Χρόνια πολλά, μαμά! ( κι ας με μαλώνεις…)

Χρόνια πολλά στις μαμάδες όλου του κόσμου…

Μαμά δεν είναι μόνο η βιολογική, αλλά και παρένθετη και η θετή…και η και η γιαγιά (που είναι δυο φορές μαμά) κλπ κλπ…

Δεν θα μιλήσω προσωπικά γι αυτή την εμπειρία της μητρότητας, καθώς συχνά γράφω για τον Παύλο, που είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στην ζωή μου! Το μόνο που θα πω : είναι η πιο απίστευτη ιστορία αγάπης που ζει η κάθε γυναίκα… (και δεν μιλώ για την εγκυμοσύνη). Κι όποιες γυναίκες αγαπάτε τα παιδιά και θέλετε να γίνετε μανάδες, μη διστάσετε…. (φροντίστε να έχετε -αν είναι δυνατό- έναν καλό σύντροφο ή μία οικογένεια να σας στηρίζει, γιατί δεν είναι όλες εύκολες οι στιγμές)

Αυτή τη φορά, θα μιλήσω για την μαμά μου. Μια από τις πιο δυναμικές γυναίκες που έχω γνωρίσει και που μας αποδεικνύει κάθε μέρα -ειδικά τελευταία- πόσο δυνατή είναι. Πόση αγάπη έχει για εμάς και τα εγγόνια της και πόσο προσπαθεί να είναι η “μητέρα του λόχου”. Είναι μία γυναίκα που δεν της χαρίστηκε τίποτα, πάλεψε από τα παιδικά της χρόνια να βρει τη θέση της είτε στο σχολείο είτε στο πανεπιστήμιο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργαζόταν σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο περιβάλλον και με τον χαρακτήρα της και κυρίως με την ηθική της τους κέρδιζε όλους. Και βασικά είχε τον αμερίστο σεβασμό τους.

Όμως ο βασικός της ρόλος ήταν αυτός της μητέρας. Ταξίδευε για την δουλειά της και το μυαλό της ήταν σε εμάς. Ήταν τυχερή γιατί είχε έναν άνδρα που μπορούσε να βασιστεί ότι μας πρόσεχε, όταν αυτή έλειπε. Όταν όμως ήταν στο σπίτι… Αυτή ήταν ο αρχηγός. Και νομίζω ότι έκανε πολύ καλή δουλειά. Με όλους μας!

Οπότε έχοντάς της ως πρότυπο, κάπως έτσι λειτουργούμε κι εμείς. Με τα θετικά και τα αρνητικά μας, πορευόμαστε ως μαμάδες, προστατεύοντας τα παιδιά μας και δίνοντας τους γερές βάσεις για να ανοίξουν τα φτερά τους όταν θα είναι έτοιμα. Κι ο ρόλος μας είναι να κάνουμε καλούς ανθρώπους, όσο πιο σωστά μπορούμε!

Κι όσο έχουμε τις μαμάδες μας κοντά μας, είμαστε τυχερές γιατι λειτουργούμε ως κόρες κι έχουμε πάντα την ευκαιρία να τρεξουμε στην αγκαλιά της και να ζητήσουμε την συμβουλή της.

Αλλά πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία;

Όπως έγραψε και η Ρία Σπύρου, στο πρωινό της άρθρο, η Anna Jarvis, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία, για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας και όπως ήταν λογικό προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των Ηνωμενων Πολιτειων και σταδιακά όλου του κόσμου.

Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες, λοιπόν. Γιοι, κόρες αλλά και… σύζυγοι μπαμπάδες, σπεύσατε για δώρα συμβολικά – ένα λουλούδι και μία μεγάλη αγκαλιά είναι σίγουρα το καλύτερο!

Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες λοιπόν…

Τα φιλιά μου,

You may also like