ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΞΟΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ;

Για πολλούς από εμάς το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να νιώθουμε απαίσια. Εν μέρει αυτό είναι κατανοητό. Με αποτέλεσμα είναι να αισθανόμαστε δυσσάρεστα ή άβολα, χωρίς να γνωρίζουμε πως να τις διαχειριστούμε. Τι κάνουμε όμως μετά από αυτό; Αν κοιτάξουμε από μία διαφορετική οπτική γωνία, αυτές οι αντιξοότητες μπορούν να δημιουργήσουν ένα άλλο νόημα. Μπορούν επίσης, να είναι «συγκαλυμμένες ευλογίες» που δεν τις διακρίνουμε εξαρχής. Ας δούμε μερικά παραδείγματα για να κατανοήσουμε, πως η ζωή έχει την συνήθεια να μην προγραμματίζεται και πολλές φορές αυτός είναι ένα διαφορετικός τρόπος για να εξελισσόμαστε, να προσαρμοζόμαστε … Και τέλος να γινόμαστε πιο ευτυχισμένοι. Είναι μια εξαιρετική αφορμή να εκπαιδευόμαστε συνεχώς… Προβλήματα για δυνατούς λύτες!

Όταν πληγωνόμαστε, υπάρχει πάντα ένας λόγος

Πιο συγκεκριμένα, σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή είχατε πληγωθεί από κάποιον φίλο. Είτε σας είχε θίξει με τη συμπεριφορά του, είτε κάποια παράλογη στάση που ίσως είχε κρατήσει, απέναντι σας. Για παράδειγμα, μία φίλη, που ξαφνικά σταμάτησε να σας μιλάει χωρίς λόγο. Δεν καταφέρατε ποτέ να μάθετε το γιατί, ενώ δεν υπήρξε ποτέ κάποιο σημάδι, το οποίο θα μαρτυρούσε κάποια ενόχληση, που μπορεί να την προσέβαλε. Με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη συμπεριφορά να ήταν ακατανόητη σε σας. Αν για αρκετό διάστημα νιώθατε έντονο πόνο ή ότι μείνατε μετέωρη στο κενό, σημαίνει πως η απώλεια που βιώσατε ήταν πολύ σημαντική για εσάς. Όταν πονάτε, αντιλαμβάνεστε ότι χάσατε κάτι πολύτιμο. Όταν τα πράγματα πάνε στραβά και δεν τα αποδεχόμαστε, νιώθουμε πολύ πόνο. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους. Πολλές φορές όταν χάνεται μια σχέση και δεν αισθανόμαστε τίποτε, σημαίνει ότι δεν είχε ιδιαίτερη αξία για εμάς ή για τους άλλους.

Η αποδοχή γαληνεύει την ζωή μας

Η αποδοχή είναι δύσκολη. Είναι όμως μια δεξιότητα που μπορούμε να μάθουμε με την πάροδο του χρόνου. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με μικρά πράγματα. Χύνεις λίγο γάλα. Ο σύντροφός σας ξεχνά να κάνει κάτι. Το να μάθεις να αποδέχεσαι, είναι μια από τις μεγαλύτερες δεξιότητες της ζωής. Όταν τα πράγματα πάνε στραβά, είναι μια ευκαιρία να εξασκήσεις αυτή την ικανότητα. Μπορεί να μην είσαι ποτέ τέλειος σε αυτό, αλλά μπορείς να γίνεσαι λίγο καλύτερος κάθε φορά. Ένα ωραίο κόλπο για να αναπτύξετε την αποδοχή, είναι να παρατηρήσετε τα συναισθήματα στο σώμα σας- όταν κάτι πάει στραβά. Ενδιαφερθείτε λίγο περισσότερο για αυτά, αντί να προσπαθήσετε να αντιδράσετε αμέσως σε αυτά. Είναι ένας ισχυρός φίλος σας, που μπορεί να σας βοηθήσει να φέρετε την αποδοχή στη ζωή σας, ειδικά για τα πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε γύρω σας.

Η ζωή, μας θυμίζει συνεχώς, πως δεν προγραμματίζεται. Εμείς πειραματιζόμαστε, συνεχώς  με το αντίθετο…

Photo credits: unsplash.com/@jontyson

You may also like