ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΙΔΡΑΣ: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ IRONMAN ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΝΥΣΕΙ 226ΧΛΜ  ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΑΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΤΗ

Πριν από μερικούς μήνες παρακολούθησα τη βράβευση του Γιάννη Βίδρα από τη Δρα Μαρίνα Κουταρέλλη για  τη συμμετοχή του στο Spetses mini Marathon και για τη δράση του υπέρ της ευαισθητοποίησης για το νεανικό διαβήτη. Αν και ο λόγος του ήταν απλός κι ανθρώπινος, ήταν καθηλωτικός.. Καθώς εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους για το έργο του ή μάλλον τον αγώνα που δίνει για να μάθει ο κόσμος τι σημαίνει στην Ελλάδα να ζεις με νεανικό διαβήτη.

Πριν από μερικούς μήνες είχες πάρει μέρος στο παγκόσμιο Ironman στη Γιούτα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε μερικές εβδομάδες, στις 4 Ιουνίου, θα συμμετάσχεις στον αγώνα Ironman, στο Αμβούργο. Τι σημασία έχει αυτό για σένα; 

Είναι ένα σημαντικό γεγονός για μένα, τόσο προσωπικά όσο και ως υπέρμαχος των παιδιών που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Είναι μια ευκαιρία να δοκιμάσω τον εαυτό μου σωματικά και πνευματικά. Επίσης να αναδείξω τι είναι εφικτό όταν βάζουμε κάτι στο μυαλό μας.

Ως κάποιος που κάποτε ήταν υπέρβαρος, η συμμετοχή μου σε ένα τέτοιο αγώνα αντοχής, είναι ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι μου προς την καλύτερη υγεία και φυσική κατάσταση. Θέλω να μπορώ να αντιπροσωπεύω όσους προσπαθούν σκληρά να ξεπεράσουν τις δικές τους προκλήσεις για την υγεία τους… Και να εμπνέω άλλους να ξεπεράσουν τα όριά τους.

Πες μας λίγο την ιστορία σου. Πώς αποφάσισες να αλλάξεις δραματικά τον τρόπο ζωής σου πριν από 8 χρόνια περίπου;

Πριν από μερικά χρόνια, βρισκόμουν σε μια περίοδο της ζωής μου που αισθανόμουν απογοητευμένος με το σωματικό μου βάρος. Eίχα φτάσει σε ένα σημείο όπου ένιωθα αδύναμος και ανίκανος να κάνω ακόμα και τις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες. Όπως για παράδειγμα να παίξω με το γιό μου.

Αποφάσισα τότε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξω τα πράγματα και να αναλάβω τον έλεγχο της ζωής μου. Ξεκίνησα με μικρά βήματα, αλλά σταθερά και αποφασιστικά. Άλλαξα τη διατροφή μου και άρχισα να γυμνάζομαι περισσότερο. Αποφάσισα να εγγραφώ σε ένα γυμναστήριο και να ξεκινήσω να τρέχω και να κολυμπάω. Με την πάροδο του χρόνου, είδα σημαντική βελτίωση στην κατάστασή μου και αυτό με ενθάρρυνε να συνεχίσω. Ένιωθα πιο δυνατός και αυτοπεποίθηση και άρχισα να επιδιώκω περισσότερα και πιο απαιτητικά στόχους. Έτσι άρχισα να δοκιμάζω μικρούς αγώνες τριάθλου. Καταλύτης στη μετέπειτα εξέλιξή μου,  αποτέλεσε για μένα μια δυσκολία μου ήρθε στη ζωή μου. Aντί να με εμποδίσει να πραγματοποιήσω τους στόχους, αποτέλεσε επιπλέον κίνητρο. Aυτή ήταν η διάγνωση της κόρης μου με Σακχαρώδη Διαβήτη Τ1, σε ηλικία μόλις 9 μηνών.

Πόσο εύκολη ή φυσιολογική μπορεί να είναι η ζωή ενός παιδιού στην Ελλάδα με ΣΔτ1 ;

Η ζωή ενός παιδιού με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 (ΣΔτ1) στην Ελλάδα μπορεί να είναι δύσκολη και απαιτητική. Αλλά με τη σωστή φροντίδα και υποστήριξη, τα παιδιά μπορούν να ζουν μια φυσιολογική ζωή και να κάνουν ό,τι άλλο κάνουν τα παιδιά της ηλικίας τους.

