεί να παιδευτούν για να βρουν την απάντηση, αλλά περισσότερο σκέφτομαι την οπτική από τη μεριά του James Franco παρά θέλω να εξομολογηθώ», λέει ο επίδοξος συγγραφέας. «Όποια εκδοχή του James Franco είναι στο βιβλίο, είμαι ένα άτομο που η δημόσια εικόνα του είναι περίεργη. Είναι παντού αυτό. Ο χαρακτήρας εν μέρει είναι δημιούργημά μου. Κι εν μέρει δεν είναι. Αλλά ο James Franco του βιβλίου είναι μέρος της ατμόσφαιρας που φτιάχνω».

Η ατμόσφαιρα που αναφέρει ο James Franco είναι σκοτεινή, μια που κι οι χαρακτήρες ζουν τις ζωές τους στη σκιά του Hollywood. Η πλοκή πειραματίζεται πλέκοντας ιστορίες μεταξύ τους. Ο Ηθοποιός ή ο χαρακτήρας James Franco, εμφανίζονται για να τονίσουν τις εξελίξεις. Για παράδειγμα: «Το πρόβλημα είναι πως όταν οι ηθοποιοί είναι επιτυχημένοι, δημιουργούν κάτι σαν καθεστώς. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να είναι καθάρματα και να ξεφεύγουν. Αν εξακολουθούν να είναι επιτυχημένοι, εξακολουθούν να είναι καθάρματα», λέει γελώντας ο Franco.

«Κάποιες από αυτές τις αναφορές είναι αυθεντικές και κάποιες υπερβολικές. Δεν τις πιστεύω όλες απαραίτητα. Αλλά το καθεστώς των καθαρμάτων είναι απόλυτα αληθινό».

Η δομή του βιβλίου μοιάζει με τα βήματα ενός προγράμματος απεξάρτησης. Κάθε κεφάλαιο ξεκινάει με ένα από τα 12 Βήματα ή τις 12 Παραδόσεις. Ο Franco λέει πως είναι αρκετά εξοικειωμένος με το βιβλίο των Ανώνυμων Αλκοολικών, το οποίο στην ουσία είναι ένας οδηγός για απεξάρτηση. «Όταν ένας εθισμένος σταματά τη χρήση, το πρόγραμμα τους κάνει να δουν τη ζωή τους και πώς λειτουργεί αυτή με τον κόσμο», λέει ο Franco. «Πιστεύω πως είναι ένας ξεχωριστός τρόπος για να αντικρίσεις τη ζωή μ’ έναν πιο γενικό τρόπο».

James Franco NovelΕπισημαίνει πως το βιβλίο δεν απευθύνεται σε «ηθοποιούς αναφορικά με τον τρόπο ερμηνείας» και σίγουρα δεν είναι απομνημονεύματα, αλλά κατά βάση είναι το βιβλίο που ήθελε πάντα να γράψει. Κι όπως ξεκαθάρισε, ο Franco κάνει ό,τι θέλει… ο Franco. «Κανένας δεν καταφέρνει να κάνει όλες τις ταινίες που θέλει ή να γράψει τα βιβλία που θέλει. Ή να διοχετεύσουν το χρόνο τους πηγαίνοντας στη σχολή. Για να τα κάνεις όλα αυτά δημόσια θέλει θράσος. Κάνω αυτό που αγαπώ και το κάνω κάθε μέρα. Απλά έπρεπε να πω στον εαυτό μου “είναι η δική σου ζωή, απλά καν’ το”.».

Πηγή: NY Daily News 

Πηγή φωτογραφιών: Pinterest 

Προσωπικό σχόλιο:  Φαίνεται πως ο James Franco με το βιβλίο του θέλει να ρίξει φως στα παρασκήνια πίσω από το λαμπερό κόσμο του Hollywood. Δε μένει παρά να αναμένουμε αντιδράσεις, γιατί κάτι μου λέει πως σίγουρα θα υπάρξουν!

You may also like