ΜΗΤΕΡΑ, ΜΑΝΑ, ΜΑΜΑ

Κόρη, γυναίκα, μαμά. Πόσο γρήγορα περνούν τα χρόνια και αναλογιζόμαστε αρκετές φορές πότε βρεθήκαμε σε κάθε ένα από αυτούς τους ρόλους. Αγάπη, ευγνωμοσύνη, θυσίες, ματαιώσεις γεμίζουν τις γονεϊκές ώρες που μετατρέπονται σε εμπειρίες, βιώματα… Αλλοτε με πινελιές χαράς και άλλοτε με δόσεις διαφορετικών παροξυσμών. Ωστόσο, η Ημέρα της Μητέρας είναι μια ξεχωριστή μέρα αφιερωμένη στην τιμή και την εκτίμηση των μητρικών μορφών. Γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου σε πολλές χώρες στον πλανήτη. Είναι μια στιγμή για τις οικογένειες να εκφράσουν την αγάπη για τις θυσίες και τις συνεισφορές που έκαναν οι μητέρες στη ζωή τους.

Τι γιορτάζουμε σήμερα;

Η προέλευση της μπορεί να εντοπιστεί στην αρχαιότητα, όταν οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι έκαναν φεστιβάλ για να τιμήσουν τις μητέρες-θεές. Η σύγχρονη εκδοχή της γιορτής αποδίδεται στις προσπάθειες της Anna Jarvis, μιας Αμερικανίδας ακτιβίστριας που έκανε εκστρατεία για μια εθνική εορτή προς τιμήν των μητέρων. Το 1914, ο Πρόεδρος Wilson υπέγραψε μια διακήρυξη που ορίζει την Ημέρα της Μητέρας ως εθνική εορτή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ημέρα της Μητέρας έχει γίνει από τότε μια παγκόσμια γιορτή, με διαφορετικές κουλτούρες και παραδόσεις.

Ο ρόλος της μητέρας

Η ουσία της ημέρας παραμένει η ίδια: να δείξουμε εκτίμηση και αγάπη για τις μητέρες στον ρόλο τους στην οικογένεια καθώς,είναι ανεκτίμητος. Οι μητέρες είναι συχνά οι κύριοι φροντιστές, παρέχοντας συναισθηματική υποστήριξη, καθοδήγηση και ενθάρρυνση στα παιδιά τους. Διδάσκουν στα παιδιά τους βασικές αρχές και αξίες που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους και τα βοηθούν να περιηγηθούν στον κόσμο. Οι μητέρες κάνουν επίσης σημαντικές θυσίες για να εξασφαλίσουν την ευημερία των οικογενειών τους, βάζοντας συχνά τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες στην άκρη για να δώσουν προτεραιότητα στα παιδιά τους.

Συχνά ο εορτασμός της έχει πολλές μορφές, από απλές χειρονομίες όπως την προετοιμασία ενός πρωινού ή χειροποίητες κάρτες… Μέχρι περίτεχνα δώρα και μπορεί να φθάσει και σε πλούσιους εορτασμούς. Ωστόσο, το πιο σημαντικό για τις μαμάδες είναι να δείξουμε γνήσια εκτίμηση και ευγνωμοσύνη σε αυτά που έρχονται αντιμέτωπες να κάνουν. Αυτό που κυρίως θέλουν είναι μια μεγάλη αγκαλιά και καθημερινή βοήθεια όταν μας την ζητούν. Πολλές φορές η ικανοποίηση από το έργο τους είναι τα ίδια τα χαμόγελα μας.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες κι όσες αισθάνονται «μαμάδες»!

Featured image: unsplash.com/@gettyimages

You may also like