Our Sunday Netflix Pick: Midnight Mass

               Έφτασε φθινοπωρινό βραδάκι Κυριακής και μία ακόμη γεμάτη εβδομάδα έφτασε στο τέλος της. Καθώς, λοιπόν, και στην Ελλάδα έχει αρχίσει να “εδραιώνεται” το έθιμο του Halloween, σκέφτηκα πως η αποψινή μας πρόταση θα μπορούσε να γίνει ένα intro, ειδικά για όσους κάνουν ήδη προετοιμασίες για theme party! Ωστόσο, αυτή η πρόταση είναι σαφώς διαφορετική – οπότε όχι, μην περιμένετε να σκάσει μύτη ο Jack Skellington!

               Έχοντας εκτίσει την ποινή του έπειτα από ένα θανατηφόρο αυτοκινητικό δυστύχημα που προκάλεσε, ο Riley Flynn (Zach Gilford) επιστρέφει στο μικρό Crockett Island. Στην προσπάθειά του να εγκλιματιστεί εκ νέου στη ζωή του νησιού, διαπιστώνει πως το Crockett Island στην ουσία φυτοζωεί καθώς οι ατυχίες που το έχουν βρει έχουν κλονίσει την οικονομία του. Την ίδια στιγμή, ένας νεαρός ιερέας, ο πατήρ Paul (Hamish Linklater) έρχεται να καλύψει το κενό που άφησε μυστηριωδώς ο γηραιός ιερέας του νησιού. Και δεν αργούν να εμφανιστούν τα πρώτα θαύματα στο Crockett Island… Αλλά και τα πρώτα σύννεφα μίας καταιγίδας που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί η θρησκόληπτη κοινότητα…

               Η mini σειρά αποτελεί μία έμπνευση του Mike Flanagan που μας χάρισε τα επίσης καθηλωτικά “The Haunting Of Hill House” και “The Haunting Of Bly Manor”. Μάλιστα πρόκειται για μία ιδέα που ο παραγωγός κρατούσε για καιρό στο συρτάρι του. Και όπως και με τις δύο προηγούμενες τηλεοπτικές του απόπειρες…

               … μας κάνει να αναθεωρήσουμε τα ΠΑΝΤΑ.

               Μέσα από μία ιστορία σασπένς και τρόμου, ο Flanagan εξερευνά τα θέματα της πίστης, του φανατισμού ενώ επίσης μας κάνει να αναρωτηθούμε τι θα πει “πένθος”. Και δεν εννοούμε μόνο το αίσθημα της απώλειας ενός αγαπημένου μας. Ενώ η ιστορία στο Crockett Island εξελίσσεται… Βλέπουμε σαφώς αντικρουόμενους χαρακτήρες όπως η θεοσεβούμενη (στα όρια της παράνοιας) Bev και τον μουσουλμάνο αλλά ορθολογιστή σερίφη Hassan. Όπως προανέφερα, όμως, ο Flanaganμας προσφέρει μία σαγηνευτική ιστορία για τη δική του οπτική του τι σημαίνει “πιστεύω”. Παίζει στην ουσία με τη θέση που δίνουμε στο κόμμα στην φράση “πίστευε(,) και μη(,) ερεύνα”. Δεδομένου μάλιστα πως μιλάμε κυρίως για τη θρησκευτική πίστη και στο πώς εκλαμβάνουμε κάθε κεφάλαιο της ζωής… Ο δημιουργός καταφέρνει και μετατρέπει μία ιστορία τρόμου σε αφορμή να αναλογιστούμε τις ερμηνείες που μπορεί να έχει κάθε τι γύρω μας.

Στην ουσία ο Flanagan τολμά να μας πει πως τίποτα στη ζωή δεν είναι μονόπλευρο. Στο κάτω κάτω, κι οι κάτοικοι του Crockett Island δέχονται τα δώρα του κάθε θαύματος, όμως κι αυτά τα θαύματα έχουν το τίμημά τους… Κι όλα αυτά επιτυγχάνονται με την ευφυή συνύπαρξη τεχνικών φωτισμού, μοντάζ και ήχου. Προσθέτουμε στη συνταγή κι ένα εξαιρετικό cast. O αγαπητός από το “Bly Manor” Rahul Kohli και οι Annabeth Gish και Kate Siegel. H πραγματική έκπληξη είναι ο Hamish Linklater στο ρόλο του αινιγματικού Father Paul… Πολύ πιο συμπαθής από το ρόλο του στο “Legion”!

               Με λίγα λόγια; Σας εύχομαι να απολαύσετε την σειρά όσο κι εγώ… πράγμα που σας το εγγυώμαι!

               Πρωταγωνιστούν: Zach Gilford, Kate Siegel, Hamish Linklater, Kristin Lehman, Henry Thomas, Annarah Cymone, Annabeth Gish κ.α.

               Photo credits: IMDb

You may also like