Μα τι είναι τελικά τα battle ropes;

               Είμαι σίγουρη πως κι εσείς έχετε δει στο γυμναστήριο κάποιους να αφιερώνουν χρόνο κι ενέργεια σε κάτι βαριά σχοινιά. Και βεβαίως θα σκεφτήκατε τι στην ευχή είναι αυτά τα περίεργα σχοινιά ; Με ποιο σκεπτικό έχουν ενταχθείς τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου! Ώρα να μάθουμε τι εστί battle rope!

               Πρόκειται για σχοινιά με χοντρή πλέξη που είναι ασφαλισμένα σε ένα σταθερό σημείο (συνήθως στο έδαφος) ώστε να γίνεται η κίνηση των χεριών. Ωστόσο υπάρχουν και σχοινιά που δεν είναι απαραίτητο να είναι δεμένα σε κάποια επιφάνεια. Φυσικά υπάρχουν διάφοροι τύποι σκοινιών (διαφορετική σκληρότητα, διαφορετικά μήκη κ.ο.κ.. Σύμφωνα με τους trainers κάθε τύπος αντιστοιχεί εξυπηρετεί και διαφορετικές ανάγκες. Για παράδειγμα, τα σχοινιά με πάχος 3 εκατοστά απευθύνονται σε αρχάριους που θέλουν να εστιάσουν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας καθώς είναι ελαφρύτερα. Τα δε σκοινιά με πάχος 5 εκατοστά) είναι κατάλληλα για να αυξήσει κάποιος μυϊκή μάζα και αντοχή μια που απαιτούν μικρές εκρήξεις ενέργειας κατά την εκτέλεση των ασκήσεων.

               ΟΚ… και σε τι βοηθούν ακριβώς;

               Συνήθως, στην αερόβια άσκηση, η κίνηση περιορίζεται στους μύες του χαμηλότερου τμήματος του σώματος. Μάλιστα ακόμη και σε ασκήσεις που γίνονται στο κωπηλατικό μηχάνημα όπου είναι απαραίτητη η κίνηση των χεριών, και πάλι είναι οι μύες των ποδιών που “τραβάνε το κουπί”. Έτσι τα battle ropes προσφέρουν τα ίδια οφέλη σε ό,τι αφορά την καρδιαγγειακή λειτουργία, εστιάζοντας ωστόσο στους μύες του ανώτερου τμήματος του σώματος. Κι επειδή οι περισσότεροι που επιλέγουν αερόβια άσκηση δεν είναι συνηθισμένοι να κινούν τα χέρια τους με ένταση… Η κίνηση χάρη στα Battle ropes αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς. Επίσης είναι ιδανικά για όσους βρίσκονται σε στάδιο αποκατάστασης έπειτα από κάποιον τραυματισμό στο πόδι… Ή όταν τα πόδια είναι καταπονημένα ώστε να μην επιβαρυνθούν περισσότερο.

             Και πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε;

               Πλέον τα περισσότερα γυμναστήρια έχουν εντάξει τα battle ropes στον εξοπλισμό τους. Οι γυμναστές μπορούν να συνδράμουν προτείνοντας ασκήσεις ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Ωστόσο, καθώς κάποιοι προμηθεύονται τα battle ropes και για τη γυμναστική τους στο σπίτι. Όμως, οι γυμναστές συνιστούν να προσέχουμε τη στάση του σώματος κατά τη χρήση τους. Συγκεκριμένα, τα γόνατά μας πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένα, η σπονδυλική στήλη σε ευθεία με τη λεκάνη και οι μύες του κορμού ενεργοποιημένοι… Ώστε η πλάτη να μην κάνει καμία καμπύλη. Ακόμη, ακριβώς λόγω της θέσης που πρέπει να έχει κάποιος κατά τη χρήση των battle ropes… Οι γυμναστές τονίζουν πως βοηθούν και στην ενδυνάμωση της πλάτης, του κορμού, των μηριαίων, των γλουτιαίων αλλά και των μυών των ποδιών.

               Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ πείστηκα να δοκιμάσω τα battle ropes όταν πάω στο γυμναστήριο. Ναι, είναι new year’s resolution αυτό!

               Πηγή: Live Strong

Featured image: unsplash.com/@scottwebb

You may also like