Jessica Lange: όταν η λέξη «horror» γεμίζει γοητεία

Jessica LangeΤο «American Horror Story», η σειρά που κάνει θραύση και που έχει δώσει άλλο νόημα στο χαρακτηρισμό «ταινίες/σειρές τρόμου» έχει τον τρόπο του να σε καθηλώνει. Ακόμη κι αν δεν είναι κάποιος φίλος του είδους, η σειρά έχει τον τρόπο της να κεντρίσει την προσοχή του κοινού και στη συνέχεια να το κάνει να κολλήσει. Όπως έγινε και με μένα, καθώς μέχρι να αποφασίσω να ξεκινήσω τη σειρά ήμουν και δεν ήμουν έτοιμη «ψυχολογικά».

Κι όσο προχωρούσα σε κάθε επεισόδιο κατάλαβα αυτό: Δε με τρόμαζαν οι σκηνές με αιματοχυσίες, οι δαιμονισμένοι, τα ξόρκια και τα βουντού, ούτε με σόκαραν οι πρωταγωνιστές του «Freak Show», της σαιζόν που «τρέχει» τώρα στην Αμερική. Σε άλλες ταινίες όλα αυτά που ανέφερα ίσως και να μ’ έκαναν να έχω αναμμένα όλα τα φώτα στο σπίτι για να κοιμηθώ. Αλλά όχι. Εκείνη που πραγματικά μου κόβει τη χολή… είναι η Jessica Lange!

Ακριβώς! Η πανέμορφη Dwan του «King Kong» (1976), το αντικείμενο του πόθου του Dustin Hoffman στο «Tootsie» είναι η πιο επιβλητική παρουσία της σειράς. Για να σας δώσω να καταλάβετε… ο χαρακτήρας της ως Fiona Goode στην τρίτη σαιζόν με τίτλο «Coven» έγινε και… κούκλα! Αλήθεια σας λέω, να, δείτε!

Ας δούμε τι μας κέντρισε στη Lange σε κάθε σαιζόν:

 

Jessica Lange - ConstanceSeason 1 – Murder House:

Στην πρώτη αυτή σαιζόν του «American Horror Story», η Jessica Lange μας συστήθηκε ως Constance, η ενοχλητική γειτόνισσα της οικογένειας Harmon που μόλις εγκαταστάθηκε στο «Σπίτι των Φόνων». Είναι υπερόπτης κι υπερβολικά αυστηρή όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών – αν έχετε δει τη σειρά, θα το επιβεβαιώσατε κρίνοντας από το πώς φέρεται στην κόρη της, Adelaide (Jamie Brewer). Όποτε βρίσκει ευκαιρία, όλο και κάποιο ασημικό ή κόσμημα θα «σουφρώσει» από το σπίτι των Harmon – κι όχι μόνο – και φυσικά δεν παραλείπει να χώνει τη μύτη της παντού… ειδικά όταν πρόκειται για τους γείτονές της. Στην αρχή τη λες απλά αντιπαθητική, αλλά όσο ξεδιπλώνεται η ιστορία του «Σπιτιού των Φόνων» τόσο αποκαλύπτονται και κομμάτια του παρελθόντος της Constance. Κι ενώ η Constance γνωρίζει τη σκοτεινή προϊστορία του σπιτιού προτού ακόμα εγκατασταθούν εκεί οι Harmon, εκείνη όχι απλά προτιμά να μην τους προειδοποιήσει για τα όσα συνέβησαν, αλλά ο τρόπος που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα μπορεί άνετα να τη χαρακτηρίσει και σαδίστρια! Ναι, όλα αυτά την κάνουν αντιπαθέστατη στο κοινό, αλλά η Lange κατάφερε να δώσει τόση χάρη στο ρόλο της που φτάνεις σε σημείο να ανυπομονείς για την επόμενη «εισβολή» της στο «Σπίτι των Φόνων».

 

Jessica Lange - Sister JudeSeason 2 – Asylum:

Το «Άσυλο» τοποθετείται χρονικά στη δεκαετία του ’60 και πρόκειται για τα γεγονότα που έλαβαν μέρος σ’ ένα ψυχιατρικό ίδρυμα, όπου νοσηλεύονταν εγκληματίες των οποίων η ψυχολογική κατάσταση κρινόταν ακατάλληλη για δίκη. Εκεί η Lange ενσάρκωσε τη Αδελφή Jude, την καλόγρια που διεύθυνε το ίδρυμα Briarcliff. Αφοσιωμένη στην πίστη της, αλλά αυστηρή στα καθήκοντά της – στα όρια και πάλι του σαδισμού – ο χαρακτήρας της Αδελφής Jude είναι ίσως ο μόνος που οι φίλοι της σειράς είδαν με περισσότερη συμπάθεια. Ναι, ήταν ακραίες οι τακτικές της απέναντι στους ασθενείς, ναι, σόκαρε το γεγονός πως την έλκυε ερωτικά ο επίσκοπος Timothy Howard (Joseph Fiennes), αλλά ήταν και μία γυναίκα που την κυνηγούσαν οι τύψεις του παρελθόντος της και που προσπαθούσε να εξιλεωθεί από αυτό. Στο τέλος της σαιζόν αυτό που αφήνει η Lange σε όσους είδαν το «Asylum» είναι ένα αίσθημα πίκρας αλλά και δικαιοσύνης για την Αδελφή Jude. Γι’ αυτό και μας άρεσε εδώ η Jessica Lange, γιατί κατάφερε να κάνει το κοινό να αγαπήσει έναν δύσκολο χαρακτήρα.

