ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ… MANUAL ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

After all, it takes two to tango!

               Από τη στιγμή που η γραμμούλα στο τεστ επιβεβαιώνει πως η οικογένεια θα μεγαλώσει, οι μέλλοντες γονείς διανύουν μία σωρεία σταδίων, το καθένα πιο ιδιαίτερο από το προηγούμενο όσο πλησιάζει η ώρα να φτάσει το μωράκι μας στη ζωή μας. Κι αν και η γυναίκα είναι εκείνη που βιώνει κάπως πιο έντονα τις αλλαγές που έρχονται σχεδόν μέρα με τη μέρα, ας μην ξεχνάμε πως και για το μπαμπά όλα όσα συμβαίνουν είναι κυριολεκτικά άγνωστα νερά. Κι επειδή οι συμβουλές όχι μόνο από φίλους και γνωστούς αλλά και το… Googleδίνουν και παίρνουν, είναι μόνο δίκαιο να δώσουμε μερικές κατευθυντήριες γραμμές και στους μέλλοντες μπαμπάδες!

01 Κάντε μαζί την οικονομική διαχείριση.

Από τη στιγμή που θα μάθουμε πως η οικογένεια θα υποδεχθεί ένα νέο μέλος, οι υπολογισμοί των οικονομικών του σπιτιού προκειμένου να μη λείψει κάτι βασικό από το παιδί είναι σχεδόν αυτόματοι. Από τα καθημερινά του έξοδα, όπως οι πάνες και το γάλα μέχρι το κρεβατάκι του και το κάθισμα του αυτοκινήτου, όλα θα ληφθούν υπ’ όψιν εκ των πραγμάτων. Προτού, όμως, πανικοβληθείτε, είναι ευκαιρία να οργανώσετε τα έξοδα σταδιακά με τη σύντροφό σας και τι επιλογές έχετε, όπως το να πάρετε ρούχα από φιλικά ζευγάρια με παιδάκια μεγαλύτερης ηλικίας ή ακόμη και έρευνα αγοράς σε πλατφόρμες για μεταχειρισμένα ρούχα.

02 Κεφάλαιο “εξοπλισμός”.

Από εμπειρία θα σας πω (κι ίσως πολλές μαμάδες θα συμφωνήσουν) πως για εμάς είναι πολύ εύκολο να μπούμε στο τριπάκι “να πάρω κι αυτό, κι αυτό, κι αυτό για το μωρό”. Γι’ αυτό συζητήστε τη λίστα με τα ψώνια με τη σύντροφό σας ώστε μαζί να αποφασίσετε τι είναι όντως απαραίτητο και τι απλά χαριτωμένο για να το έχετε για το μωρό. Και θα δείτε πως η συζήτηση αυτή θα οδηγήσει και ακόμη πιο ουσιώδεις, από το αν η τσάντα όπου θα έχετε τις πάνες και το μπιμπερό τους στις βόλτες είναι πρακτική και για τους δύο μέχρι το πού σχεδιάζετε να κοιμάται το μωρό τον πρώτο καιρό.

03 Καθαριότητα κι οργάνωση.

Μπορεί το “nesting mode” να είναι χαρακτηριστικό κυρίως της εγκύου λίγο πριν τη μεγάλη άφιξη, εντούτοις θα χρειαστεί βοήθεια. Όσο έρχονται νέα πράγματα στο σπίτι κι όσο ο χώρος ετοιμάζεται για το μωρό, τόσο πιο σημαντικό είναι η συνεργασία ανάμεσα σε μαμά και μπαμπά για να γίνει σωστά, πόσο μάλλον όταν κάποιες δουλειές πρέπει να αποφεύγονται από τη μέλλουσα μαμά. Θα είναι ευγνώμων (πιστέψτε με!) αν αναλάβετε ό,τι αφορά βαριά αντικείμενα και χρήση χημικών για να καθαριστεί σε βάθος ο χώρος. Επίσης, μπορείτε να οργανώσετε με τη σύντροφό σας ένα πλάνο γευμάτων για την εβδομάδα ώστε να μη σας απασχολεί την τελευταία στιγμή, ενώ επίσης μπορείτε να αναλάβετε να στήσετε μαζί τα νέα έπιπλα αλλά και να ετοιμάσετε τα ρούχα του μωρού.

04 Ισορροπία οικογενειακής ζωής κι εργασίας.

