Our Sunday Netflix Pick: Ma Rainey’s Black Bottom

Άλλο ένα καλοκαιρινό βράδυ Κυριακής που ρίχνει την αυλαία σε ένα όμορφο σαββατοκύριακο. Προσωπικά στο μυαλό μου αυτά τα βράδια τα έχω συνδυάσει άρρηκτα με ένα ποτό και καλή μουσική με θέα τη θάλασσα…Αλλά και θερινά σινεμά. Έτσι σκέφτηκα πως μπορούμε να “παίξουμε” με ένα τέτοιο σετ. Έτσι, απόψε η πρότασή μας γίνεται summer blues με τη βοήθεια της πλατφόρμας του Netflix!

Το story

               Η Ma Rainey (Viola Davis) είναι η Μητέρα των Blues. Οπότε είναι λογικό να γίνει και μία από τους πρώτους blues καλλιτέχνες που θα ηχογραφούσαν τα τραγούδια τους. Η μπάντα της είναι ήδη στο στούντιο και κάνει πρόβα περιμένοντας κι εκείνη για να ξεκινήσει το session,.. Ωστόσο ο Levee (Chadwick Boseman), ο υπέρ του δέοντος φιλόδοξος νέος τρομπετίστας της μπάντας έχει ήδη ξεκινήσει να ταράζει τα νερά. Οι συζητήσεις που εγείρονται και οι καθυστερήσεις στον προγραμματισμό θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις, τη στιγμή που καλούνται μάλιστα να ολοκληρώσουν το sessionόπως “θέλουν οι λευκοί”…

               Η ταινία “Ma Rainey’s Black Bottom” βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό έργο του August Wilson (“Fences”) κι εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως την παραγωγή αναλαμβάνει, όπως και με το εξαιρετικό “Fences”, o Denzel Washington, στα πλαίσια μίας συμφωνίας με το δίκτυο HBO για δέκα παραγωγές του. Το διασκευασμένο σενάριο υπογράφει ο ηθοποιός και σεναριογράφος Ruben Sandiago-Hudson, ενώ η σκηνοθεσία είναι του George C. Wolfe (“Nights In Rodanthe”, 2008).

               Πώς κι εσείς θα μπείτε στο ρυθμό της MaRainey;

               Όπως συνέβη και με το “Fences”, έτσι και στο “Ma Rainey’s Black Bottom” ο Wilson εστιάζει στο πρόβλημα του ρατσισμού. Θέμα επίκαιρο κι υπαρκτό ακόμη και στον πολιτισμένο (;) 21ο αιώνα. Αυτό, όμως, που κάνει πιο καυστικό το πρόβλημα είναι ο συνδυασμός του με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καλλιτέχνες. Συγκεκριμένα, το έργο θίγει την εκμετάλλευση που υφίσταντο οι έγχρωμοι καλλιτέχνες στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Wolfe ξετυλίγει στις οθόνες μας με έναν συγκινητικό σχεδόν σεβασμό αυτούς τους προβληματισμούς, “βαδίζοντας” με ευλάβεια στη φιλοσοφία του θεατρικού έργου ενώ την ίδια στιγμή καλεί το θεατή να παρατηρήσει καλά τον εκάστοτε χαρακτήρα και να αντιληφθεί την πολυδιάστατη φύση του είτε μέσω των μονολόγων είτε μέσω της συνολικής αλληλεπίδρασης. Ακόμη, μένοντας πιστός στη θεατρικότητα του έργου, διατηρείται η ορμή με την οποία κάθε χαρακτήρας ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

The cast

               Μιλώντας για τους χαρακτήρες, λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε όλοι πως το “Ma Rainey’s Black Bottom” βασίζεται απόλυτα στον τρόπο που ο κάθε ηθοποιός θα ενσαρκώσει το χαρακτήρα του. Είναι κάπως άδικο να ξεχωρίσω τους ηθοποιούς, καθώς ο καθένας τους έβαλε το δικό του λιθαράκι ώστε να δομηθεί αυτό το κινηματογραφικό μονοπάτι. Δεν γίνεται να μη σταθώ στη Viola Davis και τον Chadwick Boseman. Η πρώτη προσθέτει άλλη μία καθηλωτική ερμηνεία στο βιογραφικό της. Καθώς η ηθοποιός έχει ήδη μιλήσει ανοιχτά για τις αντιξοότητες του να είναι κάποιος έγχρωμος καλλιτέχνης.

Όσο για τον Chadwick Boseman; Λίγο πριν τελικά μας αφήσει, o εκλιπών ηθοποιός δίνει κυριολεκτικά ψυχή και σώμα για να φέρει στη ζωή τον ξεροκέφαλο Levee… Που αγωνίζεται για αυτό που λέμε τόσο δραματικά “μία θέση στον ήλιο”. Γνωρίζοντας, μάλιστα, για τη σιωπηλή μάχη του Boseman με τον καρκίνο, δε μπορεί κανείς να θαυμάσει την επιμονή του να δώσει τον καλύτερό του εαυτό λίγο πριν το τέλος… Με αποτέλεσμα να σκεφτόμαστε πόσα ακόμη θα μπορούσε να μας προσφέρει αν του δινόταν περισσότερος χρόνος.

              

Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι να απολαύσετε την ταινία όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

Πρωταγωνιστούν: Viola Davis, Chadwick Boseman, Glynn Turman, Colman Domingo, Michael Potts, Jonny Coyne

Photo credits: IMDb

You may also like