Oscarικό pic(k): Casablanca (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας)

Βράδυ Κυριακής έφτασε και η λαμπερή βραδιά της απονομής των Βραβείων της Ακαδημίας πλησιάζει. Έτσι και φέτος το αφιέρωμά μας στα Oscars ρίχνει αυλαία με μία ιστορική ταινία που δε θα υπάρξει γενιά που να μη συζητά γι’ αυτή με θαυμασμό.

               Ενώ ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται και η Γερμανία γίνεται όλο και πιο αδίστακτη… Ο Rick Blaine (Humphrey Bogart) είναι ένας Αμερικανός μετανάστης στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκο. Εκεί έχει καταφέρει να ανοίξει ένα δημοφιλές κλαμπ όπου δεν υπάρχει διαχωρισμός στους θαμώνες. Θα εξυπηρετήσει από Γερμανούς και Γάλλους αξιωματικούς μέχρι πρόσφυγες που αναζητούν μία δίοδο διαφυγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κι όλα φαίνονται να κυλούν χωρίς προβλήματα για τον Rick, έως ότου θα περάσει το κατώφλι του κλαμπ η Ilsa (Ingrid Bergman), η πρώην αγαπημένη του που τον εγκατέλειψε όταν ετοιμάζονταν να φύγουν μαζί από το Παρίσι. Στο κλαμπ, όμως, δεν έρχεται μόνη, αλλά με το σύζυγό της, το Victor Laszlo (Paul Herneid), έναν Τσέχο επικεφαλής της Αντίστασης που διώκεται από το ναζιστικό καθεστώς. Οι δυο τους προσπαθούν επίσης αν ξεφύγουν στην Αμερική, όμως οι Γερμανικές αρχές γνωρίζουν ήδη την παρουσία του Laszlo στην Καζαμπλάνκα. Έτσι ο Rickπρέπει να αποφασίσει αν πρέπει να κάνει τα πάντα για να κρατήσει τη γυναίκα που κάποτε αγάπησε κοντά του ή να τη βοηθήσει να δραπετεύσει…

               Η ταινία “Casablanca” βασίζεται στο θεατρικό έργο “Everybody Comes To Rick’s” των MurrayBurnettκαι JoanAllison. Η κινηματογραφική διασκευή του σεναρίου φέρει την υπογραφή των Juliusκαι Phillip Epstein και του Howard Koch, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Michael Curtiz (“WhiteChristmas”, 1954).

               Μία λαμπερή στιγμή για μία τέτοια βραδιά…

               Ειλικρινά, δεν ξέρω γιατί τόσο καιρό δεν κάθισα στη συντροφιά μας να μιλήσουμε για την “Casablanca”! Προφανώς, όμως, τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να τη θυμηθούμε (ή και να τη γνωρίσουν κάποιοι). Κι ο λόγος που θα μείνει αθάνατη είναι γιατί καταφέρνει να είναι ένα ρομαντικό και πολεμικό δράμα την ίδια στιγμή. Από τη μία ο θεατής βιώνει την αγωνία του κόσμου που έχει παγιδευτεί στην πόλη και ζει υπό το φόβο του γερμανικού ζυγού, ενώ από την άλλη συγκινείται από την ιστορία του Rick και τη Ilsa. Μέσα σε περίπου μιάμιση ώρα, ο Curtiz μας αφηγείται μία εξαιρετική ιστορία ανθρωπιάς, αγωνίας κι αγάπης – και ναι, ο σκληρός Humphrey Bogart μπορεί κι αγαπάει!

Oscar & cast

Την ίδια στιγμή, η ταινία είναι μία γροθιά στη γερμανική προπαγάνδα, με την κορυφαία απόδειξη να είναι η σκηνή όπου ο γαλλικός εθνικός ύμνος σείει το κλαμπ του Rick όταν οι Γερμανοί αξιωματικοί τραγουδούν το δικό τους εμβατήριο. Κάθε σκηνή, κάθε πλάνο, κάθε συνύπαρξη χαρακτήρων είναι προσεκτικά τοποθετημένη ώστε ο Curtiz να μας χαρίσει μία από τις σημαντικότερες στιγμές του κινηματογράφου. Δίκαια, λοιπόν, έφτασε ο θείος Oscar στην αγκαλιά του ως Σκηνοθέτης της Χρονιάς, ενώ η Warner Bros. δικαιώθηκε με την εμπιστοσύνη στην “Casablanca” με το βραβείο Καλύτερης Ταινίας.

               Και βεβαίως, κανείς δε μπορεί να πει το παραμικρό για ένα από τα πιο εικονικά κινηματογραφικά ζευγάρια. Ο Humphrey Bogart κι η Ingrid Bergman έχουν μείνει στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου συμβολίζοντας έναν μάταιο έρωτα. Τα βλέμματα που ανταλλάσσουν, η δυναμική που πηγάζει από τη συνύπαρξή τους στις σκηνές που μοιράζονται θα παραδίδουν μαθήματα στις γενιές ηθοποιών που θα κληθούν να υποδυθούν ένα ζευγάρι “star-crossedlovers” για πολλά πολλά χρόνια!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claud Reins, Conrad Veidt, Sydney Greenstreet, Madeleine Lebeau, Dooley Wilson κ.α.

               Photo credits: IMDb

               Φέτος το βραβείο Σκηνοθεσίας θα διεκδικήσουν οι:

               Paul Thomas Anderson, “Licorice Pizza”

               Kenneth Branagh, “Belfast”

               Jane Campion, “The Power Of The Dog”

               Ryusuke Hamaguchi, “Drive My Car”

               Steven Spielberg, “West Side Story”

               Για το δε Oscar Καλύτερης Ταινίας υποψήφιες είναι οι:

               “Belfast”

               “CODA”

               “Don’t Look Up”

               “Drive My Car”

               “Dune”

               “King Richard”

               “Licorice Pizza”

               “Nightmare Alley”

               “The Power Of The Dog”

               “West Side Story”

You may also like