Τα παιδιά με ΣΔτ1 πρέπει να διαχειρίζονται το διαβήτη με χρήση ινσουλίνης και μετρήσεις του σακχάρου στο αίμα, κάτι που πρέπει να γίνεται αρκετές φορές την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί να κάνει ένεση ινσουλίνης σε ένα παιδικό πάρτυ, την ώρα του μαθήματος ή του παιχνιδιού. Ωστόσο, με τη σωστή εκπαίδευση του παιδιού και των γονέων, καθώς και με τη συνεργασία τους με έναν έμπειρο ιατρό.. Τα παιδιά μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή, να πηγαίνουν σχολείο, να παίζουν με τους φίλους τους και να κάνουν ό,τι άλλο τους αρέσει. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι τους και ότι υπάρχουν πολλά εργαλεία και υποστηρικτικοί φορείς που είναι δίπλα τους.

Οι γονείς έχουν έναν σημαντικό ρόλο ώστε τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτηνα μη νιώθουν ενοχές. ΟΣΔτ1 είναι σοβαρή νόσος που απαιτεί συνεχή προσοχή και διαχείριση, και τα παιδιά μπορεί να νιώθουν ότι άνετα με αυτή.

Πρέπει να το ενθαρρύνουν να εκφράζει τα συναισθήματά του, να ακούνε τους προβληματισμούς τους και να τους παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη και συμβουλή.

Να προωθούν την αυτο-εκτίμηση του παιδιού τους… Kαι να τους ενθαρρύνουν να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους και τις δεξιότητές τους.

Να διασφαλίζουν ότι το παιδί τους έχει την κατάλληλη φροντίδα και υποστήριξη από ιατρούς και ειδικούς. Να εξηγούν στο παιδί τους ότι η νόσος τους δεν είναι λόγος ενοχής. Ευτυχώς πλέον, και χάρη της τεχνολογίας, υπάρχουν τρόποι διαχείρισης που επιτρέπουν στα παιδιά να ζουν μια φυσιολογική ζωή.

Μέσα από την καμπάνια σου, είτε με τις ομιλίες σου σε διάφορες εκδηλώσεις είτε μέσα από τα social media σου, που είσαι πολύ ενεργός, τι είναι αυτό που θέλεις να πετύχεις;

Θέλω να ενισχύσω την ευαισθητοποίηση του κοινού για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και να βοηθήσω στην προαγωγή της καλύτερης κατανόησης της νόσου και του τρόπου διαχείρισής της. Θέλω να δείξω στους ανθρώπους ότι τα παιδιά με ΣΔτ1 μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή… Αρκεί να λαμβάνουν τη σωστή φροντίδα και υποστήριξη.

Επιπλέον, θέλω να ενθαρρύνω τα άτομα με ΣΔτ1να μην νιώθουν ενοχές ή ντροπή για τη νόσο τους και να προωθήσω την αυτο-αποδοχή και την αυτο-εκτίμηση. Θέλω να δείξω στον κόσμο ότι με τη σωστή στήριξη… Όλοι μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της ζωής τους και να ζουν μια ευτυχισμένη ζωή, παρά την παρουσία μιας χρόνιας νόσου.

Τι είναι αυτό που λαμβάνεις από τον κόσμο, ως feedback, όταν τους μιλάς για τον νεανικό διαβήτη; Γνωρίζουν για αυτό; Υπάρχει σχετική ενημέρωση;

Όταν μιλάω στον κόσμο για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, συνήθως αντιλαμβάνομαι ότι η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει πλήρη κατανόηση της νόσου και του τρόπου διαχείρισής της. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να συγχέουν ΣΔτ1,  με τον ΣΔτ2, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Ωστόσο, αντιλαμβάνομαι επίσης ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το θέμα και πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να μάθουν περισσότερα για το ΣΔτ1 και τον τρόπο διαχείρισής του. Έχω λάβει αρκετά θετικά σχόλια και μηνύματα από ανθρώπους που δεν είχαν πλήρη κατανόηση της νόσου και εκτιμούν την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση.

Επιπλέον, η ενημέρωση για το ΣΔτ1βελτιώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και πολλές οργανώσεις και ομάδες υποστήριξης διεξάγουν εκστρατείες ευαισθητοποίησης και παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το ΣΔτ1 και τον τρόπο διαχείρισής του.

