Η συμβουλή που “παίζει” πολύ το καλοκαίρι είναι “καταναλώνουμε πολλά υγρά για να αποφύγουμε την αφυδάτωση”. Σαφώς και το καλοκαίρι ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι υψηλότερος, η αλήθεια όμως είναι πως μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή μέσα στη διάρκεια του χρόνου.
Ως γνωστόν, η αφυδάτωση υφίσταται όταν το σώμα χάνει περισσότερα υγρά από όσα καταναλώνει. Αυτό μπορεί να συμβεί με την έντονη εφίδρωση, τη συχνή διούρηση, τον πυρετό, τη διάρροια και τον εμετό, και φυσικά την ανεπαρκή πρόσληψη νερού. Όπως βλέπετε όλα αυτά είναι καταστάσεις που δε “γνωρίζουν” από εποχές.
Τα σημάδια της αφυδάτωσης
Όντας αφυδατωμένο, το σώμα δε λειτουργεί όπως πρέπει, και μας δίνει βεβαίως προειδοποιητικά σινιάλα. Για ενήλικες και παιδιά μεγάλης ηλικίας αυτά είναι:
- Δίψα
- Λιγότερο συχνή διούρηση (με το χρώμα των ούρων να είναι σκούρο και θολό)
- Ζεστό δέρμα
- Μειωμένη εφίδρωση
- Πονοκέφαλος/σύγχυση/ζαλάδα/κόπωση
- Νευρικότητα/άγχος
- Ξηροστομία
- Υψηλοί παλμοί με χαμηλή αρτηριακή πίεση
- Έλλειψη όρεξης (ωστόσο έχουμε έντονη επιθυμία για γλυκά)
- Πρήξιμο στα πόδια/μυϊκές κράμπες
- Ρίγη
- Δυσκοιλιότητα
Η πρώτη άμυνα σε περίπτωση αφυδάτωσης είναι να απομακρυνθούμε/απομακρύνουμε τον παθόντα από τη ζέστη και να καταναλώσουμε/καταναλώσει πολλά υγρά – ιδανικά νερό, εντούτοις ένα αναψυκτικό με ηλεκτρολύτες ή ένα συμπλήρωμα είναι επίσης αποτελεσματικό. Σε περίπτωση δύσπνοιας, ταχυκαρδίας και σύγχυσης αναζητούμε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Προσοχή στα παιδιά!
Στην περίπτωση των βρεφών και των νηπίων, καθώς δε μπορούν ακόμη να μας επικοινωνήσουν το πρόβλημα, πρέπει να είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχουμε το νου μας όταν:
- Δεν παίζουν τόσο κι είναι πιο νωχελικά ή και πιο νευρικά
- Η πρόσθια πηγή (το λεγόμενο ”πηγαδάκι”/fontanelle) στο κεφαλάκι των βρεφών μοιάζει “βυθισμένη”
- Λιγότερες πάνες με ούρα
- Λίγα ή σχεδόν καθόλου δάκρυα όταν κλαίνε
Μάλιστα, και πιο συγκεκριμένα, τα ούρα στα παιδιά πρέπει να είναι πάντα καθαρά ή να έχουν ένα απαλό κίτρινο χρώμα. Στην περίπτωση των μικρών παιδιών πρέπει να αναζητήσουμε αμέσως ιατρική βοήθεια, για παράδειγμα αν το παιδί δεν έχει ουρήσει μέσα σε οκτώ ώρες ή αν τα ούρα έχουν χρυσαφί ή πιο σκούρο χρώμα.
Τρόποι πρόληψης:
Όσο για το πώς να προστατευτούμε; Η βασική λύση είναι να πίνουμε (όσο αυτονόητο κι αν ακούγεται) πολύ νερό. Σε σύνολο υγρών, ένας άντρας πρέπει να καταναλώνει 3,7 λίτρα και μία γυναίκα περίπου 2,7 λίτρα – οι ποσότητες αυτές αναφέρονται όχι μόνο στο νερό, όμως, αλλά περιλαμβάνουν το νερό από ροφήματα όπως χυμό ή καφέ, αλλά και αυτό που περιέχεται σε τροφές όπως καρπούζι ή φράουλες.
Και μιας κι αναφέραμε τις τροφές, εξαιρετικές πηγές νερού είναι επίσης τα πορτοκάλια, το αγγούρι, το μαρούλι iceberg, το κουνουπίδι, αλλά και οποιαδήποτε μορφή σούπας (αντιφατικά μεν για το καλοκαίρι, ιδανικό σε ό,τι αφορά την επαρκή μας ενυδάτωση).
Ειδικά τις ζεστές μέρες, εντούτοις, καλό είναι να περιορίζουμε τα σάκχαρα, την καφεΐνη αλλά και το αλκοόλ, με το τελευταίο να προκαλεί περισσότερη διούρηση.
Τέλος, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν πως φαρμακευτικές αγωγές για την αρτηριακή υπέρταση ή το διαβήτη όπως διουρητικά μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση, οπότε και πρέπει να συμβουλευτούμε το θεράποντα ιατρό.
Η πρόληψη ξεκινά με γνώση. Και καθώς κάποιες φορές είναι πολύ εύκολο να παραλείψουμε την επαρκή ενυδάτωσή μας, γνωρίζοντας τους κινδύνους και τα συμπτώματα της αφυδάτωσης γίνεται κάπως ευκολότερο να παρακολουθήσουμε την πρόσληψη υγρών.
Πηγή: Cleveland Clinic
Featured image: unsplash.com/@gettyimages