Ναι, η αλήθεια είναι πως ένα μωρό μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω σε ό,τι αφορά την εργασιακή μας καθημερινότητα. Εκτός, όμως, του ότι έχετε τη δυνατότητα να λάβετε άδεια πατρότητας ώστε να δεθείτε με το μωράκι σας, μη διστάζετε να εξερευνήσετε πιθανές δυνατότητες που θα σας επιτρέψουν να είστε κοντά στο παιδί χωρίς να επηρεάζεται η συμβολή σας στην εργασία, όπως η τηλεργασία.

unsplash.com/@jonathanborba
05 Γίνετε ο ήρωας της μεγάλης μέρας!

Πιθανώς έχετε στο μυαλό σας σκηνές από ταινίες όπου η ετοιμόγεννη αρχίζει το σύντροφό της στις… κατάρες. Μετά όπως βλέπετε τους περνάει! Πέραν του ότι η δραματοποίηση της κατάστασης γίνεται για εμφανείς λόγους μη βάζετε με το νου σας πως κι εσείς θα ακούσετε τον εξάψαλμο. Αρκεί να είστε ετοιμοπόλεμοι! Τι σημαίνει αυτό; Εσείς θα είστε η “ήρεμη δύναμη” την ώρα του τοκετού. Αρχικά προσπαθήστε να παρακολουθήσετε μαζί με τη σύντροφό σας τα μαθήματα τοκετού ώστε να έχετε γνώση του τι θα συμβεί εκείνες τις ώρες. Επίσης είστε εκείνος που θα τη βοηθήσει με μασάζ ανακούφισης ή ενθαρρύνοντάς την… Ενώ ακόμη είναι βασικό να συμμετέχετε σε κάθε διαδικασία κι απόφαση.

Στη συνέχεια, θα είστε εκείνος που θα αναλάβει τα αναγκαία PR, από τις ενημερώσεις σε συγγενείς για την πρόοδο της γέννας μέχρι τα επισκεπτήρια. Έτσι, η σύντροφός σας θα έχει το χρόνο να ξεκουραστεί και να δεθεί με το μωρό σας, στο μαιευτήριο. Και βεβαίως καλό είναι να έχετε γνώση του τι υπάρχει στη βαλίτσα του μαιευτηρίου. Κάτι που συστήνω να ετοιμάσετε μαζί πριν τη μεγάλη μέρα ώστε να μην κοιτάτε με απόγνωση κι απορία όταν σας ζητήσει να της δώσετε κάτι από εκεί!

  06 Προσφερθείτε να μάθετε τα βασικά.

Η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορείτε να προσφέρετε στη σύντροφό σας είναι να συμμετάσχετε στη φροντίδα του παιδιού. Δώστε προσοχή στις οδηγίες της μαίας και του παιδιάτρου για το πώς θα αλλάξετε την πάνα … Πώς θα κάνετε το παιδί μπάνιο… Πώς θα το βοηθήσετε να ρευτεί ή πώς θα το ηρεμήσετε όταν είναι ανήσυχο. Και κυρίως μην ξεχνάτε πως όλα αυτά δεν είναι μόνο ένα χεράκι βοηθείας για τη μαμά… Αλλά θα σας δώσει την ευκαιρία να δεθείτε ακόμη περισσότερο με το μικράκι σας!

07 Μην αμελείτε τον εαυτό σας.

Ακόμη κι αν έχετε ακούσει ιστορίες “τρόμου” πως το η σωστή φροντίδα του παιδιού χρειάζεται αστείρευτη προσοχή κι ενέργεια…. Δεν χρειάζεται πανικός. Όσο δεν ξεχνάτε να προσέχετε τον εαυτό σας τρώγοντας ισορροπημένα γεύματα, τηρώντας το πρόγραμμα γυμναστικής σας και περνώντας λίγο χρόνο με φίλους ή ακόμη και μόνος, θα σας επιτρέψει να είστε πιο αφοσιωμένος στα νέα καθήκοντα και βεβαίως με διαφορετική διάθεση.

               Ένα νέο κεφάλαιο ξεκινάει στη ζωή σας, μπαμπάδες, και κανείς δε θα σας πει ψέματα πως δεν είναι πρόκληση. Είναι και παραείναι. Όσο όμως επικοινωνείτε σωστά με τη σύντροφό σας σε ό,τι αφορά τη φροντίδα και την ανατροφή του νέου μέλους... Θα διαπιστώσετε πως το ταξίδι είναι μαγικό!

               Πηγή: Cleveland Clinic

Featured image: unsplash.com/@azevdoluana

You may also like