OI 6  “ΠΥΛΩΝΕΣ” ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Από αυτούς ξεκινούν όλες οι συνταγές της πιο “δυνατής” διατροφής

               Εδώ και χρόνια η μεσογειακή διατροφή θεωρείται από τις ισχυρότερες διατροφικές μεθόδους και συστήνεται από πληθώρα ειδικών ανά τον κόσμο. Ο λόγος ξεκάθαρος: θεωρείται από τις διατροφές που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του οργανισμού σε πολλαπλά μέτωπα, προστατεύοντας από παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, Parkinson, ακόμη και καρκίνο.

               Αν και μπορεί να φαίνεται κάπως δεσμευτική, η μεσογειακή διατροφή κάθε άλλο παρά απαγορεύσεις έχει. Αντίθετα, στα πλαίσιά της μπορείς να απολαύσεις με μέτρο τροφές όπως κρέας, γλυκά και τροφές με κορεσμένα λιπαρά – τονίζω με μέτρο!

               Αλλά για να δομηθεί σωστά ένα πλάνο διατροφής πρέπει να γνωρίζουμε τις βασικές τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα μας ώστε τα πιάτα μας να έχουν μεσογειακή αύρα. Ας δούμε λοιπόν, τα έξι must haves!

01 Ξηροί καρποί και σπόροι.

Καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια αλλά και τροφές όπως ο ηλιόσπορος κι ο κολοκυθόσπορος μπορούν να προστεθούν σε γεύματα όπως σαλάτες και μπολ πρωινού με βρώμη. Τους θέλουμε στην κουζίνα μας γιατί μας προσφέρουν υγιεινά λιπαρά που διατηρούν ισορροπημένο το βακτηριακό πληθυσμό του πεπτικού μας συστήματος.

02 Τρόφιμα ολικής άλεσης.

Οι υδατάνθρακες που προέρχονται από προϊόντα ολικής άλεσης, όπως ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια στον οργανισμό…. Χωρίς τις περιττές θερμίδες των επεξεργασμένων “ξαδέρφων” τους. Ακόμη, χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να τα ετοιμάσουμε για τα γεύματά μας. Και στο κάτω κάτω, είναι εξίσου γευστικά!

03 Λαχανικά.

Ειδικά όταν τα γεύματά μας αποτελούνται από μία πλούσια ποικιλία λαχανικών της εποχής σε εβδομαδιαία βάση… Μπορούμε να βελτιώσουμε την αρτηριακή μας πίεση και την υγεία του πεπτικού μας. Σε βάθος χρόνου, προστατεύουμε τον οργανισμό μας από νοσήματα όπως καρδιολογικές παθήσεις, εγκεφαλικό, ακόμη και ορισμένους τύπους καρκίνου. Πλέον υπάρχουν υπηρεσίες που μπορούν να σου στέλνουν λαχανικά της επιλογής σου βάσει της εποχής, αλλά ακόμη κι αν στραφείς στην εναλλακτική των κατεψυγμένων… και πάλι κερδισμένος βγαίνεις!

04 Κατεψυγμένα φρούτα.

Θα συμφωνήσουμε πως, εφόσον βρούμε φρέσκα φρούτα εποχής, δημιουργούμε αμέσως μία θέση για αυτά στην κουζίνα μας, όμως και τα κατεψυγμένα φρούτα δε μας προσφέρουν λιγότερα. Μάλιστα, οι τιμές τους είναι πιο προσιτές και περιέχουν ακόμη περισσότερα θρεπτικά στοιχεία καθώς καταψύχονται αμέσως μετά τη συλλογή τους. Άσε που προστίθενται πολύ εύκολα στα smoothiesμας και τα fruitbowlsμας!

05 Ελαιόλαδο.

Ίσως ο ακρογωνιαίος λίθος της μεσογειακής διατροφής. Το ελαιόλαδο όχι μόνο δε λείπει από την παρούσα λίστα, αλλά έχει σταθερή θέση στο ντουλάπι της κουζίνας. Το παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις που προστατεύουν τον οργανισμό από φλεγμονές που μπορούν να μεταφραστούν αργότερα σε χρόνια νοσήματα.

06 Λιπαρά ψάρια.

Μπορεί τα ελληνικά νερά να μην είναι γεμάτα τόνο ή σολομό… Αλλά δε μας λείπουν οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο γαύρος ή η τσιπούρα! Κι αυτά τα ψάρια μας δίνουν τα πολύτιμα Ω3 λιπαρά τους που ενισχύουν τη συνολική υγεία του οργανισμού μας!

               Αν ξεκινάτε την προσπάθεια τα πιάτα σας να γίνουν πιο θρεπτικά και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της μεσογειακής διατροφής... Δεν έχετε παρά να κάνετε έναν ακόμη έλεγχο στη λίστα με τα ψώνια πριν την εβδομαδιαία σας επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ!

               Πηγή: Insider

Featured image: unsplash.com/@diegriechen

You may also like