ΠΩΣ ΝΑ ΕΞΑΣΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΣΥΜΠΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

Η αυτοσυμπόνια είναι ένα ζωτικό συστατικό για να ζήσετε μια ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη ζωή. Πώς όμως τη φέρνετε στην καθημερινότητά σας; Αν δεν έχετε εξασκήσει αυτή τη δεξιότητα, τότε είναι καιρός να παρατηρήσετε καλύτερα τον εαυτό σας και να μάθετε να τον συμπονείται. Κάποιες φορές στη προσπάθεια του να επιτύχει τους άμεσους στόχους του, ξεχνά να αυτοσυμποναται είτε για την προσπάθεια που καταβάλει, είτε  όταν συμβαίνει κάποια αποτυχία. Αφιερώστε λίγα λεπτά ή περισσότερο κάθε μέρα για να κάνετε check-in με τον εαυτό σας. Η αυτοσυμπόνια δεν έχει να κάνει με το να είσαι τέλειος. Πρόκειται για την αντιμετώπιση του εαυτού σας με την ίδια καλοσύνη που θα προσφέρατε σε έναν καλό φίλο. Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εξασκήσετε την αυτο-συμπόνια στην καθημερινή σας ζωή:

Ξεκινήστε τη μέρα σας με μια αυτοσυμπονετική σκέψη ή quote

Αυτό θα θέσει τον τόνο για την ημέρα και θα σας υπενθυμίσει να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, ένα τραγούδι ή ένας έπαινος σε μια δύσκολη ημέρα μπορεί να είναι αρκετά για αρχή. Μια απλή, βαθιά και συνειδητή αναπνοή είναι ένας ωραίος τρόπος για να το επιτύχετε, ίσως με το χέρι σας στην καρδιά σας. Ένας τρόπος για να πείτε με τον καλύτερο τρόπο καλημέρα στον εαυτό σας,λίγο πριν σηκωθείτεαπό το κρεβάτι κάθε πρωί. Οτιδήποτε περισσότερο είναι ένα μπόνους και θα σας βοηθήσει ακόμα περισσότερο.

Εξασκηθείτε στην αυτο-συμπονετική αυτο-συζήτηση.

Συχνά μιλάμε στον εαυτό μας με τρόπο που δεν θα μιλούσαμε ποτέ σε κάποιον άλλο. Ίσως αυστηρά ή άλλες φορές επικριτικά. Και αν δεν είναι με αρνητικό πρόσημο, πολλές φορές δεν δείχνουμε παραπάνω θετική προσπάθεια, όπως θα κάναμε για ένα φίλο μας. Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να είστε ευγενικοί και κατανοητοί προς τον εαυτό σας. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν: «Γεια σου, αυτό ήταν δύσκολο. Κάνω ό,τι μπορώ με την ενέργεια που έχω αυτή τη στιγμή.» ή «Είθε να είμαι καλά, ευτυχισμένος και ειρηνικός». Ή απλά «το κατάλαβα!»

Η αυτο-συμπόνια μας επιτρέπει να αποδεχτούμε και να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας, αντί να τα απομακρύνουμε ή να τα αρνηθούμε. Η αυτοσυμπόνια μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε πιο κατανοητοί και ευγενικοί με τον εαυτό μας σε δύσκολες στιγμές. Η αυτοσυμπόνια μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας, επιτρέποντάς μας να ανοίξουμε και να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας με υγιή τρόπο. Η συναισθηματική θεραπεία δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά η αυτο-συμπόνια μπορεί να προσφέρει μια ισχυρή βάση για την υποστήριξη του ταξιδιού.

Σε «αγαπώ» για όσα προσπαθείς να μου πεις καθημερινά.

Πηγή: self-compassion.org

Featured image: pexels.com/@atccommphoto

You may also like