Our Sunday Netflix Pic(k): Don’t Look Up

Βράδυ Κυριακής έφτασε και μαζί έφτασε κι η αγαπημένη μας “ιεροτελεστία”για να κουρνιάσουμε στην αγαπημένη μας γωνίτσα στο σαλόνι και να απολαύσουμε μία καλή ταινία. Μπορώ να πω με βεβαιότητα πως η αποψινή μας πρόταση δίχασε κάπως κοινό και κριτικούς! Αλλά ας δούμε ποια πλευρά έχει δίκιο…

               Ενθουσιασμένη με την ανακάλυψη ενός νέου κομήτη, η υποψήφια διδάκτωρ Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) σπεύδει να ενημερώσει τον καθηγητή Randall Mindy (Leonardo DiCaprio). Όμως ο ενθουσιασμός τους γρήγορα μετατρέπεται σε τρόμο… Καθώς ο κομήτης οδεύει προς τη Γη και το μέγεθός του θα προκαλέσει γεγονός μαζικού αφανισμού. Οι φόβοι τους επιβεβαιώνονται και από τη NASA, έτσι το επόμενο που πρέπει να γίνει είναι ο Randall κι η Kate, με τη στήριξη του επικεφαλής του PDCO, Teddy Oglethorpe να ενημερώσουν το Λευκό Οίκο. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν περίμεναν πως οι προειδοποιήσεις τους θα τύχουν μίας υποτιμητικής ανταπόκρισης από την πρόεδρο Janie Orlean (Meryl Streep). Άρα το μόνο που τους μένει είναι η διαρροή της είδησης. Αλλά ακόμη κι αυτό δεν καταφέρνει να προσδώσει τη δέουσα βαρύτητα στην κατάσταση… και βεβαίως ο κομήτης Dibiasky πλησιάζει απειλητικά.

               Η ταινία “Μην Κοιτάτε Πάνω” είναι μία πρωτότυπη ιδέα των David Sirota και Adam McKay… Με τον δεύτερο να αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία όπως έκανε και το 2015 με το “The Big Short”.

               “Μην Κοιτάτε Επάνω”, αλλά σίγουρα κοιτάξτε την οθόνη!

               Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό του κοινού και των κριτικών ούτε σε αυτήν την περίπτωση. Για να σας δώσω να καταλάβετε”, επιγραμματικά τη χαρακτηρίζουν ως “όχι και κάτι ιδιαίτερο”. Μάλλον δεν έβλεπα την ίδια ταινία που είδαν αυτοί.

               Γιατί εγώ είδα μία καυστική και ξεκαρδιστική κατά περιστάσεις σάτιρα για το πώς λειτουργεί ο κόσμος σήμερα, ανεξάρτητα του αν απειλείται από κάποια επερχόμενη καταστροφή. Στο “Don’t Look Up” οι Sirota και McKay αποδίδουν μία κατηγορία σε όλους μας. Πως δε μπορούμε να πάρουμε σοβαρά θέματα που μας απασχολούν άμεσα, όπως η καταστροφή του πλανήτη. Και μπορεί να μην απειλούμαστε από κάποιον αστεροειδή, κομήτη ή άλλο ουράνιο σώμα, αλλά έμμεσα μας τονίζεται πως ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής είναι υπαρκτός κι είναι κοντά.

Δεν είμαι fan της Greta Thunberg, αλλά συμφωνούμε στο ότι πρέπει να δράσουμε. Πώς όμως να γίνει αυτό όταν η κοινωνία εξαιτίας των μέσων ενημέρωσης κι ιδίως των κυβερνήσεων δε δίνουν την απαραίτητη βαρύτητα σε σοβαρά ζητήματα; Κι ο McKay κι ο Sirota ενώνουν τις δυνάμεις τους και ισοπεδώνουν τη “νόρμα” του “όλα είναι καλά όσο είμαστε likable στα polls και στα social media” . Ακόμη κι όταν αυτά δε θα έχουν πραγματικά σημασία. Αποτέλεσμα; Μία μαύρη κωμωδία που δε διστάζει να μας τρίψει στη μούρη τι πραγματικά συμβαίνει και πόσο ανίδεοι είμαστε στην ουσία.

The cast…

Και βεβαίως αυτό επιτυγχάνεται και με το cast – αφρόκρεμα που ο McKay συγκέντρωσε. Με έναν Di Caprio να εμφανίζεται θεαματικά άνετος με το black comedy genre, με τη στήριξη της Jennifer Lawrence. Κι από το “απέναντι στρατόπεδο” μία εκπληκτική Meryl Streep σε ρόλο θηλυκού Donald Trump που με την ερμηνεία της κατακεραυνώνει την πολιτική νοοτροπία. Κι αυτές είναι μόνο μερικές αναφορές στα πρόσωπα που παρελαύνουν στην οθόνη μας!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι καλή διασκέδαση και να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι! Και ναι, ξεκάθαρα είμαι στο στρατόπεδο “Just Look Up!

               Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanchett, Rob Morgan, Johan Hill,Timothée Chalamet, Ron Perlman κ.α.

               Πηγή: IMDb

You may also like