ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ: ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΤΟΥΜΕ (ΣΧΕΔΟΝ) ΠΑΝΤΟΥ

Το λινάρι έχει μία μακρά ιστορική πορεία που το τοποθετεί έως και σήμερα στα φαγητά μας, τα καλλυντικά μας, ακόμη και τα ρούχα μας. Ο λιναρόσπορος πλέον κατατάσσεται ως υπερτροφή και δεν κρύβουμε πως οι λόγοι γι’ αυτό είναι τουλάχιστον άξιοι μελέτης.

            Η μέση ποσότητα λιναρόσπορου που μπορεί κανείς να καταναλώσει είναι μία κουταλιά της σούπας, δηλαδή περίπου 7 γραμμάρια. Αυτή η μικρή ποσότητα, όμως, “κρύβει” έναν θησαυρό θρεπτικών στοιχείων με μόλις 37 θερμίδες, που περιλαμβάνει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, Ω3 λιπαρά, βιταμίνες Β1 και Β6, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.

            01 Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία. 

Η περιεκτικότητα των Ω3 λιπαρών σε μία κουταλιά λιναρόσπορου φτάνει περίπου στο 1,6 mg. Και μπορεί ο αριθμός να μην ακούγεται εντυπωσιακός, όμως μακροπρόθεσμα ο λιναρόσπορος μπορεί να γίνει το μέσο ώστε το καρδιαγγειακό μας σύστημα να λειτουργεί σαν ελβετικό ρολόι. Σ’ έρευνες έχει διαπιστωθεί πως μία ομάδα λιπαρών οξέων, οι λιγνάνες, μειώνουν τη χοληστερόλη έως και 20%, εξισορροπώντας έτσι την αρτηριακή πίεση και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος κι εγκεφαλικού επεισοδίου.

            02 Προστατεύει από τον καρκίνο.

 Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των λιγνάνων μας θωρακίζει από ένα ευρύ φάσμα μορφών καρκίνου με τις έρευνες να δημοσιεύουν ενθαρρυντικά ευρήματα αναφορικά με τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του δέρματος.

            03 Εξομαλύνει την πεπτική λειτουργία κι ελέγχει το σωματικό βάρος. 

Μία κουταλιά της σούπας αντιστοιχεί στο 12% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε φυτικές ίνες, οι οποίες διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις διαλυτές και τις αδιάλυτες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες διατηρούν σταθερά τα περιεχόμενα του εντέρου μειώνοντας το ρυθμό της πέψης. Όσο πιο αργά γίνεται η πέψη τόσο ευκολότερα εξισορροπείται το σάκχαρο του αίματος και μειώνεται η χοληστερόλη. Οι δε αδιάλυτες φυτικές ίνες διευκολύνουν το νερό να ενωθεί με τις κενώσεις, ώστε να μην ταλαιπωρούμαστε από δυσκοιλιότητα. Ο συνδυασμός των δύο κατηγοριών είναι εκείνος που σταθεροποιεί την κινητικότητα του εντέρου. Εξυπακούεται πως οι φυτικές ίνες του λιιναρόσπορου ωφελούν και τον έλεγχο του σωματικού βάρους, καθώς (ως γνωστόν) οι φυτικές ίνες είναι εκείνες που διατηρούν το αίσθημα κορεσμού προκειμένου να αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωση σνακ και φαγητών.

            04 Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης.

 Ειδικά για όσους θέλουν να μετριάσουν την κατανάλωση κρέατος, ο λιναρόσπορος αποτελεί μία ιδανική εναλλακτική, καθώς μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μάλιστα σε έρευνα διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε διαφορά στην αίσθηση κορεσμού ανάμεσα σε όσους κατανάλωσαν γεύμα με κρέας κι όσους κατανάλωσαν γεύμα με λαχανικά όπου περιεχόταν και λιναρόσπορος.

            05 Ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου.

 Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχει ο λιναρόσπορος μειώνει την απελευθέρωση των σακχάρων στο αίμα, καθιστώντας τον ιδανική επιλογή για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ.

             Πώς μπορούμε να προσθέσουμε το λιναρόσπορο στα πιάτα μας;

  • Το λάδι λιναρόσπορου μπορεί να προστεθεί στις σαλάτες μας.
    • Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το μπολ δημητριακών μας ή το σνακ γιαουρτιού μας.
    • Οι σπόροι λιναρόσπορου ταιριάζουν στο σπιτικό μας ψωμί ή σε γλυκίσματα όπως μπισκότα και κέικ.
    • Ταιριάζει εξαιρετικά σε ζυμωμένο κιμά για μπιφτέκια.

Επιγραμματικά, ο λιναρόσπορος είναι ένα τρόφιμο – μπαλαντέρ κι εκμεταλλευόμενοι αυτήν του την ιδιότητα, αυτόματα σχεδόν μπορούμε να απολαύσουμε και τα οφέλη του!

Featured image: pexels.com/@vie-studio

You may also like