ΜΑΡΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ, Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΕΒΕΡΕΣΤ

Πάντοτε με ενθουσίαζε να γνωρίζω ανθρώπους, που αποτελούν πραγματικά πρότυπα, είναι φιλόδοξοι, κατακτούν τους στόχους τους και έχουν αστείρευτη ψυχική δύναμη. Για αυτό και ήταν μεγάλη χαρά για εμένα να πάρω συνέντευξη από το Μάριο Γιαννάκου, αθλητή υπεραποστάσεων, εξερευνητή και inspirational speaker. Πρόσφατα πραγματοποίησε και το παιδικό του όνειρο, να ανέβει στο Έβερεστ. (Β.Π.)

Βαλεντίνα Παπαλάμπρου: Μάριε, καλησπέρα. Διαβάζοντας κάποιος το βιογραφικό και τα επιτεύγματά σου, αναρωτιέται πως γίνεται σε τόσο νεαρή ηλικία να έχεις καταφέρει όσα ονειρευόσουν. Και πιο σημαντικό, να ανέβεις στο Έβερεστ, που το ήθελες από παιδί. Από που αντλείς τόση θέληση;

Μάριος Γιαννάκου: Δε θεωρώ ότι όλα όσα έκανα τα έκανα νωρίς αλλά ούτε και πολύ αργά. Τα έκανα ακριβώς την στιγμή που τα ήθελα και έπρεπε. Η θέληση μου προκύπτει από ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει μέσα σε όλους τους ανθρώπους αλλά με τον σύγχρονο τρόπο ζωής ατροφεί, την ανάγκη της εξερεύνησης των ορίων μας.

Β.Π.: Σε συζήτησή σου με τον Απόστολο Κουμαρίνο (the Speakers) ανέφερες ότι σε αυτήν την προσπάθεια πολλές φορές έφτασες κοντά στο θάνατο. Ποιες ήταν οι σκέψεις σου αυτές τις δύσκολες ώρες; Τι ήταν αυτό που σου έδινε την ψυχική δύναμη να συνεχίσεις;

Μ.Γ.: Η αλήθεια είναι πως δε πίστευα ποτέ ότι θα αποδομήσω τόσο πολύ την κατάσταση του θανάτου και όπως είχε πει ο Ρέινχολντ Μέσνερ ”ο θάνατος σε αυτά τα μέρη είναι απλώς μία τελευταία αναπνοή”. Αυτό που με κράτησε νομίζω ήταν ο εγωισμός μου και η σκέψη της οικογένειας μου. Η σκέψη να μην με ακούσουν ξανά με διέλυε και δε θα το έκανα ποτέ σε αυτούς.

Β.Π.: Τι περιελάμβανε η προετοιμασία σου – τόσο ψυχικά όσο και πρακτικά – για να κατακτήσεις την ψηλότερη κορυφή του κόσμου;

Μ.Γ.:Η προετοιμασία είναι σωματική αλλά κυρίως ψυχική γιατί προετοιμάζεσαι για κάτι που δεν έχεις ιδέα. Όσο καλά και να προετοιμαστεί ένας στρατιώτης πριν την μάχη ο πόλεμος πάντα θα είναι διαφορετικός.

Β.Π.: Ποια ήταν τα συναισθήματα σου τη στιγμή που έφτασες στην κορυφή; Τι σκέφτηκες; Τι ήταν το πρώτο πράγμα που έκανες; 

Ένιωσα το περίεργο συναίσθημα να είσαι μόνος στο ψηλότερο σημείο της Γης, έστω και για λίγο. Σκέφτηκα ότι δε μπορεί να το έχω καταφέρει εγώ αυτό. Στην συνέχεια είδα την ομάδα μου, αγκαλιαστήκαμε και μετά κάλεσα από το δορυφορικό τηλέφωνο τους γονείς μου.

Β.Π.: Ποιοι ήταν οι σύμμαχοί σου στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου; 

Μ.Γ.: Είχα την χαρά και την τιμή να έχω δίπλα μου την Bretitling, την Columbia, την Nutricia, την Geisha, την Minerva και την Deloitte.

Β.Π.: Τον Ιούλιο, παρακολουθήσαμε μια ομιλία σου στο κατάστημα της Breitling στην Αθήνα. Εκεί είδαμε μια ιδιαίτερη σχέση με την εταιρεία. Ποιά είναι η συμβολή των χορηγών; Πχ σου δίνουν το βήμα για να μιλήσεις σε κόσμο που υπό άλλες συνθήκες δεν θα γνώριζες;

Μ.Γ.: Με τους υποστηρικτές έχουμε μία σχέση εμπιστοσύνης και ουσιαστικής επικοινωνίας. Συγκεκριμένα με την Breitling η συνεργασία προέκυψε σαν μια φυσική εξέλιξη και των δύο πλευρών με την συμβολή της Έλενας Δεδούση η οποία ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που πίστεψε σε μένα και με στήριξε σε όλα τα επίπεδα. Η δυνατότητα να γνωρίζω τους ανθρώπους πίσω από τις εταιρίες αλλά και το κοινό που έχουν οι ιδέες σαν brands είναι μία ευκαιρία να μοιραστώ την φιλοσοφία μου και τις εμπειρίες μου.

Β.Π.: Ως inspirational speaker, ποιο είναι το motto σου; Ποιες αξίες σε πρεσβεύουν; 

Μ.Γ.: Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του Everest να ανέβει. Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι το επόμενο βήμα.

 Β.Π.: Ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος σου; Τι να περιμένουμε από σένα στο μέλλον; 

Μ.Γ.: Βρισκόμαστε σε φάση προετοιμασίας μιας ορειβατικής αποστολής στο Basecamp του Everest επομένως έχουμε επικεντρωθεί στην οργάνωση του ταξιδιού. Σύντομα έρχονται και καινούργια projects.

Μάριε, σε ευχαριστούμε πολύ. Να συνεχίζεις να μας εμπνέεις!

Instagram: @marios_giannakou

You may also like