Ο ΘΥΜΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ

Θέλει απλά μεθοδικότητα…

Όλοι μας ενίοτε βρισκόμαστε σε καταστάσεις που μας εξοργίζουν και που δύσκολα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε νηφάλια και χωρίς νεύρα. Ο θυμός δε μας κακοχαρακτηρίζει – κανείς δε θα πει πως είμαστε κακοί άνθρωποι μόνο και μόνο επειδή εξοργιζόμαστε. Μπορούμε, όμως, να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε το θυμό ώστε να μην κυριαρχεί επάνω μας και να μη μας καθορίζει.

01 Δεν τον αγνοούμε, μάλιστα τον ονομάζουμε. 

Η πιο υγιής αντίδραση που μπορούμε να έχουμε είναι η αποδοχή του θυμού μας. Αντί να κρατήσουμε μέσα μας το θυμό επιτρέποντάς του να μεγαλώσει μέχρι τη στιγμή μίας “έκρηξης”, τον αποδεχόμαστε και τον ονομάζουμε λέγοντας απλά “είμαι θυμωμένος/η επειδή…”. Έτσι καταφέρνουμε να αποστασιοποιηθούμε από αυτόν και να δούμε τις καταστάσεις με νηφαλιότητα.

02 Έχουμε πάντα στο νου μας πως συχνά ο θυμός είναι αποτέλεσμα παρεξηγήσεων.

 Όταν είμαστε οργισμένοι παρεξηγούμε καταστάσεις και προθέσεις των γύρω μας. Μπορούμε να αποφύγουμε τα λανθασμένα συμπεράσματα προσπαθώντας να ακούσουμε προσεκτικά το συνομιλητή μας. Επιπλέον, για να στηρίξουμε την όποια θέση μας, αποβάλλουμε την επιθετική επιχειρηματολογία. Αντίθετα, παρουσιάζουμε επιχειρήματα που έχουν δυναμική αλλά και βάση, ώστε κι ο συνομιλητής μας να είναι πιο δεκτικός στο να μας ακούσει. Τέλος, ξεχνάμε τις εν θερμώ εκφράσεις “πάντα” ή/και “ποτέ (ξανά)”. Έτσι το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μεγαλοποιήσουμε το ζήτημα, αγνοώντας την πραγματική του διάσταση.

03 Δεν κατακρίνουμε/μειώνουμε τον εαυτό μας. 

Στην ουσία παρακολουθούμε τη ροή των σκέψεών μας και προσπαθούμε να απεμπλακούμε από το φαύλο κύκλο του θυμού και της αυτοτιμωρίας. Αυτό θέλει κάποια εξάσκηση, οπότε μπορούμε κάθε φορά να δοκιμάζουμε διαφορετικές αντιδράσεις κάθε φορά. Άλλοι χρησιμοποιούν βρισιές για εκτόνωση (αυτό προτιμήστε να το κάνετε μόνοι σας, αλλιώς κινδυνεύουν οι γύρω σας από τις “αδέσποτες” βολές, πράγμα που μπορεί να γεννήσει άλλες παρεξηγήσεις), ενώ άλλοι επιστρατεύουν το χιούμορ ώστε να δουν την κατάσταση από άλλη οπτική (προσοχή στη λεπτή γραμμή που χωρίζει το χιούμορ από το σαρκασμό, πάλι προς αποφυγήν παρεξηγήσεων).

  04 Ενεργοποιούμε τις αισθήσεις μας. 

Χρησιμοποιούμε αρώματα, όπως η λεβάντα, που έχουν γνωστές χαλαρωτικές ιδιότητες, βγαίνουμε για έναν περίπατο κι εστιάζουμε μόνο στους γύρω ήχους μας, κάνουμε λίγη γυμναστική. Ο,τιδήποτε απασχολεί το σώμα μας, ανακουφίζει το πνεύμα από την ένταση και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα τις καταστάσεις.

Το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στη ζωή μας που θα εγγυηθούν τη μείωση τέτοιων καταστάσεων. Το να μη θυμώσουμε ποτέ με τίποτα και με κανέναν είναι μάλλον δύσκολο (άνθρωποι είμαστε), αλλά μπορούμε να απομακρύνουμε από τη ζωή μας πρόσωπα και καταστάσεις που μπορούν να μας εξοργίζουν σε τακτική βάση Ακούγεται δύσκολο, αλλά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα γαλήνης μάλλον αξίζουν αυτές τις αλλαγές!

Featured image: unsplash.com/@innernature

You may also like