ΝΕΑ ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΑ

            Εσείς τι πιστεύετε για τα νέα ξεκινήματα της ζωής; Πόσο δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε κάτι καινούργιο; Κάποιοι πιστεύουν  πως η έναρξη ενός νέου ταξιδιού, είτε πρόκειται για αλλαγή καριέρας, μετακίνηση σε μια νέα πόλη ή μια νέα σχέση, συχνά συνοδεύεται από έναν συνδυασμό ενθουσιασμού και τρόμου. Ενώ, η προοπτική μιας νέας αρχής μπορεί να είναι αναζωογονητική, η διαδικασία νέων ξεκινημάτων είναι συχνά γεμάτη προκλήσεις και εμπόδια. Από τα ψυχολογικά εμπόδια έως τις εξωτερικές πιέσεις, διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στο να ξεκινήσετε εκ νέου τη ζωή. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι φόβοι;

Ο φόβος του άγνωστου

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους είναι δύσκολο να ξεκινήσετε νέα ξεκινήματα είναι ο φόβος για το άγνωστο. Τα ανθρώπινα όντα είναι πλάσματα της συνήθειας και βρίσκουμε άνεση στην εξοικείωση. Το να μπεις σε αχαρτογράφητη περιοχή σημαίνει να αφήσεις πίσω την ασφάλεια του οικείου και να τολμήσεις στο αβέβαιο. Αυτός ο φόβος για το τι μας περιμένει μπορεί να μας παραλύσει, καθιστώντας δύσκολο να κάνουμε το πρώτο βήμα προς την αλλαγή.

Ο φόβος της αποτυχίας

Επιπλέον, ο φόβος της αποτυχίας φαίνεται μεγάλος όταν ξεκινάμε νέα ξεκινήματα. Είτε είναι ο φόβος της μη επιτυχίας σε μια νέα δουλειά, η αποτυχία να δημιουργήσετε ουσιαστικές συνδέσεις σε ένα νέο περιβάλλον ή η πιθανότητα να μην λειτουργήσει μια νέα σχέση, μπορεί να μετατραπεί σε μια τρομακτική εμπειρία. Αυτός ο φόβος συχνά πηγάζει από την επιθυμία να διατηρήσει κανείς την αυτοεκτίμησή του και να αποφύγει την απογοήτευση του στο να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του.

Εξωτερικές πιέσεις

Μια άλλη σημαντική πρόκληση για την εκ νέου έναρξη είναι η αντίσταση από εξωτερικές πηγές. Η οικογένεια, οι φίλοι και η κοινωνία γενικότερα μπορεί να ασκήσουν πίεση για να διατηρήσουν το status quo, αποθαρρύνοντας τα άτομα από το να αναλάβουν κινδύνους και να επιδιώξουν τις φιλοδοξίες τους. Οι κοινωνικές προσδοκίες μπορούν να δημιουργήσουν εμπόδια στην αλλαγή, καθιστώντας δύσκολο για όσους θέλουν να τολμήσουν ή να απελευθερωθούν από το καλούπι και να χαράξουν ένα νέο μονοπάτι.

Προηγούμενες εμπειρίες

Οι συναισθηματικές αποσκευές από προηγούμενες εμπειρίες ή αποτυχίες μπορεί να βαρύνουν την αυτοπεποίθηση σας. Η υπέρβαση αυτών των συναισθηματικών εμποδίων απαιτεί επίμονη προσπάθεια, θεραπεία και προθυμία να αφήσετε το παρελθόν. Παρά τις μυριάδες προκλήσεις, η υπέρβαση και η επιμονή στις προκλήσεις μπορεί να οικοδομήσει ανθεκτικότητα και χαρακτήρα. Το να τολμάς κάτι καινούργιο στην ζωή σου μπορεί να είναι εξαιρετικά ανταποδοτικό. Σίγουρα προσφέρει μια ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη και ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που αξίζει να το κάνετε.

Πηγή: forbes.com

Featured image: freepik.com/@freepik

You may also like