Σίγουρα σε αυτή την προσπάθεια έχεις κάποιους ανθρώπους/ κάποιες ομάδες δίπλα σου, που σε στηρίζουν, καθώς κάνεις πολλές ώρες προπόνησης. Τι  «θυσίες» χρειάζεται αυτός ο τρόπος ζωής;

Έχω ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης δίπλα μου.

Η οικογένειά μου πρωτίστως και οι φίλοι μου με υποστηρίζουν και με ενθαρρύνουν να συνεχίσω την προσπάθειά μου. Επιπλέον, έχω επαγγελματία προπονητή, διατροφολόγο και φυσιοθεραπευτή που με καθοδηγούν και με βοηθούν.

Ωστόσο, ο τρόπος ζωής απαιτεί θυσίες, όπως η προπόνηση για πολλές ώρες την ημέρα και η προσαρμογή της διατροφής μου στις ανάγκες του σώματός μου. Πρέπει να είμαι προσεκτικός στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η προπόνηση για τους αγώνες Ironman, μου έχει δώσει τη δύναμη και την ευελιξία που χρειάζομαι για να αντιμετωπίζω τις προκλήσεις της ζωής μου. Μέσω αυτής της προσπάθειας, έχω ανακαλύψει την επιμονή, την αυτοπεποίθηση και τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος.

Το να βλέπω τους ανθρώπους να αποκτούν γνώση για το ΣΔτ1 μέσω της προσπάθειάς μου με εμπνέει και με καθοδηγεί στην προσπάθειά μου να βοηθήσω και άλλους που αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση. Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να βρει τη δύναμη μέσα του να ξεπεράσει τις προκλήσεις του και να επιτύχει πράγματα που δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα μπορούσε.

-Θα ήθελα να μας μιλήσεις για το νέο σου Moto “Craving no borders”  που βλέπουμε στα social media σου;

Μια στάση ζωής που αντανακλά τη βαθιά λαχτάρα να υπερβούμε τους περιορισμούς που βάζουμε στον εαυτό μας. Είναι η επιθυμία να εξερευνήσουμε νέους ορίζοντες, να χαράξουμε τη δική μας πορεία και να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας χωρίς φόβο ή δισταγμό.

Όταν υιοθετούμε αυτή τη νοοτροπία, ανοίγουμε τους εαυτούς μας σε έναν κόσμο ατελείωτων ευκαιριών. Αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα και συνεχώς καλοδεχόμαστε νέες προοπτικές, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά να μάθουμε.

Το “Craving no borders” δεν είναι απλώς ένας τρόπος σκέψης, αλλά ένας τρόπος ύπαρξης. Είναι μια πρόσκληση για δράση, μια πρόσκληση να κάνουμε ένα τολμηρό βήμα στο άγνωστο και να εμπιστευτούμε τις δικές μας ικανότητες για να ξεπεράσουμε τις όποιες προκλήσεις μπορεί να προκύψουν. Είναι η πίστη ότι τα μόνα αληθινά όρια είναι αυτά που θέτουμε εμείς στον εαυτό μας και ότι καταρρίπτοντας αυτά τα εμπόδια, θα πετύχουμε σπουδαία πράγματα και θα επηρεάσουμε θετικά τον κόσμο γύρω μας.

-Τι προτείνεις δηλαδή;

Ας τολμήσουμε να κάνουμε μεγάλα όνειρα, να εξερευνήσουμε νέα σύνορα και να ζήσουμε τη ζωή μας με πάθος και σκοπό. Ας είμαστε τολμηροί, ας είμαστε ατρόμητοι και ας είμαστε αδιαπραγμάτευτα οι εαυτοί μας, γνωρίζοντας ότι τα μόνα όρια που αντιμετωπίζουμε είναι αυτά που εμείς επιβάλλουμε στον εαυτό μας. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς όρια, όπου όλα είναι δυνατά και κάθε όνειρο θα γίνει πραγματικότητα.

Γιάννης Βίδρας
Στέλεχος Coca-Cola 3E / Triathlete / Ironman70.3 World Championship Finisher
Motivational Speaker / Πρεσβευτής Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη

Follow @yiannisvidras.trifordiabetes

Photo credits: @olympiakrasagaki

You may also like