 

Jessica Lange - Fiona Goode Vs. Wicked WitchSeason 3 – Coven:

Το τρίτο μέρος της σειράς επικεντρώθηκε στις απογόνους των Μαγισσών του Σάλεμ. Η Jessica Lange εδώ ενσάρκωσε ποιαν άλλη; Μία μάγισσα. Και προσέξτε, όχι όποια κι όποια μάγισσα, αλλά την Υπέρτατη (Supreme). Τι είναι η Υπέρτατη; Πολύ απλά είναι  η Αρχηγός της Σύναξης, της οποίας ευθύνη ήταν τόσο η προστασία της Σύναξης των Μαγισσών, αλλά κι η εκπαίδευση των Μαγισσών ώστε να ελέγχουν και να χρησιμοποιούν σοφά τις δυνάμεις τους. Μόνο που τη συγκεκριμένη Υπέρτατη την ένοιαζε μόνο η δύναμη της εξουσίας και τα «λούσα». Να σκεφτείτε πως ακόμη κι η κόρη της η Cordelia (Sarah Paulson) ένιωθε καταδικασμένη να ζει στη σκιά της, κάτι που την πλήγωνε ως κόρη και τη θύμωνε ως μάγισσα, βλέποντας τη μητέρα της να αγνοεί τις υποχρεώσεις της. Φανταστείτε, λοιπόν, τον πανικό που την έπιασε όταν ανακάλυψε πως λόγω της ασθένειάς της, οι μέρες της ως Υπέρτατη ήταν μετρημένες. Βέβαια, ΟΚ, πού και πού θυμόταν πως είχε και κάποια καθήκοντα, αλλά μάλλον μετά τα ξεχνούσε προκειμένου να ικανοποιήσει τους δικούς της εγωιστικούς σκοπούς. Βέβαια Γιατί μας άρεσε ως Fiona Goode η Jessica Lange; Γιατί κατάφερε να γίνει πιο τρομακτική μάγισσα ακόμη κι από τη Μάγισσα της Δύσης (aka Wicked Witch) του «Μάγου του Οζ», κι ας μην ήταν πράσινη η Lange!

 

Jessica Lange - Elsa MarsSeason 4 – Freak Show:

Φτάσαμε και στην τρέχουσα σαιζόν της σειράς, όπου η Jessica Lange υποδύεται την Elsa Mars, μία Γερμανίδα πρώην show woman μ’ ένα μυστικό και πλέον επικεφαλής ενός από τα τελευταία freak shows της δεκαετίας του ’50. Η ίδια ισχυρίζεται πως συγκεντρώνει όλα τα «τέρατα» – όσο κι αν δε μου αρέσει η έκφραση, αναγκαστικά τη χρησιμοποιώ – που συναντά σε νοσοκομεία, άσυλα, ορφανοτροφεία και σε φυλακές προκειμένου να τους προσφέρει μία καλύτερη ζωή. Φυσικά αντιλαμβανόμαστε πως στην ουσία το κάνει για να βλέπουν εκείνοι όσοι έρχονται στο τσίρκο. Για την ώρα, όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η ιστορία της τέταρτης αυτής σαιζόν, ο χαρακτήρας της Elsa είναι αρκετά αμφιλεγόμενος, καθώς τη μία τη βλέπεις να φτάνει στα άκρα για να ικανοποιήσει τους δικούς της στόχους και την άλλη να επιθυμεί «απλά να την αγαπήσουν» (θα το επιβεβαιώσετε όταν φτάσετε στο επεισόδιο «Bullseye»). Γιατί γουστάρουμε εδώ Jessica Lange; Γιατί εκτός του ότι για την ώρα αρκείται στο να μας τρομάζει με στυλ και κομψότητα – στα όρια της παράνοιας! – , μας ξετρέλανε ως θηλυκή εκδοχή του David Bowie ερμηνεύοντας το «Life on Mars»!

 

Αν δεν έχετε ξεκινήσει ακόμη να βλέπετε τη σειρά, σας λέω αυτό και να μου το θυμηθείτε: όταν θα το συζητάτε με παρέα, η απάντηση στην ερώτηση «τι σε τρόμαξε πιο πολύ στο “American Horror Story”;» δε θα είναι άλλη από το «μα η Jessica Lange, βέβαια… ΚΑΘΕ φορά!». Κι αυτό γιατί ακόμη κι όταν χαμογελάει… σου κόβονται τα ήπατα!

Μάθετε περισσότερα για την Αντιγόνη Αδαμοπούλου

You may also like