ΜΗΠΩΣ ΣΑΣ ΖΗΛΕΥΕΙ Η ΦΙΛΗ ΣΑΣ;

Έχετε αναρωτηθεί πόσο σημαντική είναι η φιλία για εσάς… Μήπως έχετε νιώσει περίεργα τελευταία όταν συναντιέστε… Μήπως έχετε καταλάβει πως δεν είναι τόσο ειλικρινής μαζί σας… Υπάρχουν στιγμές που παρατηρείτε ότι δεν δείχνει θαυμασμό ή χαρά όταν μοιράζεστε μαζί της κάποια επιτυχία σας… Η ζήλια μπορεί να είναι ένα δύσκολο συναίσθημα για να το αντιμετωπίσουμε, ειδικά όταν προέρχεται από κάποιο κοντινό μας πρόσωπο. Εάν η/ο φίλος σας σας ζηλεύει μπορεί να δημιουργήσει ένταση και πίεση στη σχέση σας. Είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί η/ο φίλος σας μπορεί να νιώθει ζήλια και πώς να χειριστείτε την κατάσταση με εποικοδομητικό και υποστηρικτικό τρόπο. Τι πρέπει να προσέξουμε…

Πρώτον, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η ζήλια συχνά πηγάζει από συναισθήματα ανεπάρκειας ή ανασφάλειας. Η φίλη σας μπορεί να αισθάνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας ή ότι είναι κατά κάποιο τρόπο κατώτερος από εσάς. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε επιτύχει ένα ορισμένο επίπεδο επιτυχίας ή αναγνώρισης στη ζωή σας, όπως μια επιτυχημένη καριέρα, μια ευτυχισμένη σχέση ή οικονομική σταθερότητα.

Πώς το αντιμετωπίζουμε;

Είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε την κατάσταση με εν συναίσθηση και κατανόηση. Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του φίλου σας και σκεφτείτε τι μπορεί να προκαλεί τη ζήλια τους. Μήπως παλεύουν με τις δικές τους προσωπικές προκλήσεις… Νιώθουν ότι δεν υποστηρίζονται ή παραμελούνται από εσάς… Κατανοώντας τη ρίζα της ζήλιας τους, μπορείτε να βρείτε μια λύση που να καλύπτει τις ανάγκες τους.

Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη ζήλια του φίλου σας είναι να είστε ανοιχτοί και επικοινωνιακοί μαζί του. Προσπαθήστε να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση για το πώς αισθάνονται και γιατί.Ακούστε τις ανησυχίες τους και επικυρώστε τα συναισθήματά τους. Ενημερώστε τους ότι κατανοείτε την προοπτική τους και ότι θέλετε να συνεργαστείτε για να βρείτε μια λύση που θα ωφελήσει και τους δύο σας.

Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να θέτετε σαφή όρια και προσδοκίες στη σχέση σας φίλος. Βεβαιωθείτε ότι ο φίλος σας γνωρίζει τι μπορεί να περιμένει από εσάς. Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με τους περιορισμούς σας και να ζητάτε την κατανόηση και την υποστήριξή τους όταν τη χρειάζεστε.

Εάν η ζήλια του φίλου σας γίνεται σοβαρό ζήτημα, μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσετε εξωτερική βοήθεια. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με έναν θεραπευτή ή έναν σύμβουλο που μπορεί ι να σας παρέχει καθοδήγηση για το πώς να το χειριστείτε με υγιή και υποστηρικτικό τρόπο.

Ωστόσο, προσεγγίζονταςτην κατάσταση με ενσυναίσθηση, κατανόηση και σαφή επικοινωνία, μπορείτε να βρείτε μια λύση που να υποστηρίζει τόσο εσάς όσο και τον φίλο σας.Θυμηθείτε ότι η ζήλια του φίλου σας δεν αντανακλά την αξία ή την αξία σας ως φίλη.

Featured image: unsplash.com/@lauraadaiphoto

You may also like