Multitasking μαμά κι ενοχές

Ένα συναίσθημα που «πηγαίνει πακέτο» με τη μητρότητα είναι αυτό της ενοχής. Αν είστε δε και εργαζόμενη, η ενοχή παίρνει άλλες, αστρονομικές διαστάσεις κι αυτό δεν είναι καλό, ούτε για εσάς, αλλά ούτε και για το παιδί σας.

Πρέπει λοιπόν να απαλλαγείτε από όλα αυτά τα ενοχικά που σας βασανίζουν μια για πάντα.

Παρούσα όπου χρειάζεται
Θα υπάρξουν πολλές στιγμές στη ζωή του παιδιού σας, που δεν θα γίνεται ή δεν θα θέλετε να απουσιάζετε. Αυτές οι στιγμές δεν θα υπάρχουν πάντα κατόπιν ραντεβού, όπως π.χ. η πρώτη του συμμετοχή στη σχολική γιορτή. Θα πρέπει λοιπόν να είστε προετοιμασμένη ότι δεν θα είστε παρούσα σε όλα, αλλά στα πιο σημαντικά.
Κάντε μια ειλικρινή συζήτηση με τον εργοδότη σας, εξηγήστε του και ζητείστε του την -εκ των προτέρων- κατανόησή του για τις φορές που θα χρειαστεί να φύγετε λίγο νωρίτερα από τη δουλειά ή να απουσιάσετε μια ολόκληρη ημέρα για να μπορείς να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις σαν μαμά.
Οι περισσότεροι εργοδότες ή προϊστάμενοι είναι κι αυτοί γονείς και δείχνουν κατανόηση. Αν έχετε την ατυχία να έχετε ένα εμπαθή προϊστάμενο υπάρχει και η ανάλογη νομοθεσία που σας διαφυλάττει και δίνει το δικαίωμα να έχετε γονικές άδειες (ολιγόωρες ή ολοήμερες)

Άφηστε τη δουλειά έξω απ’ το σπίτι
Όταν προσφέρετε ποιοτικό χρόνο στο παιδί , κάντε το χωρίς να αφήνετε τίποτα να σας διακόψει και αυτό περιλαμβάνει και τα θέματα της δουλειάς. Βάλτε το κινητό στο αθόρυβο, κλείστε το outlook για να μην δειτε τα e-mail να καταφθάνουν και απολαύστε την αναντικατάστατη και πολύτιμη επαφή με το παιδί.

Σκεφτείτε θετικά
Αντί να σκέφτεστε μονίμως όσα δεν μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί, όπως π.χ. την 24ωρη παρουσία σας στη ζωή του, σκεφτείτε για τις δυνατότητες που του προσφέρετε. Το γεγονός ότι εργάζεστε σημαίνει ότι μπορείτε να του προσφέρετε ένα καλύτερο οικονομικό υπόβαθρο, καλύτερο σχολείο, περισσότερα παιχνίδια και άλλα διάφορα καταναλωτικά μεν, χρήσιμα στη ζωή του όμως.

Από την άλλη ακόμα και το γεγονός ότι «αναγκαστήκατε» να το εμπιστευτείτε σε έναν παιδικό σταθμό δεν θα πρέπει να το βλέπετε σαν λάθος. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά που πηγαίνουν σε μικρή ηλικία σχολείο γίνονται πιο κοινωνικά, ωριμάζουν και γίνονται αυτάρκη.

Γίνετε επιεικής
Κατ’ αρχήν με τον εαυτό σας. Είστε μαμά και επαγγελματίας. Όμως δεν χωράνε δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη και δεν μπορείτε να είστε τέλεια και στους δύο ρόλους.
Δεν χάλασε ο κόσμος αν καθυστερήσατε μια φορά να φτάσετε στον παιδικό σταθμό, ούτε αν ζητήσετε μια παράταση στο deadline στη δουλειά…. Αρκεί αυτό να γίνεται με μέτρο.

Διώξτε το στρες
Το να ισορροπείτε ανάμεσα στους δύο ρόλους είναι σίγουρο ότι θα σας φορτώσει με πολύ άγχος. Βρείτε τρόπους για να διαχειρίζεστε το στρες:
-Εκφράστε τις ανησυχίες σας σε κάποιον που εμπιστεύεστε, στο σύντροφό σας, την κολλητή ή ακόμα και κάποιον ειδικό.
-Μάθετε για μεθόδους χαλάρωσης, μαθήματα γιόγκα κτλ.
-Μην παραλείπετε να κοιμάστε καλά το βράδυ.
-Κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν και σας χαλαρώνουν όπως έναν περίπατο στην θάλασσα, το διάβασμα ενός βιβλίου κτλ.

Πηγή

You may also like